Bodø/Glimt sjokkerer Fotball-Norge

Ny serieleder: Vidunderbarn ydmyket VIF

Vidunderbarnet Håkon Evjen (19) herjet da Bodø/Glimt utklasset Vålerenga og inntok tabelltoppen i Eliteserien etter kveldens festfotball. For en forvandling for Glimt-guttene som var nær nedrykk i fjor.

FESTFOTBALL: Bodø/Glimt banket Vålerenga 4-0 på Aspmyra i kveld. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
FESTFOTBALL: Bodø/Glimt banket Vålerenga 4-0 på Aspmyra i kveld. Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpixVis mer
  • Bodø/Glimt - Vålerenga 4-0 (1-0)

I fjor ble Bodø/Glimt nr. 11 i Eliteserien, bare tre poeng foran Start som rykket ned.

Glimt kapret 32 poeng, nøyaktig halvparten av det serievinner Rosenborg hentet inn med sine 64 poeng. Glimt hadde også så mye som 26 poeng opp til Brann på medaljeplass.

Foran denne sesongen mistet de gulkledde i tillegg toppscorer Kristian Fardal Opseth og kaptein og forsvarsklippe Martin Bjørnbak, som faktisk var lagets tredje mestscorende i 2018.

Hvordan skulle dette gå?

Vel, nå leder Bodø/Glimt Eliteserien på sjokkerende vis etter 19 serierunder - og det med en stamme dominert av unge lokale spillere som herjer på tabelltopp i norsk fotballs øverste divisjon.

I kveld ble Vålerenga ydmyket fullstendig på Aspmyra da Glimts lokale unggutter varet opp med festfotball og 4-0-seier over laget som slo nordlendingene 6-0 i motsatt oppgjør.

Vidunderbarnet Evjen

Håkon Evjen (19) har som indreløper og kant scoret hele ni ganger for Bodø/Glimt etter 19 av 30 serierunder. Det er rett og slett knallsterke tall for en hardtarbeidende og svært løpssterk 2000-modell som også gjør en enorm jobb defensivt.

God defensivt var Evjen også i dag, i tillegg til å herje offensivt fra sin indreløperrolle.

HERJET IGJEN: 19 år gamle Håkon Evjen tar norsk fotball med storm. Foto: NTB scanpix
HERJET IGJEN: 19 år gamle Håkon Evjen tar norsk fotball med storm. Foto: NTB scanpix Vis mer

Til sammenlikning endte jevngamle Erling Braut Haaland, også han født i år 2000, opp med 12 seriemål som Molde-spiss i hans praktfulle gjennombruddssesong i Eliteserien i fjor, altså bare tre mål mer enn Evjen står med nå.

Bodø/Glimt har også flere lokale gutter som har stått fram denne sesongen og på nytt i kveld:

Fredrik André Bjørkan (21) herjer i et ungt og lokalt Glimt-forsvar hvor han selv har bidratt med hele sju offensive målpoeng, tre mål og fire assist.

Patrick Berg (21), sønn til legendariske Ørjan, fører Berg-familiens fotballarv videre som Glimt-lagets nye briljante midtbaneanker, flankert av lokale gutter rundt seg som nevnte Evjen (19), Morten Konradsen (23) og Ulrik Saltnes (26), som scoret 1-0-målet mot VIF i kveld.

Erlend Dahl Reitan (21), utlånt fra Rosenborg, leverte livsfarlige innlegg fra sin høyreback nesten hver gang i kveld og leverte til slutt én assist.

Herjet med VIF

Allerede etter ti minutter tok vertene ledelsen mot Vålerenga i Bodø i kveld. Stortalentet Håkon Evjen fosset framover i mellomrommet, skapte ubalanse i VIF-laget, skar innover og fyrte løs.

VIFs 18 år gamle keepervikar Kristoffer Klaesson hadde ikke sin beste involvering da han ga en retur i beina til Ulrik Saltnes, som lobbet inn 1-0 til Bodø/Glimt - etter en scoring signert to lokale indreløpere.

Klaesson slo imidlertid sterkt tilbake da Glimt fortsatte å kjøre over VIF.

18-åringen reddet store Glimt-sjanser på rekke og rad da hjemmelaget spilte seg til store muligheter ved Layouni, Ole Amund Sveen og Philip Zinckernagel.

Godt keeperspill og ineffektivitet fra hjemmelaget hindre nordlendingene i å øke ledelsene før pause. Vålerenga var heldige som bare lå under 1-0.

Festfotball

Etter hvilen kom imidlertid scoringene som lå i lufta.

Håkon Evjen scoret sitt niende seriemål for sesongen etter forarbeid av Erlend Dahl Reitan, som etter et raid la ballen igjen til 19-åringen, som iskaldt og presist plasserte inn 2-0.

Vondt ble til verre for Vålerenga minutter seinere da vertene gikk opp i 3-0. Corneren fra Layouni ble stusset inn av Aron Dønnum etter et uheldig selvmål som punkterte kampen fullstendig etter en drøy times spilt.

Glimt-festen var imidlertid ikke over.

Ole Amund Sveen, med langrennsbakgrunn og som tidligere forsvars- og midtbanespiller, fikk sjansen som hjemmelagets spiss i kveld og tok vare på den med sterk arbeidsinnsats og gjennom å score 4-0-målet.

Philip Zinckernagel vartet opp med med et briljant løp fra venstre og lobbet ballen elegant og presist til Sveen, som plasserte inn hjemmelagets fjerde for kvelden.

Bodø/Glimt slo Vålerenga 4-0 og er ny serieleder i Eliteserien.

- Jeg er strålende fornøyd med det vi gjør og det vi presterer. Vi kommer tilbake der vi var på starten av sesongen, vi presser høyt, vi er fokuserte og gjør det vi skal. Så jeg er veldig fornøyd i dag, sa målscorer Håkon Evjen til Eurosport.