ØRLITE HÅP: Reuters melder at Russlands Julija Jefimova har et lite håp om å kommer til OL likevel. Foto:   AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / NTB Scanpix
ØRLITE HÅP: Reuters melder at Russlands Julija Jefimova har et lite håp om å kommer til OL likevel. Foto:   AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / NTB ScanpixVis mer

Ny vending: Vil Russlands gullhåp få delta i OL likevel?

CAS kan ha gitt Julija Jefimova et lite håp i natt.

(Dagbladet): Julija Jefimova vil være et av de beste medaljekortene til Russland dersom hun får lov til å delta i Rio-OL.

For det kan virke som det ikke er for seint for den russiske svømmeren.

I natt kom det fram at Idrettens voldgiftsrett (CAS) mener at Den internasjonale olympiske komités (IOC) krav om at tidligere dopingdømte russere ikke kan delta i OL bryter med lovverket.

Det er særlig én paragraf CAS reagerer på.

«Den russiske olympiske komité (ROC) har ikke lov til å sende en utøver til OL i Rio de Janerio som har blitt dømt for doping, selv om hun eller han har sonet dommen», står det i paragrafen.

CAS har kommet fram til at paragraf 3 i IOC-avgjørelsen ikke er rettskraftig, fordi den «ikke respekterer utøverens rett til naturlig rettsforståelse». Det skriver CAS i en pressemelding.

Det skjer som følge av at de to russiske roerne Anastasia Karabelshikova og Ivan Podshivalov anket IOCs dopingdom. Det betyr at utøvere som tidligere har blitt dopingtatt ikke kan nektes OL-adgang på bakgrunn av den ene paragrafen alene.

Men roerne er ikke i samme båt som Julija Jefimova.

For, og det er her det blir litt komplisert, de øvrige ankepunktene har blitt avvist. CAS har bestemt at Jefimova ikke får klarsignal til å delta i Rio, og hennes ønske om at IOC skal tillate henne å konkurrere i lekene er også avvist. Det skriver de i en pressemelding.

Kort fortalt: Selv om CAS mener at IOC ikke har rett til å bruke en samlet paragraf mot alle tidligere dopingdømte russere, mener de fortsatt at Jefimova bør ekskluderes fra OL-troppen.

Opp til FINA

Reuters melder at det er opp til Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) å vurdere om Jefimova skal få delta i Rio, på samme måte som Det internasjonale roforbundet råder over OL-skjebnen til Karabelshikova og Podshivalov.

FINA valgte å utelate Jefimova fra OL-troppen i august, da det var opp til særforbundene å avgjøre om hun skulle få delta i Rio, men sett i lys av pressemeldingen til CAS, kan det se ut til at de må vurdere saken på nytt.

- Det er nå potensielt en mulighet for å slippe gjennom, sier generalsekretær i CAS, Matthieu Reeb, til Reuters.

- Vi kan anke innen 24 timer, så alt er mulig, svarer han på spørsmål om det er nok tid til at andre russiske utøvere kan få omgjort sin utestengelse.

Det er ventet at Jefimova vil få et endelig svar i løpet av dagen.

Ras av rettsaker

TV 2-ekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over CASs beslutning.

- IOC har ikke forstått et regelverk de er med på å utarbeide. Det overrasker ikke meg at utøverne vinner i CAS. Da kan IOC lene seg tilbake og si: «Men slik er regelverket». De lemper ansvaret over på de ulike særforbundene, så kan de fortsette med cocktailpartys med Vladimir Putin, sier Kaggestad.

Han tror det vil bli flere rettssaker i kjølvannet av denne saken, og at særforbundene ikke våger noe annet enn å ta med dopingdømte utøvere til OL av frykt for å bli saksøkt.

- Dette vil føre til at de risikerer et ras av rettsaker. Jeg tror ikke særforbundet vil saksøkes for millionbeløp av utøvere som er fratatt muligheten til å delta i OL. Her går det på tvers av regelverket som eksisterer i dag. Det er logisk at det vil føre ti søksmål. For å være på den sikre siden velger særforbundene å ta de med (utøverne til Rio journ.anm.). Dette burde IOC visst. Idrettsjurister kommer til å gni seg i hendene framover. De får mye å gjøre, sier Kaggestad.

- Så du blir ikke overrasket om de to russiske roerne eller Jefimova stiller i Rio-OL?

- Jeg blir ikke overrasket over det i det hele tatt. Reglene er som de er. Du må respektere reglene. Det er rart hvis de blir utestengt til tross for at reglene sier noe annet. Det er justismord på en måte. Jeg tror det kan føre til mange betente saker for særforbundene, som velger å være på den sikre siden og ta de med. Da slår det igjen tilbake på IOC, mener jeg, sier Kaggestad, som har liten tillit til IOC.

Dømt tidligere

Jefimova har tidligere blitt dømt for doping. Hun var utestengt i 16 måneder fra 2013 etter å ha testet positivt på et steroid.

24-åringen vant blant annet bronse i London-OL i 2012. I mars i år ble hun suspendert på ubestemt tid etter å ha avgitt en positiv test på meldonium. I juli fikk hun fra Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) om at anklagene om meldoniumbruk var frafalt.

Hun risikerte livstidsutestengelse dersom hun ble dømt igjen, men denne gangen gikk hun fri.

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) nektet Jefimova deltakelse under Rio-OL i august.

Men nå skal hun altså ha fått et ørlite håp om OL-deltakelse igjen.

Seint torsdag kveld kom Den internasjonale olympiske komité (IOC) med sin endelige dom over Russlands OL-skjebne. 271 deltakere får delta i OL i Brasil, til tross for de oppsiktsvekkende opplysningene om organisert russisk doping som har kommet fram de siste ukene.