STARTER NY LIGA: En nasjonal serie for 16-årslag starter 24. april. Stabæk er med, men det er ikke Odd. Her er Daniel Fredrik Granli og Fredrik Oldrup Jensen i duell under en eliteseriekamp på Skagerak Arena sist sesong.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
STARTER NY LIGA: En nasjonal serie for 16-årslag starter 24. april. Stabæk er med, men det er ikke Odd. Her er Daniel Fredrik Granli og Fredrik Oldrup Jensen i duell under en eliteseriekamp på Skagerak Arena sist sesong. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixVis mer

Ny talentserie får skryt, men Odd sa nei til å bli med

- Den største talentfabrikken er ikke med.

(Dagbladet): 24. april spilles første runde av en ny nasjonal serie for eliteklubbenes 16-årslag. Pilotprosjektet er et samarbeid mellom Norsk Toppfotball (NTF), Norges Fotballforbund (NFF) og klubbene. Ønsket er å gi spillerne en bedre kamparena.

- Det er en pilot hvor målet er å etablere en nasjonal liga for dette alderstrinnet, bekrefter NTF-sportssjef Jo Bergsvand overfor Dagbladet.

Odd ikke med 13 av 16 tippeligaklubber er representert med eget 16-årslag. Odd, Sandefjord og Mjøndalen er imidlertid ikke med. Direktør Einar Håndlykken forklarer talentfabrikkens fravær slik: 

- Vi var forsåvidt positive til idéen, men vi ba om å få stille et kretslag med de beste spillerne fra Telemark, noe vi ikke fikk lov til. Da valgte vi å ikke bli med. Det er synd at vi ikke fikk den muligheten, sier Håndlykken til Dagbladet.

- Hvorfor ville dere stille med et kretslag i stedet for et 16-årslag?

- Vi har en litt annen modell enn de fleste andre toppklubbene. Vi henter ikke spillere i 12-13-årsalderen. Derfor har vi heller ikke et toppet 16-årslag, med de beste spillerne fra nærområdet vårt. Vårt ønske er at de beste spillerne fra Telemark skal være ute i sin klubb lengst mulig - for vi jobber sammen med breddeklubbene i vårt område. 

- Det er synd Odd-trener Dag-Eilev Fagermo stresser til stadighet viktigheten av å satse på egne talenter. Flere ganger har han mønstret nesten en hel ellever med telemarkinger i Tippeligaen. Derfor skulle Odd gjerne også vært en del av den nye serien.

- Det er jo fordeler ved å være med, men som sagt så jobber vi sammen med våre breddeklubber. Skal du få et godt 16-årslag, må du hente spillerne et år eller to i forkant. Dét strider med vår filosofi. Derfor har vi valgt å takke nei. Nå vil vi følge utviklingen, så håper vi at vi kan få være med en gang i fremtiden, sier Håndlykken og legger til i ren Fagermo-stil:

- Du kan skrive at den største talentfabrikken ikke er med.

- Måtte komme i gang NTFs sportssjef forklarer avslaget til Odd med at serien rett og slett var nødt til å komme i gang. Bergsvand synes imidlertid at Odds idé er interessant.

- Avslaget har med konkurranseplattformen i forhold til de andre lagene som er med. Samtidig er en hospiteringsordning som gjør at deltakerne kan ha med inntil fire spillere fra andre lag allerede på plass, sier Bergsvand.

- At Odd vil stille med et eget kretslag, er interessant. Jeg vet at det er andre som også tenker slik, men nå måtte vi komme i gang. Du kan si det sånn at vi klarer ikke å gjøre alt på en gang, men forslaget vil blitt opp til vurdering i neste runde, fortsetter NTF-lederen.

Får skryt Den nye 16-årsserien høster samtidig skryt fra andre klubber Dagbladet har pratet med. Stabæks sportssjef, Inge André Olsen, er en av dem som er begeistret for prosjektet.

- Vi er veldig positive til dette tiltaket. Det gir en god matching for spillerne våre - i tillegg kan vi ha med hospitanter, sier Olsen til Dagbladet.

Klubbene vil få dekket bortereisene for inntil 17 spillere og ledere. Resten av utgiftene må de ta selv. Det ser likevel ikke Olsen på som et problem.

- En nasjonal serie koster penger på grunn av reisingen, men all pengebruk må veies opp mot det sportslige. Og dette er et veldig bra sportslig tiltak. G16-gutta får spille kamper på et høyt nivå hver helg. Det er vi er veldig fornøyde med.

Positiv Pedersen Dagblad-kommentator Morten Pedersen er også glad for at spillere født i 1999 og år 2000 får en bedre kamparena. Han håper det vil bidra til både flere og bedre tippeligaspillere i fremtiden.

- Dette kunne ikke kommet fort nok. Det er veldig bra at toppfotballen og NFF bruker ressurser på våre neste menn. Det blir en veldig fin utviklingsarena for disse gutta. De får matchet seg mot jevngamle fra hele Norge, ikke bare innenfor kretsen sin, sier Pedersen.

- Hvilke forskjell kan det utgjøre?

- At underskogen av gode 16-åringer får en genuin mulighet til å vise seg fram og utvikle seg kan gjøre at det blir flere tippeligaspillere. Forhåpentligvis får disse gutta en bedre matching nå - enn før, sier Pedersen.

• Se faktaboks for mer informasjon om den nye serien.