STJERNE: Den australske midtbanespilleren Mustafa Amini la ut denne videoen etter at AGF sikret bronse i den danske Superligaen. Video: @mustafaamini. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Coronautbruddet i Aarhus

Ny vending etter sjokket

Knytter ikke coronautbruddet i Aarhus til ellevill fotballfeiring. - Vi kan ikke se en sammenheng, sier byens borgermester, Jacob Bundsgaard. Overlege med nye opplysninger om mulige årsaker.

Publisert
Sist oppdatert

Jubelen var til å ta og føle på i Aarhus da byens fotballag - AGF - sikret bronse i Superligaen. Søndag for ti dager siden var rundt 1000 AGF-supportere samlet på rådhusplassen i byen for å feire den første medaljen på 23 år.

Men i helga gikk alarmen i Danmark. Av 207 nye coronatilfeller befant cirka en fjerdedel seg i Aarhus. Totalt den siste uka er det registrert 104 nye tilfeller av corona i Aarhus kommune, ifølge Danmarks Radio (DR).

Den voldsomme oppblomstringen ble umiddelbart koblet til AGF-feiringen, men dette blir nå avvist av byens borgermester, Jacob Bundsgaard.

- Vi kan ikke se en sammenheng mellom det nye tallet med smittede og AGF-feiringen i byen. Men vi har heller ikke den fulle oversikten ennå, sier Bundsgaard til avisa Politiken.

Styrelsen for Patientsikkerhed i Danmark går nå ut med nye opplysninger i det som har utviklet seg til en smitteeksplosjon i kommunen. På nettsida til styrelsen orienterer overlege Charlotte Hjort om hva hun og kollegene mener er årsaken til utbruddet:

- Styrelsen for Patientsikkerhed holder fortsatt på å skaffe seg full oversikt over smittekjedene. Situasjonen i Aarhus består av flere separate mikroutbrudd, der det ikke er umiddelbart tegn til forbindelse, og enkelte større smittekjeder - blant annet blant borgere med somalisk bakgrunn og på Statskundskab på Aarhus Universitet.

Videre sier hun:

- Styrelsen for Patientsikkerhed avdekker nære kontakter og sørger for at det blir rekvirert tester, så smittekjedene kan brytes effektivt.

Smitteutbruddet på universitetet knyttes til et arrangement med 80 studenter. Til Danmarks Radio sier Hjort:

- Vi spør de smittede om de har deltatt i noen større begivenheter eller familiearrangementer. Men det er ikke sånn at vi kan si at det er ett stort arrangement som alle har vært på.

Etter smitteoppblomstringen gikk spekulasjonene raskt i retning av feiringen etter AGFs bronse.

Danmarks Radio meldte:

- Medaljene fikk de hvites tilhengere til å søke mot Rådhusplassen i Aarhus, hvor coronavirus, avstand og forsamlingsforbud tilsynelatende var en by i Russland.

- Det er nok i en eller annen grad en superspredningsbegivenhet som har funnet sted, erklærte Viggo Andreasen overfor DR.

Han er lektor ved institutt for naturvitenskap og miljø ved Roskilde Universitet og ekspert på epidemier.

Alle parter understreker at opplysninger kan endre seg. Men fotballfolket går i første omgang klar.

Totalt er 14.073 personer smittet av corona i Danmark. 616 har mistet livet.

AGF trenes av den tidligere Strømsgodset-profilen David Nielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer