BASKET-BLEMME: 24 russiske basketballspillere er utestengt for gambling på egne kamper. Foto: NTB Scanpix
BASKET-BLEMME: 24 russiske basketballspillere er utestengt for gambling på egne kamper. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ny skandale i russisk idrett. 24 spillere tatt på fersken

Basketspillere utestengt for gambling på egne kamper.

(Dagbladet): Russisk idrett er i hardt vær og i kveld melder nyhetsbyrået AP at 24 basketballspillere fra 11 ulike klubber er utestengt som følge av en kampfiksing.

Det russiske basketballforbundet forteller i en pressemelding at det er analyser av informasjon fra ulike bookmakere som har funnet ut at spillerne har plassert veddemål på egne kamper.

Det opplyser landets basketballpresident Andrei Kirilenko, som selv spilte 13 sesonger i NBA-klubbene Utah Jazz og Brooklyn Nets.

Alle de aktuelle kampfikserne spiller på nivå to i den russiske serien og er blitt utestengt fra seks måneder til tre år.

Dopingsjokk Saken kommer bare et døgn etter at dopinganklager fra Sotsji-OL ryster vinteridretten.

I går kveld smalt en gedigen dopingbombe i idretten da laboratoriumssjefen under OL i Sotsji i 2014, Grigorij Rodtsjenkov hevdet at en rekke russiske dopingprøver under mesterskapet ble tuklet med.

Tidligere har det kommet fram at Russland har drevet systematisk doping av sine egne friidrettsutøvere, men nå skal det altså være snakk om at også russiske langrennsløpere har blitt dopet.

- Trist Ifølge den amerikanske avisa skal det dreie seg om 14 langrennsutøvere. Rodtsjenkov sier til avisa at blant annet femmilsvinner Alexander Legkov og 13 andre medlemmer av langrennslaget skal ha vært dopet under lekene. Bobkjøreren Aleksander Zubkov og skeletonkjører Aleksander Tretjakov navngis også.

Dopingjeger og lege Inggard Lereim omtalte i går avsløringen til New York Times som en triste nyheter for idretten.

- Hvis dette er sant, så er det særdeles alvorlig. Det er stor sak, dette er voldsomt. Dette vil kunne ha store konsekvenser for statusen til den russiske idretten, og den er ikke akkurat på topp fra før, sa han til Dagbladet.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.