«Blade Runner»

Ny uttalelse: - Har gjort alt

Oscar Pistorius kan nå på nytt søke om prøveløslatelse etter drapet på kjæresten. Nye rapporter avslører detaljer om soningen.

DREPT: Ikke lenge etter paret dukket opp sammen på et event, ble Reeva Steenkamp drept av Oscar Pistorius. Foto: NTB
DREPT: Ikke lenge etter paret dukket opp sammen på et event, ble Reeva Steenkamp drept av Oscar Pistorius. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sendte sjokkbølger over hele verden da den sørafrikanske paralympiske mesteren Oscar Pistorius ble dømt for å ha skutt og drept kjæresten Reeva Steenkamp gjennom baderomsdøra i 2013.

Året etter ble Pistorius, bedre kjent som «Blade Runner», dømt til seks år i fengsel. Tre år seinere ble straffen økt til 13 år og fem måneder.

I fjor hadde Pistorius sonet halve straffen, noe som oppfylte kravet om å søke om prøveløslatelse. Pistorius skal i den anledning ha sendt et brev til kjærestens foreldre.

- Han viste ingen anger, og vi tror ikke på historien han ga. Vi vet ikke hvordan det endte slik det gjorde. Vi vil ha sannheten, sa June Steenkamp på Good Morning Britain.

UT AV STARTBLOKKENE: Oscar «Blade Runner» Pistorius under London-OL i 2012. Pistorius ble den første ambuperte utøver noensinne i et OL. Foto: NTB
UT AV STARTBLOKKENE: Oscar «Blade Runner» Pistorius under London-OL i 2012. Pistorius ble den første ambuperte utøver noensinne i et OL. Foto: NTB Vis mer

Ny uttalelse

Nå hevder Pistorius at han igjen kan søke om prøveløslatelse. Dette fordi retten i 2017 bestemte at dommen hans skulle dateres tilbake til oktober 2014.

- Jeg innrømmer at jeg har gjort alt i min makt for å rehabilitere, oppføre meg på en god måte, overholde fengselsreglene og vist full anger. Jeg har gjort alt, sa Pistorius under en høring, ifølge Sky News.

- Jeg har nå kvalifisert meg til prøveløslatelse i henhold til kriminalomsorgens retningslinjer for prøveløslatelse, fortsatte han.

Sky News skriver at lovbrytere i Sør-Afrika må delta på en høring etter å ha sonet minst halvparten av straffen, for å kunne kvalifiseres for prøveløslatelse.

TØFT: Oscar Pistorius fortalte fra vitneboksen om hvordan han skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp - før han bar henne ned i førsteetasjen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kan løslates neste år

En tidligere planlagt høring skal ha blitt utsatt fordi Pistorius ikke hadde møtt foreldrene til Steenkamp. Rettsprosessen i Sør Afrika gir pårørende mulighet til å møte lovbryteren før en eventuell prøveløslatelse om de pårørende ønsker det.

En av advokatene til Steenkamp-familien bekreftet at familien hadde møtt Pistorius i juni.

KNUSENDE: Oscar Pistorius under rettssaken tilbake i 2014. Foto: NTB
KNUSENDE: Oscar Pistorius under rettssaken tilbake i 2014. Foto: NTB Vis mer

Det engelskspråklige sørafrikanske nyhetsnettstedet News24 har innhentet rapporter fra tjenestemenn som har hatt Pistorius under oppsyn under fengslingen. I rapportene skal det ha blitt hevdet at det hadde vært trygt for samfunnet om Pistorius ble prøveløslatt.

Rapportene avslører også innsikt i Pistorius' liv bak lås og slå. Independent, som også har omtalt rapportene, skriver at sørafrikaneren skal ha kjørt traktor på en gård, jobbet som renholder og deltatt i en bokklubb der han har hjulpet analfabeter.

En avgjørelse om Blade Runner kan prøveløslates eller ikke, er ventet på nyåret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer