Ny studie sår tvil rundt Froomes salbutamol-prøve

WADA tilbakeviser påstander om testens nøyaktighet.

FORTSETTER Å KONKURRERE: Stadig ingen avklaring i Froome-saken. FOTO: Tim de Waele/Getty Images
FORTSETTER Å KONKURRERE: Stadig ingen avklaring i Froome-saken. FOTO: Tim de Waele/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Mens Chris Froome sykler for å bli historisk i Giro d'Italia, kjempes en karrieredefinerende kamp i kulissene.

Briten avga nemlig en urinprøve under fjorårets Vuelta a España som viste 2000 nanogram/milliliter salbutamol, det dobbelte av den tillatte mengden.

LES OGSÅ: - Froome tatt med for høye salbutamol-verdier

Salbutamol står på WADAs forbudsliste, men er tillatt i bestemte doser som astmamedisin og dermed definert som et særskilt stoff. Derfor foreligger det ingen krav om midlertidig suspensjon og det er heller ingen tidsrammer for hvor lang tid Froome kan bruke på å forberede sitt forsvar.

Dermed kan Froome fortsette å konkurrere, mens støttespillerne rundt ham gjør alt de kan for å forberede et forsvar som kan frikjenne ham.

Nyreproblem?

Informasjonen i saken har vært svært begrenset fra Team Sky og Chris Froome, men de hevder å ha sitt på det rene og er sikre på at den firedobbelte Tour de France-vinneren vil renvaskes.

Tidligere har det vært rapportert at forsvaret deres vil basere seg rundt et nyreproblem og dehydrering, som har forårsaket en unaturlig høy ansamling av salbutamol i urinen.

Både den italienske avisa Corriere della Sera og franske l'Equipe har rapportert forskjellige versjoner av dette.

LES OGSÅ: - Slik skal Froome forklare sin unormale dopingprøve

Hevder dagens test er upresis

Mandag dukket det likevel opp et vitenskapelig studie, kalt 'Futility of current urine salbutamol doping control', som kan være gode nyheter for 32-åringen.

En ny forskningsartikkel fra det nederlandske universitetet i Leiden påstår nemlig at i 15,4 prosent av tilfellene viser dagens test feil når man måler innholdet av salbutamol i urinen.

Studien, leder av Jules Heuberger, har brukt simuleringer for å forutsi konsentrasjonen av salbutamol i urinen. Man har brukt en modell av inhalert og oralt administrert salbutamol på 800 mikrogram, som er WADAs høyeste tillate dose.

Simuleringene viste altså at i 15,4 prosent av tilfellene, så overskred testen WADAs grense på 1000 nanogram/milliliter i urinen.

Det var sykkelnettstedet Cyclingnews.com som først skrev om studien, og du kan lese mer om det ved å klikke her.

WADA tilbakeviser studiets konklusjon

Ferske WADA-reguleringer tar hensyn til dehydrering og urinkonsentrasjon og ifølge britiske The Times skal Froomes 2000 ng/ml være revidert til 1429 ng/ml, noe som stadig er godt over den tillatte grensen.

Samme avis hevder også at det er svært sannsynlig at den nye studien når blir en del av Froomes forsvar.

WADA på sin side avviser studiens betydning.

- Jeg har lest artikkelen du refererer til og nei, ingen bekymring i det hele tatt. Ingenting nytt, ettersom deres modell er basert på tre velkjente studier, sier WADAs forskningssjef Dr Oliver Rabin til The Times.

- WADA har gjennomført flere studier på salbutamol og fortsetter å gjennomføre studier på beta-2-agonister. Vi mener den nåværende terskelen er solid, med tanke på den vitenskapelige litteraturen publisert på salbutamol over de siste 20 åra. Basert på publisert og upublisert informasjon i vår besittelse ser vi ingen grunn til å endre den nåværende salbutamol-terskelen.

PS: Jules Heuberger publiserte i fjor en undersøkelse som påstår at EPO (bloddoping) ikke fungerer.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer