Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny sjokkrapport: 7000 arbeidere vil dø før Qatar-VM

Lider i VM-landet.

(Dagbladet): Valget av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM 2022 lagde sjokkbølger i idrettsverden desember for fem år siden. Mesterskapet ble blant annet etterforsket etter påstander om grov korrupsjon i VM-tildelingen.

Den internasjonale fagforeningen ITUC har lenge engasjert seg i situasjonen til gjestearbeidere i Qatar. Dagbladet har tidligere snakket med Sharan Burrow, generalsekretær i ITUC, som blant annet går hardt ut mot FIFAs rolle i saken.

Nå har ITUC kommet med en hardtslående rapport med tittelen «Qatar: Fortjeneste og tap». Der blir det estimert at selskapene som jobber med infrastrukturen fram mot Qatar-VM tjener så mye som 15 milliarder dollar (131 milliarder norske kroner). Disse selskapene beskyldes samtidig for å ha 1,8 millioner fremmedarbeidere som fungerer som «moderne slaver».

Enorme prosjekt I det knøttlille emiratet er det satt i gang en rekke enorme byggeprosjekter for å få landet i stand til å håndtere hordene med VM-turister. I tillegg til selve fotballstadionene er milliarder av kroner investert i å bygge veier, T-banelinjer, toglinjer og hoteller - og Qatar har møtt kraftig kritikk for uverdige forhold for gjestearbeiderne som bygger festen.

Den kritiske rapporten fra ITUC slippes samme dag som «International Migrants Day», og det er alt annet enn hyggelig lesning. Den viser at Qatar ikke har gjort forandringer på arbeidstakernes rettigheter. Nå advares selskapene som bygger opp ny infrastruktur i emiratet.

- Alle direktørene som jobber i Qatar er klar over at fortjenesten er et resultat av forferdelig lave lønninger - lønninger som ofte er basert på et system som er rasediskriminerende - og at denne fortjenesten gir en sikkerhetsrisiko og resulterer i uforsvarlige arbeidsskader, sykdom og død, sier Sharan Burrow, Generalsekretær i Den internasjonale fagforeningen (ITUC).

Mange av arbeiderne i Qatar er lutfattige nepalere som lures trill rundt. Nepals fotballpresident Ganesh Thapa har tidligere uttalt til Dagbladet at han har mottatt penger fra Qatar.

Blant selskapene som er involvert i store prosjekter før VM i Qatar, er malingsgiganten Jotun fra Sandefjord. Selskapets Qatar-sjef Wael Fahmy snakket for første gang om korrupsjons- og arbeidsskandalene til Dagbladet. Byggegiganten Vinci, med flere milliarder norske skattekorner i ryggen, har også fått avdekket store kritikkverdige forhold.

Mange mister livet Det mest skremmende er at hundrevis av gjestearbeidere i Qatar har mistet livet. Qatar 2022 påpeker at ingen av de omkomne arbeiderne jobbet på «de offisielle VM-anleggene». Men flere hundre gjestearbeidere har omkommet mens de jobbet for andre store byggeprosjekter som skal ferdigstilles før VM - anlegg som vil være essensielle for at turneringen skal kunne gjennomføres.

ITUC har samlet inn informasjon som viser at rundt 7000 arbeidere vil dø før mesterskapet i det hele tatt sparkes i gang om sju år.

- Qatar nekter å offentliggjøre nøyaktig antall dødsfall blant gjestearbeidere, eller den virkelige dødsårsaken. Mesteparten av arbeiderne prøver å jobbe raskt nok til at infrastrukturen står ferdig innen fristen i 2022. Ved å analysere Qatars egne statistikker og helserapporter over de tre siste årene, viser de at tidligere rapporter om rundt 4000 døde innen 2022 er sørgelig undervurdert. Den virkelige dødeligheten er 1000 i året, noe som betyr at 7000 vil dø innen 2022. Qatars helsevesen mottar 2800 pasienter om dagen - 20 prosent mer enn i fjor, sier Sharan Burrow.

Luselønn og store selskap Den nye rapporten til ITUC viser at infrastrukturen i Qatar vil koste rundt 220 milliarder dollar (1,9 billioner norske kroner). Store selskaper fra Europa, USA og Australia er involvert. Noen arbeidere tjener så lite som 1,50 dollar i timen (13 norske kroner).

Rapporten viser estimater på at mer enn 40 prosent av verdens 250 største byggeselskaper er involvert i diverse Qatar-prosjekter. Ettersom styresmaktene i Qatar nekter å innføre juridisk reform, ber ITUC de aktuelle selskapene om hjelp til bedre ordninger for arbeiderne.

ITUC la fram en rapport i mars 2014 om tilstandene i Qatar, uten at noe har blitt forandret. En ny arbeidsrett som skal innføres fra 2017 får heller ikke gode skussmål av ITUC, som mener den nye loven vil gjøre det verre for arbeiderne. De mener myndighetene legger til rette for slavearbeid.

Et punkt i den framtidige arbeidsretten er at selskaper kan låne ut arbeidere til andre selskaper uten arbeiderens samtykke, i opptil ett år.

ITUC krever også at FIFA fokuserer på arbeidernes rettigheter i forberedelsene til Qatar-VM 2022.

President i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, har tidligere uttalt at VM i Qatar må stoppes dersom forholdene ikke blir bedre.

Les også: Tre døde, to ødelagte liv, og en drøm om fotball-VM i 50 graders varme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media