Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny russisk festforestilling, men Drillo ikke overbevist: - Tror ikke de går særlig lengre

Russland feide Egypt av banen i løpet av det første kvarteret av den andre omgangen i Sankt Petersburg.

FEIRET: Russland vartet opp med nye flotte mål i seieren over Egypt. Her jubler Denis Tsjerysjev med lagkameratene etter sin scoring. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/NTB Scanpix
FEIRET: Russland vartet opp med nye flotte mål i seieren over Egypt. Her jubler Denis Tsjerysjev med lagkameratene etter sin scoring. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch/NTB Scanpix Vis mer
  • Russland - Egypt 3-1 (0-0)

Russland har aldri tapt mot afrikansk motstand i VM-sluttspill og hadde tre seire og en uavgjort før møtet med Egypt.

Den statistikken forbedret de etter et heseblesende åpningskvarter av den andre omgangen. Russland gikk fra 0-0 til 3-0 og feide all tvil om videre avansement til side.

Spørsmålet er nå hvor langt hjemmenasjonen kan nå. Til tross for imponerende sluttresultater er ikke NRKs ekspertkommentator Egil Drillo Olsen overbevist av hva han har sett av vertene.

- De har jo bevist litt i disse storseirene, men jeg tror ikke de går lengre enn til åttendedelsfinale, var Drillos dom over hjemmenasjonen på slutten av kampen hos NRK.

Et selvmål av Ahmed Fathi og nye mål av Denis Tsjerysjev og Artjom Dziuba sørget for at Russland trolig får en ren gruppefinale mot Uruguay i den siste gruppespillkampen.

- Kampen mot Uruguay blir meget spennende å se. Da får vi sett litt mer hvilket nivå Russland egentlig har inne. Det blir avgjørende for hvem som vinner gruppa og hvem de møter videre, sier NRKs ekspert Carl-Erik Torp.

Til øredøvende jubel fra publikum har Russland nå to av to seire og har motbevist hva mange kritikere og eksperter som tippet en rask exit for Russland. Russland har derimot fått den beste starten av en hjemmenasjon i et VM noen gang.

Et trøstemål fra Mohamed Salah på straffe var ikke nok for Egypt, som nå virker å ha en nær umulig oppgave foran seg for å sikre seg avansement.

Russland best før pause

Egypt virket usikre og nervøse i starten av oppgjøret og mistet ved flere anledninger ballen i farlige posisjoner.

Russland kom seg til et par avslutningssjanser, men Elshanawy reddet trygt fra Dziuba og skuddet til Golovin strøk utenfor målet til den egyptiske målvakten.

Etter et nærmest konstant Russland-trykk de første ti minuttene våknet Egypt til liv og begynte å skape sjanser selv.

Mahmoud Trezeguet kom fri til venstre i feltet, men hans forsøk på å skru ballen i det lengste hjørnet endte en halv meter til side for målet.

Det var en fartsfylt og intens start på kampen, men etter at kampen bølget fram og tilbake de første tjue minuttene, dabbet tempoet av. Russland var det førende laget omgangen gjennom, men maktet ikke å sette Egypt på de store prøvene.

Salah fikk sin første sjanse med fem minutter igjen av omgangen da han mottok ballen på 16 meter, fikk snudd seg og avsluttet, men skuddet snek seg på feil side av Akinfeevs venstre stang.

Mareritt for kapteinen

Ahmed Fathi fikk den verst tenkelige starten på den andre omgangen. Under to minutter var spilt etter pause da den egyptiske høyrebacken satte ballen i eget mål.

Et svakt skuddforsøk fra Roman Zobnin var på godt utenfor, men i duell med kraftspissen Artem Dziuba ble Fathi altfor liten, mistet balansen og i forsøk på å klarere gikk ballen i helt gal retning og skrudde rundt keeper Elshanawy og i eget nett.

Målet fikk den russiske fansen i Sankt Petersburg til å gå av skaftet og ga russerne en skikkelig vitamininnsprøytning. Det var starten på et fantastisk kvarter for hjemmenasjonen.

Drømmekvarter

I løpet av tre minutter rundt timen av kampen hadde nemlig russerne triplet ledelsen.

Først var det tomålshelten fra den første kampen mot Saudi-Arabia, Denis Tsjerysjev som på ny noterte seg på scoringslista.

Den brasilianskfødte høyrebacken Mário Fernandes stormet oppover høyresiden og la inn 45 grader ut i feltet. Der ventet midtbanemannen med oppvekst i Spania og Real Madrid og bredsidet inn sitt tredje mål i mesterskapet.

Kun få minutter seinere var det en ny målscorer fra VMs første kamp som igjen fant veien til nettmaskene. Artem Dziuba startet denne etter å ha kommet inn mot i den første kampen.

Den storvokste spissen fikk lurt seg fri inne i feltet og satte kontant inn sitt 13. landslagsmål i sin 25. landskamp for Russland.

Dermed var jobben gjort og avansementet spikret for russerne etter to målkalas av noen seirer.

Salahs trøst

Mohamed Salah var en skygge av seg selv i comebacket etter skulderskaden han pådro seg i Champions League-finalen. Salah virket noe ubestemt og forsiktig og det er lov å spørre seg om den egyptiske superstjernen er hundre prosent skadefri.

Han sto likevel bak det egyptiske målet i kampen. Salah ble nemlig dratt over ende og etter at dommeren først hadde dratt situasjonen utenfor og dømt frispark fikk han ved hjelp av VAR tatt den korrekte avgjørelsen og pekte på straffemerket.

Salah satte straffen høyt og hardt, utenfor Akinfeevs rekkevidde.

En situasjon med kvarteret igjen av kampen kunne ha skapt spenning i sluttminuttene. Egypt ropte på ny straffe da Marwan Mohsen ble dratt over ende, men dommeren var ikke interessert i å dømme en ny straffe.