Ny smak på RBK-fotball?

I lille Sligo lærte kanskje matleie trøndere litt om glede.

ENKELT:  Morten Gamst Pedersen har nok spilt på staseligere baner enn The Showgrounds, men kanskje ikke på gladere? FOTO: INPHO/James Crombie/Scanpix.
ENKELT: Morten Gamst Pedersen har nok spilt på staseligere baner enn The Showgrounds, men kanskje ikke på gladere? FOTO: INPHO/James Crombie/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET var 2 792 tilskuere og "SOLD OUT" i den lille irske byen Sligo (18 000 innbyggere), og tilskuerne ble igjen og trampeklappet for hjemmelaget selv om det var gjestene fra Trondheim som gikk videre i Europaligaen. Da er det på tide for RBKs mange venner å finne igjen smaken på den glade fotballen.

Sånn passer det bra med nytrener Kåre Ingebrigtsen og hans ønske om å få opp humøret på treningene framover, men dette gjelder mer enn en spillergruppe som på tross av en fin bortseier, fortsatt ikke framstår som noe gedigent internasjonalt lag.

Nettopp da gjelder det å skjønne at norske fotballfans må hygge seg med de seierne som kommer, og forøvrig ta nederlagene med fatning.  Denne kvelden på den irske nordkysten er et bra utgangspunkt for det.

FOR de var litt tette i shortsen et par av gutta til Sligo Rovers. Sånn er lett å bli det når reklameskiltene på tradisjonsrike "The Showgrounds" er nesten fullstendig dominert av byens restauranttilbud. Her har de lokale heltene fritt kunnet velge mellom både The Fiddlers, Elvereys, Adelaide Bar og Lyons Cafe. Eller kanskje de helst gikk på den hjemmekoselige Margrets Cafe.

GLAD GUTT:  Kåre Ingebrigtsen ønsker å få humøret opp på Lerkendal. Da passet det å starte med studietur til Sligo. FOTO:INPHO/James Crombie / scanpix.
GLAD GUTT: Kåre Ingebrigtsen ønsker å få humøret opp på Lerkendal. Da passet det å starte med studietur til Sligo. FOTO:INPHO/James Crombie / scanpix. Vis mer

Denne 2.runden i kvaliken til Europaligaen handlet uansett om mat; eller mer presist:

•• Om det å være matlei.

For er det kanskje dette som lenge har plaget Norges rikeste fotballklubb?

I HJEMMEGLEDEN på The Showgrounds var det lett å bli minnet om muntrere RBK-dager. Slike som tilhengerne til Rovers synes de opplever. Joda; klubbens er tradisjonsrik nok med fast plass i den irske eliten siden 1934, men det spennende fremmedlandske har mest kommet nå. I fjor som kvalik for selve Champions League med to tap mot Molde. Denne gangen mot RBK med rykte som et riktig så bra Champions League-lag.

TØFFE TAK:  Harde taklinger i Sligo. Her bæres RBKs første målscorer, Pål Andre Helland, av banen.Sligo, Irland 20140724. FOTO: INPHO/James Crombie / scanpix.
TØFFE TAK: Harde taklinger i Sligo. Her bæres RBKs første målscorer, Pål Andre Helland, av banen.Sligo, Irland 20140724. FOTO: INPHO/James Crombie / scanpix. Vis mer

Men det ble fort lett å se at det mest var et rykte.

DET var derfor stemningen fort ble elektrisk for hjemmefansen. Mens den første kampen på Lerkendal blasert ble omtalt som dørgende kjedelig både av RBK-fans og lokalpresse, var Rovers-miljøet entusiastisk til stede.

For dem var dette et oppgjør med høy "ÅHHHHH-faktor". For hver takling og hver sjanse ble det stønnet, skreket og applaudert helt til et par klasseangrep med flotte avslutninger fra Mike Jensen snudde kampen fra 1 - 0 til 1 - 3.

Hørt sånn glede før over å få spille europeisk fotball? Ja, selvsagt dengang Rosenborg var på vei opp, og publikum på Lerkendal lignet på de glade irene i Sligo.

HÅP FOR HJEMMELAGET:  Danny North får umarkert gi hjemmelaget ledelsen 1 - 0. Siden gikk det tråere uten at hjemmefansen brydde seg for mye med det. FOTO: INPHO/James Crombie / scanpix.
HÅP FOR HJEMMELAGET: Danny North får umarkert gi hjemmelaget ledelsen 1 - 0. Siden gikk det tråere uten at hjemmefansen brydde seg for mye med det. FOTO: INPHO/James Crombie / scanpix. Vis mer

FOR de som synes det er lenge siden; og at det må kreves mer av et lag med 163 millioner kroner i budsjett, anbefaler vi heller å skifte til irsk menyen. Den lokale fotballen i Sligo er slett ikke så ulik den i Trondheim. Sligo Rovers er et kooperativ eid av innbyggerne i byen; akkurat som Rosenborg Ballklub på tross av den eventyrlige framgangen fra begynnelsen på 1990-tallet har valgt å forbli en demokratisk styrt medlemsklubb.

Da er det på tide å vise at medlemmene bryr seg på mer konstruktivt vis enn å henge opp avsky-bannere mot den sportslige ledelsen. Denne RBK-utgaven har kanskje ikke perfekt spillermateriale for å bli like underholdende som laget engang var, men det er både talent og tradisjon nok i Trøndelag til å få til noe ute på banen som samler hjemmepublikummet igjen.

FOTBALLIVET er tristest for de som klager. RBK kjempet seg tross alt videre i den viktige internasjonale klubbfotballen på en stadion der det å vinne uansett motstander fortsatt betydde noe. Da er på tide å bidra til glede på Lerkendal.

Som den gamle E-cup stjernen Bent Skammelsrud sa det til Dagbladet i går:

SKIKKELIG JOBB:  RBK-gutta leverte god jobbbing på utebane. Her Ole Kristian Selnæs i aksjon. FOTO: INPHO/James Crombie / scanpix.
SKIKKELIG JOBB: RBK-gutta leverte god jobbbing på utebane. Her Ole Kristian Selnæs i aksjon. FOTO: INPHO/James Crombie / scanpix. Vis mer

- Nå må norske klubber begynne å ta vare på hver eneste av disse opplevelsene.

For de som virkelig er glad i fotball, er Europa-spill alltid en stor begivenhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer