Ny test for superdop i OL

Avsløringene kan stå i kø.

(Dagbladet.no): Dopingsynderne kan få seg litt av en overraskelse i OL i Aten.

Der skal nemlig utøvere for første gang testes for bruk av menneskelige veksthormoner (HGH). Det går fram av en dokumentar på britiske Channel 4 i kveld.

Det er forskere fra universitetet i Southampton som har utviklet testmetoden.

- Dette er stort, sier forsker Clare Hartley i TV-intervjuet.

- Dette er noe den internasjonale olympiske komité har ønsket i lang tid.

Hormonene stimulerer vekst i både muskler og bein. Fordi hormonene også finnes i menneskekroppen har ingen hittil kunnet påvise kunstig tilførsel.

Den nye metoden avslører doperne i to steg. En første test av urin og blod vil avdekke bruk av HGH de siste 36 timene.

Så vil prøvene bli sendt til Storbritannia, der en utfyllende analyse vil vise bruk innen 84 dager, skriver The Guardian.

Forskergruppa fra Southampton har jobbet med dopingtesten de siste sju årene. HGH ble satt på dopinglista allerede i 1989, men ingen, absolutt ingen, er ennå avslørt.

Nå venter idrettsverdenen spent. De siste årene er en rekke topputøvere dopingavslørt etter nye metoder for å finne misbruk av blant annet Nesp og THG.

- Som Winston Churchill sa: Dette er ikke slutten, det er ikke engang begynnelsen på slutten. Det er slutten på begynnelsen, sier Dick Pound, leder i det internasjonale antidopingbyrået WADA.

Også i Antidoping Norge ønskes den nye testmetoden hjertelig velkommen.

- Forutsatt at opplysningene stemmer, er det veldig positivt at en ny testmetode er utviklet, sier leder Anders Solheim i Antidoping Norge.

Han vil ikke spå om noen blir avslørt i Aten, men tror dopingsyndernes går en stadig tøffere hverdag i møte på grunn av stadig nye framskritt på testsida.

- Den eneste måten å føle seg trygg på, er å holde seg unna, sier Solheim til Dagbladet.no.