Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny teori om Muhammad Alis sykdom på hans 73-års dag

Legene til bokselegenden sår tvil om det faktisk er Parkinsons han lider av.

TILSTANDEN FORVERRES. Bokselegenden Muhammad Alis helsetilstand blir stadig verre. Nå sås det tvil om det er Parkinsons sykdom han lider av. Foto: AP.
TILSTANDEN FORVERRES. Bokselegenden Muhammad Alis helsetilstand blir stadig verre. Nå sås det tvil om det er Parkinsons sykdom han lider av. Foto: AP. Vis mer

(Dagbladet): Lørdag fylte Muhammad Ali 73 år.

Helsetilstanden hans er blitt gradvis forverret i løpet av de siste 30 årene.

En av tidenes mest berømte og omtalte idrettsmenn fikk diagnosen Parkinsons sykdom i 1984, tre år etter at han la opp som bokser etter 61 proffkamper i tungvekt.

Men nå sås det tvil om Ali i det hele tatt lider av Parkinsons.

Flere nevrologer har en annen oppfatning.

På store kongresser i USA, der verdens ledende eksperter på Parkinsons deltar, hender det at den tidligere bokserens helsetilstand blir et tema.

Årsaken er at symptomene til Muhammad Ali fraviker sykdomsbildet til en typisk parkinsonspasient.

Alis leger tviler Det er kommet fram at legene som behandler bokselegenden, mener at Ali i stedet kan lide av parkinsonisme.

En lidelse som mest sannsynlig er blitt utløst av de harde slagene som traff hodet hans i mange tøffe tungvektskamper.

Nevrolog Jan Olav Aasly ved St. Olavs hospital i Trondheim er ekspert på området. Han har deltatt på de omtalte kongressene og har hørt på nevrologer som har vært i samtaler med legene som behandler bokselegenden.

- Nevrologene blir litt svevende fra talerstolen, når det snakkes om tilstanden til Ali. Han er nemlig ingen typisk Parkinsons-pasient, sier Jan Olav Aasly til Dagbladet.

Den norske eksperten heller også til at det er parkinsonisme, og ikke Parkinsons sykdom som har medført til at Muhammad Ali nå er en sterkt svekket mann.

Mange harde treffere - Ali har mottatt mange harde slag mot hodet. Det har også andre boksere blitt utsatt for. Men det er individuelt hvordan hjernen reagerer, eller tar skade av det, sier Aasly.

Jan Olav Aasly forklarer forskjellen mellom de to lidelsene:

«Ved parkinsonisme foreligger langsomme bevegelser, stivhet i armer og bein, maskeansikt, lav stemme og av og til skjelvinger. Bildet er ofte symmetrisk. Man har ofte også plager fra andre organer, blære, tarm etc. Man responderer dårlig på antiparkinsonsmedisiner.

Ved Parkinsons sykdom har man ofte typiske skjelvinger i hvile, men for øvrig som ved typisk parkinsonisme-stivhet og langsomme bevegelser, men bildet er assymetrisk, altså mer i den ene enn i den andre siden. Og man reagerer godt på antiparkinsonmedisiner. De intelektuelle, kognitive funksjoner er normale.»

Sammenlikning forsterker Flere punkter i sammenlikningen til Aasly forsterker legenes oppfatning om at Muhammad Ali lider av parkisonisme og ikke Parkinsons sykdom.

DET HARDESTE SLAGET. Det knallharde venstre slaget til Joe Frazier sendte Muhammad Ali ned 8. mars 1971. Det er trolig den aller hardeste trefferen mot hodet hans. Foto: AP.
DET HARDESTE SLAGET. Det knallharde venstre slaget til Joe Frazier sendte Muhammad Ali ned 8. mars 1971. Det er trolig den aller hardeste trefferen mot hodet hans. Foto: AP. Vis mer

• Bevegelsene blir stadig langsommere. I det siste er han i blant blitt kjørt i rullestol.

• Stemmen til den tidligere bokselegenden er gradvis blitt svakere. Nå er Muhammad Ali knapt hørbar.

• Han har utviklet såkalt maskeansikt.

• En Parkinsons-pasient er ofte rammet mer på den ene siden av kroppen, enn den andre. Muhammad Ali har et symetrisk sykdomsbilde.

• Parkinsonisme innebærer også gjerne problemer med blære og tarm.

Urinveisinfeksjon Muhammad Ali ble innlagt på sykehus 21. desember i fjor, angivelig for en mild lungebetennelse, men diagnosen ble endret til en kraftig urinveisinfeksjon.

Han ble utskrevet i forrige uke.

I går ble han innlagt på nytt for det samme.

- Jeg har Parkinsonspasienter som har hatt sykdommen i mer enn 30 år, og som har et mye bedre sykdomsbilde enn Muhammad Ali. Disse pasientene responderer godt på antiparkinsonsmedisinene, forteller Jan Olav Aasly.

Muhammad Ali har aldri vist framgang, bare en gradvis forverring av tilstanden sin i 30 år.

STEMMEN SOM FORSVANT. Muhammad Ali var en entertainer av de sjeldne, både i og utenfor ringen. Men etter hvert ble det mer og mer stille. Foto: AP.
STEMMEN SOM FORSVANT. Muhammad Ali var en entertainer av de sjeldne, både i og utenfor ringen. Men etter hvert ble det mer og mer stille. Foto: AP. Vis mer