Ny skøyte- dronning

Teknikktrener Egil Kristiansen er mannen som har lært Bente Skari (30) å utnytte kreftene sine også i skøyting. I går vant hun nok et verdenscuprenn i fri teknikk.

NOVE MESTO (Dagbladet): Suverene Bente Skari hadde en forrykende avslutning på 10-kilometeren i Nové Mesto i Tsjekkia. Dermed vant klassiskeksperten sitt andre verdenscuprenn i skøyting. Italienske Gabriella Paruzzi fra Italia ble nummer to, og Kristina Smigun fra Estland kom på tredjeplass.

- Jeg er litt overrasket. Jeg hadde håpet på en topp-fem-plassering, forteller Skari.

Tett samarbeid

Assistenttrener Egil Kristiansen, som har ansvaret for skøyteteknikken i jentelaget, er ikke fullt så overrasket. Han har jobbet tett sammen med Bente Skari de to siste sesongene. Målet var at hun skulle få utnyttet sin gode kapasitet på en effektiv måte også i skøyting. I klassisk har hun vært teknisk finslipt lenge. Men det tok tid for 30-åringen å finne ut hva hun gjorde feil i skøyting.

- Hun flyttet føttene fort og trodde det ville føre henne fort framover. Men det hjelper ikke å flytte føttene raskt, så lenge du ikke får kraft i skyvet, forklarer Kristiansen.

- Før tråkket hun druer, nå har hun fått kraft i skyvet, tilføyer han med et smil.

- Hvordan fikk hun kraften i fraskyvet til å gå i riktig retning?

- Vi har jobbet mye med overkroppsarbeidet. Hun har fått løst opp mer i hofter og skuldrer. Nå bruker hun overkroppen mer i skøyting, og det har ført til bedre tyngdeoverføring og dermed et bedre fraskyv.

Folkelig metafor

Radiokommentator og skøyteekspert Torgeir Bjørn har en folkelig metafor på Bentes framgang:

- Bente danser på ski nå. Før var hun statisk i hoftene. Nå er det en helt annen bevegelse. Særlig i padlingen, teknikken hun bruker i oppoverbakkene, sier Bjørn til Dagbladet.

Skari har alstå ifølge ekspertene tatt steget fra å være en druetråkker til å bli en ballerina på ski.

Selvtillit

Bente Skari er i alle fall veldig fornøyd. Hun har lett og lett, men aldri skjønt hva hun gjorde feil. Nå har hun skjønt det, og det gir selvtillit.

- Dette er mer enn jeg håpet på før sesongen. Jeg har det kjempegøy nå, sier Skari og smiler bredt.

- Jeg har følt det på trening, men ikke fått det ut i konkurranser. Det har irritert meg. Nå er jeg blitt tryggere på meg selv og kan jobbe mer selvstending, sier skistjernen med 35 verdenscupseirer.

Egil Kristiansen mener bestemt at Skari har forbedret seg ett minutt i skøyting i år. En ting er i alle fall sikkert, og det er at hun nå knuser konkurrentene. Også i skøyting.

- Er det mulig å slå Bente nå?

- Det blir ikke lett. Men jeg kommer til å prøve, sier Gabriella Paruzzi.

- Nei. Det er umulig, sier Kristina Smigun fra Estland.

Nå er tankene rettet mot VM og gullmedaljer. Bente Skari hadde som mål før sesongen å ta tre individuelle VM-gull. Nå øyner hun sjansen til å ta flere.

To av to

- Jeg skal gå 10 og 15 kilometer klassisk og duathlon. Tremila var egentlig uaktuell. Men på slutten av et VM er folk slitne, så jeg får se, sier hun.

De norske jentene har vunnet to av to mulige stafetter denne sesongen. Et gull i stafett bør derfor være innenfor rekkevidde for Skari. Om hun velger å gå tremila, kan skiesset ende opp med fem VM-gull.

- Ikke umulig

- Det er ikke umulig. Men målet jeg satte meg før sesongen var tre VM-gull. Jeg kommer ikke til å forandre på den målsettingen.

Teknikktrener Egil Kristiansen har stor tror på at Bente Skari har gullsjanser på tremila.

- Hun har helt klart gullsjanser på 10, 15 og duathlon. I tillegg tror jeg personlig at hun er god nok til å vinne tremila også, sier Kristiansen.

DANSER PÅ SKI: Bente Skari er for tida best både i klassisk stil og skøyting. I går parkerte hun konkurrentene i verdenscuprennet i tsjekkiske Nove Mesto.