VANT GULL OG BLE TATT: Russiske Olga Kaniskina vant VM-gull i Daegu i 2011. Hun ble seinere tatt for doping , og mistet medaljen. Noen av konkurrentene burde vel også vært sjekket bedre. I en spørreundersøkelse fra dette mesterskapet svarte 47;1 prosent at de hadde dopet seg. FOTO: AFP/Mark Ralston
VANT GULL OG BLE TATT: Russiske Olga Kaniskina vant VM-gull i Daegu i 2011. Hun ble seinere tatt for doping , og mistet medaljen. Noen av konkurrentene burde vel også vært sjekket bedre. I en spørreundersøkelse fra dette mesterskapet svarte 47;1 prosent at de hadde dopet seg. FOTO: AFP/Mark RalstonVis mer

Doping friidrett

Ny sjokkrapport: Nær halvparten av VM-deltakerne i 2011 fortalte at de dopet seg

En overraskende spørreteknikk ga et ras av innrømmelser

SIST NATT publiserte det internasjonale Sports Medicine hele det omdiskuterte materialet til den forskergruppen som ved hjelp av strengt anonymiserte spørreundersøkelser kartla den egentlige dopingutbredelsen i VM i friidrett august 2011. Denne undersøkelsen har dels vært kjent innad i sporten, og ledelsen i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) er blitt anklaget for å holde tilbake materialet.

Den koblingen har IAAF tidligere avvist samtidig som friidrettsledelsen tok avstand fra metodene forskere brukte.

Nå kan hvem som helst se dette vitenskapelige materialet, og gjøre opp sin egen mening på grunnlag av denne rapporten i Sports Medicine.

Det er i seg selv vanskelig nok for den som er glad i friidrett.

FOR om metodene bak spørreundersøkelsen sikkert er faglig interessante, er svarene selv med rause feilprosenter knusende for den internasjonale friidretten:

  • Av over 1 200 VM-deltakere som svarte på undersøkelsen, fortalte 43,6% at de det siste året hadde brukte forbudte stoffer.

Det er et sjokkerende høyt tall for et mesterskap der den offisielle dopstatistikken ser annerledes ut. Bare 2 (to) utøvere ble tatt for doping under selve mesterskapet, mens den obligatoriske retestingen med nye bedre metoder fortsatt vil ta noen flere.

Uansett er det et gap opp til de rundt 500 VM-deltakerne som altså anonymt innrømmet at de holdt på med svindel.

GARANTERT, fullstendig anonymitet og et overraskelsesmoment er nøklene forskerne bruker i disse undersøkelsene. Den nåværende metoden baserer seg på den såkalte RRT-tilnærmingen (Randomized Response Technique) som er blitt utviklet til det som på fagspråket kalles UQM (Unrealated Question Model).

Ved hjelp av denne spørreteknikken mener man å ha fått fram et sannere bilde av hvor dopinginfisert friidretten var for bare noen få år siden.

DETTE forskermaterialet ble ytterlige forsterket gjennom en utvidet spørsmålsstilling til nesten tusen deltakere i de panarabiske lekene i Qatar noen måneder seinere i desember 2011. Der innrømmet en enda større andel av deltakerne at idretten deres var basert på juks:

  • 57,1% av utøverne i disse lekene i Qatar fortalte at de hadde brukt dop i løpet av det siste året.

Igjen var det en avgrunn mellom denne innrømmelsen og de faktiske avsløringene. Riktignok var denne konkurransen uvanlig dopinfisert med hele 24 avsløringer underveis, men mørketallene for svindel blant de 3346 deltakerne var altså langt, langt høyere.

TIDLIGERE har forskerne bak denne studien ment at også Verdens Antidopingbyrå (WADA) har stoppet publisering av foreløpige funn. Denne nye publiseringen av en fullstendig rapport med alle bakgrunnstallene vil ganske sikkert gi enda en runde om spillet mellom forskergruppa og et WADA som i utgangspunktet var med på å tilrettelegge for studien. Nå understreker imidlertid forskerne i rapportens konklusjon at hverken IAAF eller WADA har lagt noen som helst hindring i veien for denne siste fullstendige publiseringen av materialet i Sports Medicine.

Det skremmende er at mørketallene underveis er blitt skrudd opp. Mens delrapportene kjent fra flere avisartikler de siste årene har nevnt et doptall på rundt 29 prosent under friidrettsmesterskapet i 2011, er svindelen nå estimert til å omfatte nesten halvparten av alle VM-deltakerne.

Det i seg selv er en utfordring for en idrett som vrir seg i forsøket på å rense opp i jukset.