José Mourinho

Ny trener for Roma

José Mourinho (58) blir ny trener for Roma fra og med kommende sesong, det bekrefter klubben selv.

NY JOBB: José Mourinho fikk sparken i Tottenham for to uker siden, nå blir han ny trener for Roma. Foto: NTB
NY JOBB: José Mourinho fikk sparken i Tottenham for to uker siden, nå blir han ny trener for Roma. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er henrykt over å ønske José Mourinho velkommen til AS Roma-familien, sier klubbpresident Dan Friedkin og visepresident Ryan Friedkin, i en felles uttalelse.

Portugiseren har skrevet under på en treårskontrakt, melder klubben. Han overtar etter Paulo Fonseca fra og med kommende sesong. Noe Mourinho selv er storfornøyd med.

– Det er den samme ambisjonen og drivkraften som alltid har motivert meg, og sammen vil vi bygge et vinnende prosjekt i løpet av de kommende årene, sier han.

Mourinho, som erstattet Mauricio Pochettino for Tottenham i november 2019, fikk nylig sparken fra London-klubben.

Sparkingen kom på et oppsiktsvekkende tidspunkt.

Ikke bare fordi det kom kort tid etter at 12 klubber avslørte at de ville danne en egen superliga, men også fordi klubben skulle spille ligacupfinale mot Manchester City helgen etter.

Nå blir altså Roma neste stopp.

- Da José ble tilgjengelig, grep vi straks sjansen til å snakke med en av de største lederne gjennom tidene, sier Romas daglige leder Tiago Pinto.

- Han har kunnskap, erfaring og ledelse til å konkurrere på alle nivåer, sier Pinto.

Overgangen kom som lyn fra klar himmel, ifølge Strive-kommentator Even Braastad.

- Jeg er veldig overraska! Ikke bare fordi det er en match man ikke har tenkt på, og det ikke har eksistert noen rykter, men Maurizio Sarri-ryktene har gått varm og virket troverdig. Nå rapporteres det at han aldri var aktuell, sier Braastad til Dagbladet.

- Mourinho er mannen som de nye eierne (Friedkin Group, jour.anm) tydeligvis har ønsket seg. Overraska er første tanke, men når man får gått gjennom det så gir det en enorm spenning. Ikke bare i starten, men også når man får se hvordan han skaper seg sine omgivelser. Om det er karismatiske Mourinho, eller den som sliter ned sine omgivelser.

Tilbake til Italia

José Mourinho har tidligere arbeidet i italiensk fotball, da han var sjef for storklubben Inter, mellom 2008 og 2010.

I hans siste sesong i klubben ledet han den nå nybakte italienske seriemesteren til ligatittel, cuptittel og triumf i Champions League.

Mourinhos Inter er det eneste italienske laget som har sikret seg det som omtales som «Il Triple» (Trippelen). Senere gikk turen til Real Madrid for Mourinho.

Hans kommende opphold i Roma blir dermed han første jobb i Italia siden triumfene i Milano.

Returen til Italia kan fort bringe med seg en noe bedre stemning, tror Strive-kommentator Braastad.

- Han forlot Italia som en konge. Han forlot Inter etter at trippelen var sikret. Det er et land han har likt seg i. Alle har forventet at han skulle tilbake på et tidspunkt. Men han har kanskje ikke vært vært aktuell for noen av de topp fire-klubbene på nåværende tidspunkt, sier Braastad, som også dirver podcasten «Støvelball» om italiensk fotball.

- Men Serie A, fotballkulturen og Roma som et prosjekt der han kan være i fokus .. jeg tror Mourinho trigges av det presset og støyen rundt klubben. Dette er en klubb med følelser, og det passer nok Mourinho.

Likevel peker Braastad på at det er spillere Mourinho kjenner tidligere. Blant andre Henrikh Mkhitarijan hadde en åpen feide med Mourinho under deres tid i Manchester United.

- Jeg tenkte kjapt på Mkhitaryan. Det var en del offentlig rundt krangelen de to i mellom. Mourinho har etterlatt seg både positive og negative inntrykk, og de som kjenner ham tenker nok sitt. Jeg synes det er litt vanskelig å svare på hva de tenker, men om det er flere i den troppen som har en negativ erfaring med ham, så er jo ikke det en god ting.

Tidligere har han trent lag som Real Madrid, Manchester United og Inter. Han slo igjennom som topptrener i 2003/2004-sesongen da han på sensasjonelt vis tok den portugisiske klubben FC Porto til Champions League-tittel.

Mourinho er den eneste treneren som har vunnet toppdivisjonene i England (Chelsea), Spania (Real Madrid) og Italia (Inter).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer