KAN SMILE: Magnus Carlsen er fremdeles verdens beste i klassisk sjakk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KAN SMILE: Magnus Carlsen er fremdeles verdens beste i klassisk sjakk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Magnus Carlsen beholder rankingplassen

Ny smell for Caruana. Det gir Carlsen grunn til å smile

Fabiano Caruana måtte nøye seg remis mot Levon Aronian i London Chess Classic lørdag. Dermed kan ikke amerikaneren passere Magnus Carlsen på rankingen.

Den norske verdensmesteren går dermed inn i 2019 som verdensener, en posisjon han har hatt siden 2011.

Carlsen spiller selv ikke London Chess Classic, som er finalen i årets Grand Chess Tour, og dermed kom Caruana til den britiske hovedstaden med håp om å vippe nordmannen ned fra toppen av langsjakkrankingen.

Det klarte han ikke.

Caruana, som tapte VM-duellen mot Carlsen i London i forrige måned, spiller nå om tredjeplassen i finaleturneringen. Det første av langsjakkpartiene mot Aronian endte i remis.

Måtte hatt to seirer

Caruana måtte ha vunnet begge langsjakkpartiene mot armeneren dersom han skulle passere Carlsen på rakinglistene.

Før turneringen i London skilte det bare tre poeng mellom de to første på rankingen: 2835 mot 2832 i den norske verdensmesterens favør. Avstanden har nå økt til 6,3 poeng.

Carlsen har gjentatte ganger satt ord på hvor viktig førsteplassen på verdensrankingen er for ham. Caruana har samtidig hatt flere sjanser til å passere nordmannen den siste tiden.

Ikke bare kunne VM-kampen i London endt med tronskifte, men også under Sinquefield Cup i september kunne Caruana gått forbi.

Har hatt hell

- Mengden flaks jeg har hatt for å holde meg som nummer én er ganske utrolig, vedgikk Carlsen nylig.

Nå er faren over for sjakkstjernen. I det minste inntil videre.

Verdensmesteren fra Lommedalen skal i romjulen spille VM i hurtig- og lynsjakk i St. Petersburg. Han har ambisjoner om et VM-hattrick. I fjor ble han verdensmester i lynsjakk for tredje gang.

Franske Maxim Vachier-Lagrave og amerikanske Hikaru Nakamura kjemper om seieren i London Chess Classic. Lørdag innledet også de finalespillet med remis.