FORBUDSSONER MOT STAKING:  FIS åpner for å teste forbudssoner mot staking til vinteren. Det blir gjort for å bevare klassisk langrenn.  FOTO: AFP  / Daniel Sannum Lauten.
FORBUDSSONER MOT STAKING: FIS åpner for å teste forbudssoner mot staking til vinteren. Det blir gjort for å bevare klassisk langrenn. FOTO: AFP / Daniel Sannum Lauten.Vis mer

Ny skiregel: Nå kan Petter bli disket for å stake

Bred internasjonal støtte for å beskytte klassisk langrenn.

DET internasjonale Skiforbundet (FIS) åpner for strengere regler for å beskytte klassisk langrenn som egen øvelse. På kongressen i Cancun om en uke lanseres et forslag som gir anledning for den enkelte rennarrangør til å lage spesielle forbudssoner mot dobbelttak:

•• Petter Northug, Therese Johaug og alle de andre kan altså bli disket for å stake.

Det betyr i praksis at det i enkelte løyper blir umulig for løperne å konkurrere uten festesmurning. På den måten håper FIS å stoppe den revolusjonerende utviklingen av staking som er i ferd med totalt å forandre klassisk skigåing.

Den sterke internasjonale støtten til tradisjonell klassisk skigåing gjør det sannsynlig at forslaget kommer til å bli vedtatt allerede på denne FIS-kongressen. Nesten samtlige løpere, trenere og ledere fra alle skinasjonene ønsker å ta vare på diagonalgangen i klassisk langrenn. Med den nye regelen vil skilederne til vinteren få testet om bruk av forbudssonene hjelper til å hindre at dette blir en ren stakeidrett..

FORSLAGET kommer fra FIS sin egen regelkomite. Blant de sentrale skilederne blir det begrunnet nettopp med den sterke viljen i sporten til å bevare klassisk langrenn:

- Sist sesong viste at det med ensidig staking egentlig ikke behøver å bli noe problem i verdenscuprennene. Her er løypene så kuperte at løperne naturlig bruker ulike teknikker. Dette er først og fremst et forsøk på å se om forbudssoner sikrer at klassisk langrenn forblir en øvelse der alle konkurrerer under likest mulig vilkår, sier Vegard Ulvang, langrennsjef i FIS.

SAMTIDIG er dette en regel skilederne kvier seg for å bruke. Det er utfordrende for langrenn å bli en sport der kontroll blir viktig underveis i selve konkurransen:

•• Derfor foreslår FIS ikke umiddelbart forbudssoner i alle renn. Bare en åpning i regelverket for å få testet ordningen.

Så er det opp til sporten selv både lokalt og internasjonalt å benytte seg av denne nye muligheten for å sjekke om noen soner uten dobbelttak er et tilstrekkelig vern for at tradisjonelt klassisk langrenn fortsatt vil kreve festesmurning under skia.

MEN med forbud vil det uansett følge skjønn og juryarbeid. Allerede sist vinter førte innskjerpingen av tolkningen av reglen mot skøytetak under klassiske renn til vanskelige situasjoner. Det var for eksempel vrient å se forskjellen på skøytetak og klassisk svingteknikk, selv om diskvalifikasjonen av Martin Johnsrud Sundby i sesongåpningen på Beitostølen satte en ny juridisk standard for de aller beste.

Her blir det nok langt enklere å håndheve egne forbudssoner mot dobbelttak. Testes forbudet i verdenscupen, kan det i enkelte konkurranser  øyeblikkelig forandre ski -og teknikkvalget. Den svært populære sprinten i Drammen med forbudssone i den lange bakken opp mot mål, vil for eksempel automatisk stoppe staking på blanke ski der.

FOR denne regelendringen skal hindre at langrenn i realiteten blir delt i tre øvelser; skøyting, klassisk med feste og klassisk uten feste. Sporten er alt for liten til det, og FIS er allerede presset av den internasjonale olympiske komite (IOC) som fortløpende diskuterer færre konkurranser også i vinter-OL.

I tillegg betyr staking som en tredje øvelse; altså klassisk langrenn uten feste, at sporten blir enda dyrere. Denne sommeren tester langrennsløpere Norge rundt nye og lengre spesialstaver for staking etter at det nå er blitt bred enighet om at dette gir bedre fart i flere av motbakkene. Da medfører en egen stakegren i praksis egne stakeski, egne stakestøvler og egne stakestaver. Det krever fort en totalt ny utstyrspakke også blant yngre løpere, og gir en enda sterkere utvikling av langrenn som en sport for de som har god nok økonomi.

Bare det gjør det verdt for langrennsporten å teste ut hvordan den best mulig kan ta vare på sin egen tradisjon.

Om det så må skje med et forbud.