ET ANNET OL-BILDE: : Ungene leker i et utbrent vrak i bydelen City of God i utkanten av Rio. Fattige er tidligere blitt tvangsflyttet hit. Nå har OL-anleggene ført til at 80 00 fattige er blitt flyttet fra sentrum. FOTO: EPA/Antonio Lacerda.
ET ANNET OL-BILDE: : Ungene leker i et utbrent vrak i bydelen City of God i utkanten av Rio. Fattige er tidligere blitt tvangsflyttet hit. Nå har OL-anleggene ført til at 80 00 fattige er blitt flyttet fra sentrum. FOTO: EPA/Antonio Lacerda.Vis mer

Ny sjokkrapport om Rio-OL: Ganske gudløst i City of God

OL i et splittet land og en sminket by.

DET var jo ikke slik det var ment. Sommerens OL i Rio skulle egentlig speile Brasil som ny stormakt. Da landet ble valgt som arrangør tilbake i 2009 var det meste lovende. Det tidligere militærdiktaturet var tilsynelatende i god demokratisk endring; store befolkningsgrupper ble rikere, en annerledes nasjonalisme blomstret og det føltes riktig å vise framgangen gjennom å arrangere verdens to største idrettsbegivenheter.

På kort tid skaffet brasilianerne seg derfor både fotball-VM og sommer-OL, men i mellomtida har den fine økonomiske og sosiale utviklingen bråstoppet. At dette skjedde samtidig med det truende Zica-utbruddet, en endeløs strøm av korrupsjonsskandaler og en politisk unntakstilstand med en suspendert president, gjør at sommerens OL har mistet det den måtte ha hatt av samlende kraft.

Rio 2016 har gått fra et planlagt nasjonalt show til et avslørende internasjonalt søkelys på hva som gikk galt i Brasil.

BLIR RIO ÅRETS TURISTBY?  Det vakre bildet av Rio er blitt ødelagt av de mange rapportene om forurensing, korrupsjon og overgrep. Her fra seilerarenaen i Guanabara-bukta der enkelte renovasjonsselskaper nå er under etterforskning for å finne ut hvordan de offentlige midlene til opprenskning egentlig ble brukt. FOTO: REUTERS/Ricardo Moraes
BLIR RIO ÅRETS TURISTBY? Det vakre bildet av Rio er blitt ødelagt av de mange rapportene om forurensing, korrupsjon og overgrep. Her fra seilerarenaen i Guanabara-bukta der enkelte renovasjonsselskaper nå er under etterforskning for å finne ut hvordan de offentlige midlene til opprenskning egentlig ble brukt. FOTO: REUTERS/Ricardo Moraes Vis mer

DET er bakgrunnen for rapporten «De ekskluderende lekene» som Mario Campagnani la fram på vegne av ulike brasilianske aktivistgrupper på et seminar hos Kirkens Nødhjelp i går. I tillegg til å fortelle den stygge historien om hvordan OL-arrangementet med sine store anleggsarbeider blir utnyttet til å presse svake grupper inn i enda mer sosial elendighet, er rapporten et eksempel på det enhver nasjonalistisk sportsarrangør stadig oftere risikerer:

•• At det som var tenkt som velregisserte propagandaforestillinger, i stedet blir plukket fra hverandre for åpen scene.

Men disse avsløringene skjer ikke nødvendigvis på hjemmebane. I Brasil hindrer for eksempel mediegiganten O Globos politiske ståsted og selskapets kostbare markedsrettigheter for OL, mye av den kritiske dekningen om konsekvensene av Rio-lekene. Den internasjonale oppmerksomheten er uansett som  det skandaliserte fotball-VM i Qatar, sentrert rundt stygge sosiale forskjeller i stedet for lekker sport.

KJEMPER OM KONTROLL:  Politi og lokale bander kjemper stadig om kontroll over Rios enorme fattigområder (favelas) som her i City of God, en av de eldre områdene brukt som ny bosetning for de som har flyttet eller er blitt presset bort fra sentrum. FOTO: EPA/Sebastiao Moreira.
KJEMPER OM KONTROLL: Politi og lokale bander kjemper stadig om kontroll over Rios enorme fattigområder (favelas) som her i City of God, en av de eldre områdene brukt som ny bosetning for de som har flyttet eller er blitt presset bort fra sentrum. FOTO: EPA/Sebastiao Moreira. Vis mer

DETTE har skjedd samtidig med at internasjonale aktivistorganisasjoner har forsterket samarbeidet med både den internasjonale Olympiske Komite (IOC) og det internasjonale Fotballforbundet (FIFA). Dette nye samarbeidet gir et muligens naivt håp om at de store sportsarrangementene likevel kan bidra til en viss sosial endring. Men ikke i forhold til Rio, ifølge Mario Campagnani:

- Jeg kan ikke se hva godt OL har gjort for byen min. Etter alle de andre skandalene som har rammet Brasil, blir lekene nå mest møtt med likegyldighet, sier han.

ELLERS er det helst de hvite, rike sin handlekraft denne rapporten forteller om. Om hvordan byggingen av nye motorveier, metrolinjer og sportsanlegg i Rio, er blitt enda en trist del av lokalmyndighetenes vane med å rense de velstående sørlige områdene for fattige slik at eiendomsprisene og velstanden kan stige der de velstående bor.

ROLIGERE PÅ GATENE:  Før VM i 2014 var det store gateprotester. Det blir flere markeringer inn mot sommerens OL også, men nå er stemningen mer likegyldig. Brasil har nok av andre skandaler. FOTO:AP /Silvia Izquierdo.
ROLIGERE PÅ GATENE: Før VM i 2014 var det store gateprotester. Det blir flere markeringer inn mot sommerens OL også, men nå er stemningen mer likegyldig. Brasil har nok av andre skandaler. FOTO:AP /Silvia Izquierdo. Vis mer

Før OL-starten i august, er ca 80 000 fattige flyttet fra de sentrumsnære bydelene. Slik får turistene som følger rådene fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) og trosser frykten for Zica-smitte, se et pyntet Rio. Elendigheten har de kanskje sett på film. Som i den legendariske «City of God» fra 2003 som fortalte om hverdagen i en av de nye konstruerte fattigbyene der småguttene som er rekruttert i de lokale narkomilitsene, prater om hvem som skal drepe hvem.

I virkelighetens Rio er det like gjerne politiet som dreper, og det oftest når det er store mesterskap i byen I VM-året i 2014 ble 584 skutt for «å ha motsatt seg arrest». Da rimer det på sitt absurde vis at budsjettet for Brasils VM og OL også inneholdt bygging av fire nye fengsler, og at politiet har skaffet flere tanks for å sikre såkalt «ro og orden» i byens fattigstrøk under lekene . Med et siste totalt nasjonalt drapstall på 65 000 snakker brasilianerne om et pågående folkemord på unge, svarte menn.

Det er i hvert fall gudløst.

TRENT FOR DET MESTE:  Rio-politiet tester formasjonene mens de venter på OL. Mens over 500 drept under arrestasjon og nær hundre drepte politifolk det siste året, er det nok å trene for. FOTO:AP Photo/Silvia Izquierdo.
TRENT FOR DET MESTE: Rio-politiet tester formasjonene mens de venter på OL. Mens over 500 drept under arrestasjon og nær hundre drepte politifolk det siste året, er det nok å trene for. FOTO:AP Photo/Silvia Izquierdo. Vis mer

 

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.