Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Jan Nepomnjasjtsjij

Ny seier: - Ganske trøtt

I parti åtte klarte ikke Jan Nepomnjasjtsjij å forsvare seg mot Magnus Carlsens hvite brikker. Nordmannen fikk dermed sin andre seier i sjakk-VM.

SEIER: Magnus Carlsen fikk sin andre seier i sjakk-VM. Her fra parti nummer to, forrige helg. Foto: Giuseppe Cacace / AFP
SEIER: Magnus Carlsen fikk sin andre seier i sjakk-VM. Her fra parti nummer to, forrige helg. Foto: Giuseppe Cacace / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Magnus Carlsen 1 – 0 Jan Nepomnjasjtsjij (5 – 3 sammenlagt)

Etter seks remis og en seier i favør Magnus Carlsen, var det i dag duket for parti nummer åtte mellom verdensmester Magnus Carlsen og utfordrer Jan Nepomnjasjtsjij.

Som favoritt og med fordel var ikke noe annet enn seier godt nok for Carlsen.

Slik endte det også. Carlsen fikk en sterk seier og knuste Nepomnjasjtsjij. Etter grove feil av russeren, utnyttet Carlsen alt riktig og viste hvorfor han er verdensmester.

- Veldig fornøyd, jeg følte vi begge var litt slitne etter det tunge partiet på fredag, sa Carlsen på spørsmål om hva han følte etter seieren til NRK.

Carlsen prøvde å skjønne hva Nepomnjasjtsjij skulle når han gjorde tabbetrekket, men skjønte for at det var et feiltrekk.

- Da jeg så at bonden til B5 bare var en overseelse, ble jeg veldig glad, sa Carlsen til VGTV.

På pressekonferansen etter partiet kunne man se en Jan Nepomnjasjtsjij som ikke hadde så lyst til å være der.

- Etter tabben, forsvarte jeg kanskje ikke på mitt beste. Etter en sånn feil er det ganske vanskelig å forsvare seg, sa russeren til pressen.

Uvanlig start

Michel Salgado, tidligere fotballspiller på Real Madrid, åpnet med det første trekket for Carlsen.

Jan Nepomnjasjtsjij måtte tidlig i tenkeboksen, da Carlsen gjorde en litt uvanlig start. Klokka passerte nesten 17 minutter før han gjorde trekket.

KRISE: Nå er det krise i den russiske sjakkleiren hvis de skal ha sjanse i dette VM. Foto: Kamran Jebreili / AP
KRISE: Nå er det krise i den russiske sjakkleiren hvis de skal ha sjanse i dette VM. Foto: Kamran Jebreili / AP Vis mer

– Kjempestart av Magnus Carlsen, som får Nepomnjasjtsjij i tenkeboksen allerede på trekk nummer 9, sa Torstein Bae i NRKs sjakkstudio.

Nordmannen fikk tidlig kontroll over partiet og pila viste 0,7 i hans favør. Etter 40 minutter betenkningstid, flyttet han til slutt dronningen til E1 og satt Nepomnjasjtsjij i sjakk.

Trekket overrasket ekspertene og pila forsvant ned på 0,2 i nordmannens favør.

Så inviterte Nepomnjasjtsjij til dronningbytte. Det ville ikke Carlsen være med på.

Mistet grepet

Carlsen gjorde en byttehandel med tårnene, da han flyttet tårnet sitt helt opp i Nepomnjasjtsjijs stilling og satt han i sjakk. Russeren svarte med å slå ut tårnet med sin løper.

– Når de begynner å få dårlig tid er de bare mennesker de også, sa Maud Rødsmoen i NRKs sjakkstudio, og siktet til Carlsens tidsbruk.

Plutselig gikk pila opp til 1,4 i favør Carlsen. Nepomnjasjtsjij flyttet bonden to fram, til B5, og det så ut til at det var en kjempeskrell av russeren.

– Russeren har mista grepet, utbrøt Torstein Bae.

Carlsen utnyttet tabben og sa sjakk med dronningen sin. Russeren hadde ikke noe annet valg enn å flytte kongen sin og da føk pila opp i 2,1 fordel Carlsen.

Nepomnjasjtsjij spilte tårnet inn i midten av brettet. Det skulle han trolig ikke ha gjort, fordi pila viste da 4,9 og en dårlig beslutning av russeren.

– Dette er noe av det dårligste vi har sett av en utfordrer i VM i moderne tid, sa Torstein Bae etter trekket.

Carlsen slo ut en bonde med sjakk og ledet med fem bønder mot Nepomnjasjtsjijs tre. Da viste pila hele 6,7 i fordel nordmannen.

Russeren prøvde med alt han hadde for å presse ut en tabbe av Carlsen og ville ikke gi seg. Det funket ikke for russeren og Carlsen kunne innkassere sin andre seier i dette verdensmesterskapet.

Carlsen var trøtt etter en lang helg med sjakk og en VM-rekord for det lengste partiet.

- Jeg er ganske trøtt, så jeg gleder meg til hviledag, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

I morgen har Carlsen og Nepomnjasjtsjij en hviledag, før de møtes igjen på tirsdag i deres niende parti. Partiet starter klokka 13:30 norsk tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer