<strong>STIVNET:</strong> Boasson Hagen kjempet forgjeves om seier på den 5. etappen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
STIVNET: Boasson Hagen kjempet forgjeves om seier på den 5. etappen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Tour de France 2018

Ny Tour-nedtur for Boasson Hagen

Nådde ikke opp på den 5. etappen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) vant den 204,5 kilometer lange 5. etappen mellom Lorient og Quimper onsdag.

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) satt godt posisjonert langt inn i finalen, men stivnet 500 meter fra mål.

– Det var en hard kamp på smale veier og jeg hadde ikke nok krefter på slutten, sier Boasson Hagen til procycling.no og andre norske medier etter målgang.

– Man har alltid et håp når man sitter godt posisjonert, man vet aldri hvordan alle føler seg, men det var ikke nok.

– Det var en hard dag i dag, og så håper jeg kroppen føles bedre utover. Mur de Bretagne (etappe 6) er nok i overkant hard, og så er det Roubaix-etappen (etappe 9) som er en mulighet for meg, sier Boasson Hagen.

Den regjerende verdensmesteren Sagan tok sin andre etappeseier i årets Tour de France da han overmannet Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) og Philippe Gilbert (Quick Step) i det som var en kupert og teknisk finale.

Den spanske superveteranen Alejandro Valverde (Movistar) knep fjerdeplassen foran franskmannen Julian Alaphilippe (Quick Step), som kanskje svidde av litt for mye krefter på den innlagte spurten en drøy mil før mål.

Van Avermaet gikk tidlig

Etter fem bratte, kategoriserte bakker satt Sagan perfekt posisjonert i den siste kneika opp til mål. Den siste kilometeren så rytterne barke sammen på en smal, teknisk vei med tidvis tolv prosent stigning, før de siste 400 meterne flatet noe mer ut. Gilbert gikk til tidlig i bakken og strakk ut frontgruppen, men belgieren var ikke sterk nok til å gå løs.

Den gule ledertrøyen Greg Van Avermaet (BMC) satt klistret på Gilberts hjul og åpnet spurten, før han ble forbipassert av Colbrelli og Sagan.

– Jeg hadde litt flaks, Colbrelli kom veldig nære meg på slutten. Lagkameratene mine gjorde en veldig god jobb, helt fra midtveis kjørt etappe dro de i front. De holdt meg i en veldig god posisjon halvveis opp siste bakken, da Sky begynte å kjøre full gass. Gilbert gikk til og prøve å angripe, men vi kjørte han inn igjen. Jeg tror Van Avermaet startet for tidlig og til slutt gjorde han et veldig godt opptrekk for meg og Colbrelli, sier Sagan etter målgang.

Etter sin tiende etappeseier i Tour de France leder Sagan poengkonkurransen med 33 poeng.

– Det var litt mindre poeng enn vanlig i dag. Bare 30 poeng tror jeg, men det er bedre enn ingenting. I morgen er det en ny dag.

For hardt for Kristoff

Etappen som gikk over røffe, tekniske bretonske veier, pepret med bratte, korte stigninger i området kalt Montagnes Noire (de sorte fjellene), forårsaket ingen betydelige endringer i sammendraget. Van Avermaet (BMC) endte på sjuendeplass på etappen og forsvarte sin gule ledertrøye, mens Gilbert som ble nummer tre klatret opp til tredjeplass sammenlagt.

Etappen ble som ventet for tøff for Alexander Kristoff (UAE), som var hektet av frontgruppen da finalen dro seg til.

– Jeg kjente på siste stigning at det kom til å gå raskt, og jeg slet allerede i bakkene før dette. Jeg fikk iallfall en god gjennomkjøring, sier Kristoff til TV2 etter målgang.

Ryttere som Mark Cavendish (Dimension Data), Fernando Gaviria (QuickStep) og Marcel Kittel var også hektet av før finalen.

– Avslutningen var litt for hard til at jeg kunne forvente noe i dag. Så jeg var kanskje litt for optimistisk tidligere i dag, sier Kristoff.

Ny mann i klatretrøya

Nicolas Edet (Cofidis), Tom Skujins (Trek-Segafredo), Lilian Calmejane og Sylvain Chavanel (Direct Énergie) pilte av sted tidlig på etappen, og dannet et brudd som skulle bruke dagen til å knive om klatrepoeng.

Direct Energie-duoen Calmejane og Chavanel hadde det numeriske overtaket, men klarte ikke å forhindre at polkadot-trøyen tilfalt den unge latvieren Skujins, som sanket fire poeng og tok over ledelsen i konkurransen da han gikk først over høyere kategoriserte topper enn Chavanel, som også endte på fire poeng. Skujins ble dermed den første rytteren fra Latvia til å lede klatrekonkurransen i Tour de France.

Nedturen banet nok vei for at Direct Energie måtte prøve noe nytt. Med 10 kilometer igjen angrep Rein Taramae fra et samlet hovedfelt. Estlenderen opparbeidet seg 15 sekunder, men ble spist opp i det feberaktige posisjonskrigen som utspant seg i feltet inn mot siste, avgjørende bakke.

Saken oppdateres!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer