Ny vending: - Løgn

Det er delte reaksjoner i det russiske langrennsmiljøet etter FIS-toppen Michelle Vions uttalelser om at Russland kan få konkurrere i verdenscupen til vinteren. Men selv om FIS skulle gi grønt lys, er det likevel andre barrierer som kan forhindre russisk deltakelse på blant annet norsk snø.

DELTE REAKSJONER: Om Aleksandr Bolsjunov og russerne får delta i verdenscupen kommende sesong, vites ennå ikke. FIS-topp gir russisk håp, men ikke alle russere lar seg begeistre over halmstrået fra Michelle Vion. Foto: Vidar Ruud / NTB
DELTE REAKSJONER: Om Aleksandr Bolsjunov og russerne får delta i verdenscupen kommende sesong, vites ennå ikke. FIS-topp gir russisk håp, men ikke alle russere lar seg begeistre over halmstrået fra Michelle Vion. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FIS-generalsekretær Michelle Vions uttalelser fra konferansen Forum Nordicum i Planica om at Russland kan returnere til verdenscupen allerede til vinteren, har skapt harme og raseri i blant annet det norske, svenske og finske skilmiljøet.

I Russland er imidlertid tonen en noe annen.

- Dette er et godt tegn, sier Russlands omstridte skipresident Jelena Välbe til Championat. Välbe hevder videre at det russiske skiforbundet skal i et møte med FIS 27. september.

- Dette betyr at det finnes en mulighet for russisk og hviterussisk deltakelse i internasjonaler konkurranser. Vi håper at det er tilfelle, sier den tidligere medaljegrossisten Maksim Vylegzjanin, som i flere mesterskap var mannen som var nærmest Petter Northug på femmil.

ØYNER HÅP: Jelena Välbe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØYNER HÅP: Jelena Välbe. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Visum-utfordringer

FIS opplyste til Dagbladet forrige uke at «den neste gjennomgangen angående deltakelsen av russiske og hviterussiske idrettsutøvere vil finne sted på FIS Councils møte 22. oktober», het det i mailen fra FIS.

Men uansett om russiske utøvere mot formodning skulle få grønt lys av FIS til å delta i vinterens verdenscuprenn, er ikke det ensbetydende med at russerne faktisk kommer seg til startstrek:

Hvert enkelt lands innreiseregler kan - uavhengig av FIS' beslutning - skape problemer for russerne, som er avhengig av å skaffe en rekke visum, hvis Aleksandr Bolsjunov og co. skal få konkurrert i Norge, Finland, Sverige, Italia, Tyskland, Frankrike, Sveits, Estland og Slovenia, hvor verdenscuprennene i langrenn skal arrangeres til vinteren.

Vil ha totalt visumfurobud

Især Finland, Polen og de baltiske landene har ivret for et totalt visumforbud. Både Estland og Finland står som verdenscup-arrangører i langrenn til vinteren.

I august kunngjorde eksempelvis Estlands regjering at det ikke lenger vil bli utstedt visum til russere, med begrunnelse i Russlands invasjon av Ukraina. Det betyr at russiske statsborgere med turist-, forretnings-, sport- eller kulturvisum ikke lenger får innreise.

Finland skjerpet tidligere denne måned inn visumreglene for russere til en tidel av det tidligere antallet. Det meddelte utenriksminister Pekka Haavisto i august.

LANG VEI: Om langrennskometen Veronika Stepanova, her sammen med Vladmir Putin, skal konkurrerere i verdenscupen igjen, er det mange barrierer som må passeres, som en konsekvens av tiltakene i Europa etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: REUTERS
LANG VEI: Om langrennskometen Veronika Stepanova, her sammen med Vladmir Putin, skal konkurrerere i verdenscupen igjen, er det mange barrierer som må passeres, som en konsekvens av tiltakene i Europa etter Russlands invasjon av Ukraina. Foto: REUTERS Vis mer

Problematisk kan det også bli å få visum i Norge og de øvrige aktuelle nasjonene som arrangerer verdenscuprenn.

Dagbladet har vært i kontakt med UDI om reglene for russiske utøveres visumsøknad for å komme til Norge for å konkurrere. De svarer følgende via mail:

«Utgangspunktet er at russiske skiløpere må søke visum etter de samme reglene som andre visumsøkere. Som for andre russiske borgere gjelder ikke lettelsene i den nå opphevede visumfasiliteringsavtalen for idrettsutøvere lenger. Det er per i dag ikke innført regler som direkte utelukker visum til utøvere fra Russland. Utlendingsmyndighetene må derfor gjøre konkrete vurderinger av om vilkårene for å gi visum er oppfylt eller ikke ved eventuelle søknader.»

- Kan nekte oss å komme inn i landet

En som er skeptisk uansett hva FIS beslutter, er Aleksandr Bessmertnykh, som tok sølvet bak Martin Johnsrud Sundby på 15 km klassisk i Seefeld i 2019. Overfor Championat gir han uttrykk for sin bekymring vedrørende denne visum-problemstillingen.

- Hvert land vil kreve visum, og det vil ta veldig lang tid. Det arrangeres verdenscuprenn hver helg i ulike land. Selv om FIS gir grønt lys, skaper dette en rekke nye spørsmål om hvordan krysse landegrensene, sier Bessmertnykh til avisa og legger til:

- Selv om FIS tillater oss å konkurrere, kan hver enkelt nasjons regjering nekte oss å komme inn i landet.

- Massiv hodepine

Til Dagbladet sier langrennkometen Veronika Stepanova, som gikk russerne inn til OL-gull på kvinnestafetten i Beijing, at hun mener det er feil om visum-problemstillingen skal stoppe russisk deltakelse, om FIS skulle gi dem grønt lys.

- Schengen-visum er en sak som ikke bør blandes sammen med retten til å delta i internasjonale konkurranser, innleder Stepanova overfor Dagbladet.

- Noen russere har visum, andre har oppholdstillatelse, og noen andre har dobbelt og trippelt statsborgerskap. Det er en personlig sak. Men hvis de europeiske politikerne ikke ønsker å ha en massiv hodepine på toppen av dårlig samvittighet, bør de ikke prøve å reise visumbarrierer for russiske idrettsutøvere heller.

- Dette er en løgn

Den kjente sportsjournalisten Dmitrij Guberniev har ingen tro på russisk deltakelse i verdenscuprenn til vinteren.

- Dette er løgn. La oss være realistiske: Ingen vil la oss gå på ski. Vi skal ikke til VM i Planica. Vi må konkurrere i egne renn i Russland, sier Guberniev til Championat.

- Jeg forstår ikke hvorfor alle i Russland er så begeistret over disse uttalelsene. Folk som seriøst tror at vi får slippe til, er etter min oppfatning sovende eller bare dumme, mener han.

EUs tiltak

Fra og med 22. september opphever Norge midlertidig visumfasiliteringsavtalen med Russland, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI).

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Norge følger EU, som gjorde tilsvarende tidligere denne måneden. En rekke verdenscuprenn skal gå i EU-land til vinteren.

EUs utenriksministre ble 31. augusut enige om å oppheve en visumavtale mellom EU og Russland fra 2007. Innskjerpningene innebærer at prosessen for å få visum til EU blir betydelig vanskeligere for russere. Å søke om visum, vil nå innebære mer byråkrati og økte kostnader, og prosessen vil ta lengre tid og kreve mer dokumentajsjon.

FORBAUSER: Flere russere reagerer, men Johannes Høsflot Klæbo tar den spesielle videoen, hvor han er redigert inn som Aleksandr Bolsjunovs bokseball, med et smil. Video: russki_sport Vis mer

- Russere bør ikke ha lett tilgang til EU. Og det å reise til EU, er ingen menneskerett, sa EUs innenrikskommissær Ylva Johansson da hun tidligere denne måneden la fram Europakommisjonens forslag og la til:

- Vi vil snart følge opp med ytterligere innskjerpede retningslinjer, varslet hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer