Ny tennisdronning

Maria Sharapova er den nye dronningen av Wimbledon. Hun feide over regjerende mester Serena Williams og etterlot henne på rumpa i gresset.

WIMBLEDON (Dagbladet): 17 år gammel, men med en ukuelig tro på seg selv, og null respekt for de store stjernene: I går kunne hun løfte Wimbledon-trofeet og nok en gang slenge kyss til publikum.

-  Jeg kan ikke fatte at det er sant, var det første hun sa etter seieren.

Serena Williams har vunnet Wimbledom de to siste åra, og det var mange som ble overrasket da Sharapova malte henne fra hverandre fra første game. Hun jaget Williams fram og tilbake på banen, og brøt serven hennes to ganger i det første settet, som hun vant 6- 1. I andre sett så Williams ut til å ta over. Hun vant Sharapovas serve til 2- 4, men Sharapova brøt tilbake to ganger og vant 6- 4.

Ringte mamma

Da Williams slo den siste ballen i nettet, falt Sharapova på knærne, dekket ansiktet, og med tårer i øynene ble hun gratulert av den avtroppende mesteren. Så vanket det show på sentercourten. Sharapova banet seg fram til pappa Yuri på tribunen, og fikk en av tennishistoriens lengste - og hardeste - klemmer. Så fikk hun en mobiltelefon, og oppholdt premieutdelingen mens hun prøvde å ringe mamma Yelena i Florida.

-  Mobilen skrudde seg av hele tida. Hva er det med tekonologien? sa hun etterpå.

Men først takket hun alle, også motstanderen.

-  Takk for en tøff kamp, Serena. Jeg beklager, men jeg kunne ikke la være å slå deg i dag.

Da Maria ble unnfanget, bodde familien like ved Tjsernobyl-kraftverket. Moren og faren var så redde for at fosteret skulle bli skadet av strålingen at de flyttet til det eneste stedet Sovjet tillot dem, til Nyagan i Vest-Sibir. Der levde de i fattige kår, men faren var glad i å spille tennis.

-  Hun ble lei av å se på at faren spilte, og en dag så jeg at hun plukket opp en racket og begynte å slå ballen. Hun var fire år og racketen var mye større enn henne, men hun forbløffet meg med en gang, sier tennistreneren Yuri Yutkin (67) til Daily Express.

6,3 millioner

Yutkin begynte å trene Maria, men hadde ikke råd til en barneracket, så han saget av håndtaket på en for voksne for lille «Masha».

Med 700 dollar i lomma flyttet hun og faren til Florida. Sju år gammel ble hun tatt inn på tennisskolen til den legendariske treneren Nick Bollettieri.

-  Hun kom uten å kunne et ord engelsk, men lærte det på fire måneder. Da hun var ti skjønte jeg at hun ville bli en eksepsjonell spiller. Hennes kampvilje og evne til å fokusere var alltid der, sier Bollettieri til The Independent.

 Gårsdagens finale var Maria Sharapovas første Grand Slam-finale. Hun er den tredje yngste vinneren av noen Wimbledon-turnering, og den første russer som vinner noensinne. Hun tar med seg en gedigen premiepott hjem til Florida: 6,3 millioner kroner.

PS! Regjerende mester Roger Federer møter Andy Roddick i herrefinalen i dag. Federer slo Sebastien Grosjean 6- 2, 6- 3, 7- 6 i den ene semifinalen. Amerikanske Roddick slo kroaten Mario Ancic 6- 4, 4- 6, 7- 5, 7- 5 i den andre.

USLÅELIG: 17-årige Maria Sharapova var helt suveren i Wimbledon-finalen mot fjorårets mester. - Jeg beklager, men jeg kunne ikke la være å slå deg i dag, sa Maria til Serena etter kampen.
UTSPILT: For første gang på fire år vant ikke en av søstrene Williams Wimbledon. Serena ble spilt ut etter alle kunstens regler og endte på rumpa.
FØRSTE TROFÉ: Maria Sharapova vant i går sitt første trofé, men neppe det siste. I tillegg fikk hun en sjekk på 6,3 millioner kroner.