Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny test gir ekspert hakeslepp

De siste 13 månedene har det blitt satt fem nye rekorder på maraton. Alle med Nikes Vaporfly-sko. En ny test, gjort av anerkjente New York Times, viser de er bedre enn først antatt.

FEIRET REKORD: Kenyas Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer. Her feirer han sammen med harene som hjalp ham. Alle har på seg Nikes Vaporfly. Foto: NTB Scanpix
FEIRET REKORD: Kenyas Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer. Her feirer han sammen med harene som hjalp ham. Alle har på seg Nikes Vaporfly. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nikes Vaporfly har skapt store debatter i friidretten. Noen kaller det juks, og har tatt grep for å bli kvitt skoa, mens andre hyller framskrittene.

Spørsmålet som blir stilt både fra utøvere og eksperter er rett og slett om skoa gir en «urettferdig fordel» til enkelte utøvere, eller om dette er framtida.

Nye test

Dagbladet har omtalt skoa i en rekke saker, og nå skriver New York Times at en ny test ikke levner noen tvil:

Skoa, som koster mellom 2500 og 3000 kroner, gir en fordel. Og den fordelen er større enn tidligere antatt.

Nike har selv hevdet at skoene gjør at du løper fire prosent raskere, men i testen New York Times gjorde i fjor viste avisa tall at skoene «bare» var 2-3 prosent raskere.

Nå har avisa gått gjennom en større database. Og den nye testen viser at en utøver som brukte Zoom Vaporfly 4 % eller ZoomX Vaporfly Next% løp 4-5 prosent raskere enn hvis personen hadde brukt en en gjennomsnittlig sko. Nike-modellene ble også sammenliknet andre produsenters toppmodeller - som Newton Distance, Adidas Adizero og Hoka One One Carbon - og fortsatt var det forskjell på 2-3 prosent. Den forskjellen var 1 prosent forrige gang det ble testet.

Testen har gått gjennom resultater fra alle de store maratonene siden 2014. Mer enn én million tider fra hel - og halvmaraton er blitt sammenliknet.

Avisa skriver at testen gjelder uavhengig av kjønn og om det er en hobbyløper eller mosjonist som bruker skoa, men at de med minst løpstrening vil få en større effekt.

Gjennom testene hevder New York Times følgende: Det skjer noe når utøverne bruker Nike-skoa som ikke skjer ellers, og forskjell er større enn først antatt.

Og det gjenspeiles i resultatene på toppnivå. 41 prosent av dem som løp et maraton på under tre timer i siste del av 2019 - brukte skoa.

New York Times påpeker at produsenter som Brooks, Saucony, New Balance, Hoka One One og Asics har eller skal komme med liknende modeller, men at de har for få løp i databasen til at de kan sammenliknes.

Resultatene gir hakeslepp

Resultatene fra New York Times' test støtter en påstand flere og flere har kommet med det siste året: Det foregår en revolusjon i maratonverden, og Nike-skoene leder an.

- Skoene forandret alt, sier den finske maratonløperen Jaakko Nieminen til Ilta-Sanomat.

IMPONERT: Jaakko Nieminen. Foto: NTB Scanpix
IMPONERT: Jaakko Nieminen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg trodde ikke på at de ga en fordel umiddelbart, og det gjorde sikkert ingen andre heller, men de blir bare bedre og bedre, fortsetter han.

- Ingen hadde noen gang trodd vi skulle se tider som dette, uttaler president for Honolulu maraton, Jim Barahal til Irish Times.

Flere utøvere er forundret over utviklingen, mens forskere som har uttalt seg er veldig spente på framtida:

- Forskning er litt som å fjerne lag for lag på en løk. Først sier du kanskje «wow, dette er en fin løk». Så tar du av flere lag - og lærer mer og mer. Nå forstår vi mer om hvorfor utøverne sparer energi ved å bruke disse skoene, sier Ridger Kram, som er direktør ved et laboratorium i Colorado til Daily Mail.

MARATONJUKS: I Kina ble hele 238 løpere tatt for juks under et halvmaraton 25. november. En stor del av dem ble avslørt av denne videoen. Video: Shenzhen Traffic Police via Storyful Vis mer

- Det er ingen tvil om at skoene hjelper deg til å løpe fortere, sier den svenske professoren Toni Arndt til Svenska Dagbladet.

Den britiske professoren Geoffrey Burns fra British Journal of Sports Medicine har også uttalt seg om skoa tidligere. Han fortalte at han ikke vil bannlyse skoa, men at han er skremt over utviklingen:

- Jeg frykter at vi kan ende opp med sko som ikke ser ut som sko lenger. Vi kan sikre oss at det ikke skjer ved å legge en begrensing på hvor høye sålene til utøverne skal være.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kan bli fjernet

Hva som skjer framover med skoa er vanskelig å si, men Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) er tvunget til å ta grep, og har satt ned en gruppe som skal forske på hvilken effekt de mener at teknologien har.

Gruppa som skal komme med rapporten består av både tidligere utøvere, forskere og sportsvitenskapsmenn, skriver Fox.

De startet med jobben i oktober, og skulle etter planen komme med et svar i desember, men nå drøyer det til 2020. Det bekrefter IAAF.

- Vi må ha tid til å gå gjennom rapporten før vi staker ut veien videre, sier en talsperson til Fox.

Slik er reglene

Per dags dato er selve regelen som bestemmer hva slags sko utøvere kan bruke diffus. I fjor endret IAAF en regel om sko i konkurranser. Regel 143 sier nå at skoene ikke må gi utøverne en urettferdig fordel eller assistanse – uten å slå fast hva det egentlig er.

Utfordringen de står overfor er å finne den riktige balansen mellom å oppfordre til å utvikle sporten samtidig som de skal holde seg innenfor sportens grunnregel når det kommer til rettferdighet.

Svaret de gir kan på mange måter forme framtida til langdistanseløpingen.

Revolusjon

I høst har en rekke utøvere snakket om Nike-skoa og sportens framtid. Norges beste maratonløper, Sondre Nordstad Moen, sier at det er liten tvil om at løpesporten gjennomgår en revolusjon, og han frykter at noen utøvere skal få tilgang til bedre utstyr enn andre.

Da Dagbladet snakket med ham tidligere i høst trakk han fram utstyrskappløpet i langrenn, og at det er store forskjeller på utøvernes utstyr der.

- Jeg vil at alle skal ha tilgang til det samme utstyret, slik at det er den beste løperen som faktisk vinner, forklarte Nordstad Moen.

Og han har stor støtte. Du kan lese mer om hva verdenseliten mener om skoa her:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media