Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny teori vekker oppsikt: Hevder to detaljer er blitt oversett

Mener Steenkamps sår avslører at Pistorius lyver.

NY TEORI: En ny bok hevder politiet har slurvet i etterforskningen etter drapet på Reeva Steenkamp i 2013. Oscar Pistorius er funnet skyldig - men en ny bokteori hevder det er funnet sår på Steenkamp som beviser at Pistorius slo kvinnen før han skjøt henne. Foto: AFP PHOTO / Lucky Nxumalo
NY TEORI: En ny bok hevder politiet har slurvet i etterforskningen etter drapet på Reeva Steenkamp i 2013. Oscar Pistorius er funnet skyldig - men en ny bokteori hevder det er funnet sår på Steenkamp som beviser at Pistorius slo kvinnen før han skjøt henne. Foto: AFP PHOTO / Lucky Nxumalo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere friidrettsstjerna Oscar Pistorius (29) risikerer minst 15 års fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp på valentinsdagen i 2013.

I desember i fjor kjente høyesterett i Sør-Afrika Pistorius skyldig i forsettlig drap og straffeutmålingen i saken er utsatt til perioden 13. til 17. juni.

Nå kan saken få en ny vending.

Ifølge ei ny bok - «Oscar vs The Truth» - er det lansert en ny teori om forløpet den skjebnesvangre natta for tre år siden. Det er blant annet sørafrikanske Times og britiske Mirror som gjengir deler av innholdet.

Overså sår? Under obduksjonen av Steenkamp skal det ha blitt avdekket to ovale sår på ryggen. Disse matcher, ifølge boka, Oscar Pistorius' cricketkølle. De nye, overraskende analysene av bevisene går ut på at Pistorius angrep Steenkamp med cricketkølla og jaget henne inn på baderommet - der hun seinere ble funnet skutt og drept.

Pistorius har hele tida hevdet han trodde en innbruddstyv var på badet, før han avfyrte fire skudd. Tre skudd traff og drepte Steenkamp: ett i hodet, ett i armen og ett i hofta.

Den nye teorien - lansert av privatetterforskerne og forfatterbrødrene Calvin og Thomas Mollett - går ut på at Pistorius visste at Steenkamp var inne på badet, og at sårene på ryggen var forårsaket av friidrettsstjerna som jaget henne inn i rommet.

Steenkamp skal deretter ha låst seg inne på badet. I harnisk skal Pistorius ha slått i baderomsdøra med cricketkølla to-tre ganger. På dette tidspunktet var klokka 03:14, skriver detektivene. Allerede før dette hadde Steenkamp blitt påført de to sårene på ryggen.

Kort tid seinere ble Steenkamp drept, etter at fire skudd ble avfyrt gjennom døra.

Refser etterforskning Boka kommer med kritikk av etterforskningen og mener at sårene på Steenkamps kropp ble oversett etter obduksjonen og under rettssaken. Forfatterne mener grunnen kan være at hele saken virket opplagt.

Det er tidligere blitt hevdet at politiet fant et blodig balltre inne i Pistorius' bolig.

- I boka ser vi på Oscars versjon ved å undersøke åstedsbilder, rapporter og vitneutsagn. Alt av en enkel grunn: Visste Oscar at Reeva var bak døra? skriver Mollett, ifølge sørafrikanske Daily Maverick.

- Vi får inntrykk av at politiet kom på åstedet og trodde dette var en opplagt sak mot Oscar. De visste han avfyrte skuddene og hadde uttalelser fra naboer som hørte en kvinne skrike. Men hvorfor ble det ikke gjort skikkelige rettsmedisinske undersøkelser? skriver forfatterne.

Profil 29 år gamle Pistorius har amputert begge beina og vunnet seks gullmedaljer i sprint i Paralympics. Han fikk kallenavnet «Blade Runner» på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein.

Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner under London-OL i 2012. Etter pågripelsen i 2013 ble han tiltalt for overlagt drap, og deretter dømt for uaktsomt drap etter en sju måneder lang rettssak.

ILLUSTRASJON: Denne illustrasjonen viser hvordan Steenkamp angivelig ble slått. Foto: Daily Maverick
ILLUSTRASJON: Denne illustrasjonen viser hvordan Steenkamp angivelig ble slått. Foto: Daily Maverick Vis mer

Påtalemyndigheten anket både kjennelsen og dommen i saken, og høyesteretts kjennelse kom altså i desember i fjor.

Overrasket I 2013 forklarte Pistorius seg om hendelsesforløpet i retten i Pretoria:

- Den 13. februar skulle Reeva gå ut med vennene sine, og jeg skulle treffe en av mine venner. Men hun ville bli hjemme. Vi ble enige om å tilbringe kvelden hjemme. Rundt klokka 22 var vi på soverommet. Hun drev med yoga og jeg så på tv uten protesene mine. Seinere gikk vi og la oss. Hun hadde kjøpt valentinsgave til meg og vi var dypt forelsket, forklarte han.

Han sa videre:

- Jeg har vært utsatt for innbrudd og trusler tidligere. Derfor sover jeg med en 9 mm pistol under puta. Jeg våkna og tenkte å stenge igjen døra da jeg hørte en lyd fra badet. Jeg kjente skrekken komme, fortalte Pistorius.

Skuddene Han sa at han tok med seg pistolen, beveget seg mot badet og ropte til inntrengeren.

- Jeg trodde Reeva lå i senga. Jeg ropte at inntrengeren skulle forlate huset og at Reeva skulle ringe politiet. Ettersom jeg ikke hadde protesene mine på meg, kjente jeg meg sårbar. Både for meg selv og Reeva. Jeg skjøt et skudd gjennom badedøra. Så oppdaget jeg at Reeva ikke lå i senga. Det var da det slo meg at hun kanskje var på badet.

Deretter gikk han tilbake for å skaffe hjelp.

- Jeg satte på protesene og gikk ut på balkongen og ropte etter hjelp. Jeg åpnet badedøra og Reeva levde. Jeg ringte etter hjelp, løftet henne og bar henne ned trappa. Jeg prøvde å redde henne, men hun døde i armene mine. Jeg kan ikke forstå over mye lidelse jeg har forårsaket. Jeg stoler på det sørafrikanske rettssystemet og at det vil vise at jeg ikke drepte Reeva, sa Pistorius i sin forklaring i 2013.

VERDENS RASKESTE: Oscar Pistorius var kjent som verdens raskeste mann uten bein. Foto: REUTERS/Andrew Winning
VERDENS RASKESTE: Oscar Pistorius var kjent som verdens raskeste mann uten bein. Foto: REUTERS/Andrew Winning Vis mer
Hele Norges coronakart