Ny sjokk-undersøkelse viser at deltakerne risikerer å konkurrere i kloakk

99 prosent sjanse for å bli sjuke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En undersøkelse gjennomført av nyhetsbyrået Associated Press viser at det kan bli krevende og rent helsefarlig å være olympisk utøver i Rio de Janeiro neste sommer.

Undersøkelsen viser at det i vannet florerer av virus og bakterier fra menneskelig avføring og annen kloakk. I enkelte av testene var forurensingen av vannet hele 1,7 millioner ganger høyere enn det som blir sett på som «farlig» på en strand i for eksempel Florida.

Selv på verdenskjente Copacabana, der det er ventet at 350 000 turister vil ta seg en dukkert, er testresultatene på grensen til ren kloakk.

Testen er gjennomført uavhengig av Den olympiske komtiteen (IOC) og arrangøren. De tester bare for bakterier og ikke for virus. Det er nemlig ikke noe krav.

Feber og mageproblemer Både feber og mageproblemer har allerede begynt å plage flere utøvere som har brukt Rio som treningsarena. På grunn av at kloakken ikke behandles på noe vis i Brasil, renner alt rett ut i vannområdene der utøverne skal konkurrere.

Både styresmaktene i Brasil og IOC har garantert for at arenaene skal være klare til lekene blåses i gang neste sommer, men det virker som om de har et betydelig rensearbeid foran seg.

Ifølge AP henger det en eim av kloakk over store deler av byen, og flere strender er så og si folketomme fordi vannet i praksis er det samme som forsvinner ned i toaletter, sluk og avløp i millionbyen.

- Det er alt vannet fra toaletter, dusjer og alt innbyggerne skyller ned i vasken som dukker opp på strendene. Dette ville aldri vært tillat dersom det hadde skjedd i USA, sier marinebiolog John Griffith til nyhetsbyrået.

99 prosent sjanse for sykdom De olympiske sommerlekene neste sommer vil trekke mer enn 10 000 atleter fra 205 nasjoner til den brasilianske storbyen. Nesten 1400 av dem kommer til å seile, svømme, padle eller ro skriver AP.

Det østerrikske landslaget i seiling er blant de som har begynt å trene i OL-byen, og har innført en praksis med at de vasker seg i ansiktet med flaskevann hver gang de får bølgesprut på seg. Likevel blir de syke.

- Jeg har gjentatte ganger hatt feber og problemer med magen. Det ender med at jeg må ligge en hel dag i senga, og så ytterligere to til tre dager uten seiling, sier David Hussl til AP.

En amerikansk ekspert i vannbårne virus ved navn Kristina Mena sier at smittenivåene som ble funnet i vannet gir en 99 prosents sjanse for infeksjon dersom man inntar tre teskjeer med vann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer