Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny smørebom førte til enda en norsk stafett-fiasko

- Det var som å gå på lim.

FIASKO: Løpet var allerde kjørt da Petter Northug gikk ut på sin sisteetappe. Sverige vant stafetten overlegent. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
FIASKO: Løpet var allerde kjørt da Petter Northug gikk ut på sin sisteetappe. Sverige vant stafetten overlegent. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Herrestafetten var på forhånd et stort usikkerhetsmoment.

Ville vi få skikk på skiene? Er Petter Northug i form?

Svaret på det siste trengte vi ikke, en gang. For det hele var kjørt lenge før Petter Northug fikk gå ut på sin ankeretappe. Og i dag, som i går, var skiene en stor grunn til at det gikk i dørken for de norske gutta.

VANT: Sverige tok OL-gull da vi fikk en ny norsk stafettfiasko. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
VANT: Sverige tok OL-gull da vi fikk en ny norsk stafettfiasko. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Jeg vet da faen hva det er, men det er som å gå på lim, konstaterte Eldar Rønning overfor Dagbladet etter sin etappe.

Sverige ble olympiske mestre i stafett for andre gang på rad, foran Russland på sølvplass og Frankrike på tredje.

Hintet om smørebom Svenskene fikk en verst tenkelig start da mannen på første etappe, Lars Nelson, gikk på trynet allerede på vei ut fra stadion. Han mistet også skia, men det tok ikke lang tid før han var tilbake i feltet.

Svensken tok seg derimot fort inn igjen, og satte inn et rykk mot slutten av etappen, der han fikk en liten luke. En unormalt defensiv Eldar Rønning lå for langt bak i feltet til å gjøre noe med det. Det ble kun finske Sami Jahuhojaervi som klarte å bite seg fast i ryggen på Nelson på vei til runding.

TUNGT: Eldar Rønning fikk det veldig tungt på sin førsteetappe. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
TUNGT: Eldar Rønning fikk det veldig tungt på sin førsteetappe. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Eldar Rønning og et sprukket felt vekslet hele 26 sekunder bak Sverige, og hintet etter løpet om en ny smørebom.

- Skia var ikke helt topp. Det er for tidlig å si ennå, men jeg synes de var bra i starten, så skuffa de litt. Det var forferdelig tungt å bli gått ifra av Lars Nelson i front. Han har jeg aldri hatt noe problem med. Det var forferdelig tungt å gå siste runden og prøve å begrense tidstapet. At Chris fikk gå ut med russeren var viktig, sier Eldar Rønning til TV2 etter sitt løp.

Vondt blir verre Dermed var det Daniel Richardsson (Sverige), Iivo Niskanen (Finland) og Maurice Manificat (Frankrike) som dannet tet-trioen på andre etappe.

Chris Jespersen hadde inget hell med å tette luka, og fikk det heller tungt. Han slet med å holde følge med Lukas Bauer, som han gikk ut sammen med. Også russeren dro ifra Jespersen, og nordmannen kunne sende Martin Johnsrud Sundby ut på tredjeetappen hele minuttet bak Sverige.

SKUFFET: Chris Jespersen var tydelig veldig skuffet etter sin etappe. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
SKUFFET: Chris Jespersen var tydelig veldig skuffet etter sin etappe. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Skia var ikke bra. Det var helt jævlig å gå i dag, full stopp. Når skia er dårligere må man jobbe der andre får hvile, du er helt i bøtta når bakken begynner. Det går noen kilometer, men da er det stopp, sa en veldig skuffet Jespersen til TV2 etter sin etappe.

Martin Johnsrud Sundby, derimot, åpnet friskt og tok tok igjen det russiske laget, nå representert ved Alexander Legkov. Sammen satte de opp dampen for å håpe å ta inn på teten.

Et lite håp Johan Olsson, på sin side, gikk en overlegen tredjeetappe for Sverige, og fikk ei solid luke ned til Finland.

Men Legkov, Sundby og flere i det som etterhvert dannet seg til ei lita gruppe, kortet solid ned på avstanden - før det hele ble for tøft for nordmannen. Han måtte slippe etter at Legkov skrudde opp farten, og møtte rett og slett veggen.

TUNGT: Martin Johnsrud Sundby gikk på en real sprekk på sin etappe.
TUNGT: Martin Johnsrud Sundby gikk på en real sprekk på sin etappe. Vis mer

Mens håpet var ute for Norge, tente derimot håpet for Russland. Legkov tok et monsterrykk opp den siste bakken før stadion, og vekslet Russland ut 15 sekunder bak Sverige på siste etappe.

For Sundby hadde avstanden til teten blitt hele minuttet, og det var lite ankermann Petter Northug kunne gjøre med det som allerede hadde blitt en stafett-fiasko. For andre dag på rad.

Norge var ett minutt og fire sekunder bak Sverige i mål.

Hele Norges coronakart