Ny trend i Sverige: - Flere svensker elsker å hate Northug

Vil se Northug ydmyket.

UPOPULÆR I SVERIGE: Petter Northug har hånet svenskene ved flere anledninger. Etter fyllekjøringen, er det enda flere som angivelig hater nordmannen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
UPOPULÆR I SVERIGE: Petter Northug har hånet svenskene ved flere anledninger. Etter fyllekjøringen, er det enda flere som angivelig hater nordmannen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Petter Northug har vært Norges ubestridte skikonge helt siden gullmedaljen på stafetten i Sapporo-VM. De siste sju årene har Mosvik-løperen samtidig latt det gå sport i å herje, håne og harselere med svenskene. Både i og utenfor langrennsporet.

Under VM på hjemmebane i 2011, toppet det seg. Da Northug stoppet opp før han krysset mållinjen på herrestafetten, reagerte den svenske SVT-eksperten Jonas Karlsson slik:

- Han er en fantastisk utøver, men han går over grensen når han gjør en skrens på linja og venter på konkurrentene. Han er en ulv som driver med sine konkurrenter, men her er han en gris. Det er unødvendig.

Vil se Northug tape Siden den gang har hele Ski-Sverige sett frem til å hevne seg på 28-åringen i Falun-VM førstkommende februar. Nå har de imidlertid fått med seg at Northug fremdeles ikke har undertegnet representasjonsavtalen med Norges Skiforbund, noe han må gjøre innen 1. november for å kunne delta.

Derfor frykter svenskene at Northug aldri kommer seg til VM. Det inntrykket forsterkes gjennom uttalelsene til SportExpressens skikommentor Tomas Pettersson i dag.

- Det ville være utrolig kjedelig. Det vil være litt som å kjøpe en billett til en rockefestival og så møter aldri den beste artisten opp på scenen.

- Vi vil ha Petter Northug i Falun. En bra Petter Northug - ikke sånn vi så ham i OL, men en Petter Northug i toppform, som naturligvis blir slått av svenskene. Det er det alle vil se, sier Pettersson.

Flere som hater Kommentatoren er samtidig usikker på om det svenske folk er klar over hvor dypt problemene mellom Northug og Skiforbundet går.

- Et VM uten den største stjernen er et tap ikke bare for norsk skisport og VM-arrangøren, men for hele langrennsmiljøet. De beste skal være på plass når et VM avgjøres.

Dette sier Pettersson til tross for fyllekjøringsskandalen som har heftet ved Northug de siste fem månedene. Han er likevel klar på en ting:

At populæriteten til mannen Expressen utnevnte til Sveriges heteste idrettsutøver for noen år tilbake, har minsket.

- Ja, det tror jeg vi kan si. Dessuten er det flere sider ved den fyllekjøringsskandalen. En ting er at han kjørte i fylla, det er noe man ikke tilgis lett for. Så er det også det som har kommet fram de siste dagene, om at han sa at det ikke var han som kjørte.

- Så ja, populæriteten hans har minsket. Samtidig er det sikkert flere svensker som elsker å hate Petter Northug. Det var mange før også, men nå har nok den skalaen vokst en del.