Ny vending

WADAs dopingsak mot den russiske kunstløperen Kamila Valijeva, som skapte rabalder under OL i Beijing i vinter, er nå overført til Idrettens voldgiftsrett (CAS), skriver Reuters.

IKKE DØMT ENNÅ? Kamila Valijeva. Foto: NTB
IKKE DØMT ENNÅ? Kamila Valijeva. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bakgrunnen er at WADA ikke er fornøyd med måten Russlands antidopingbyrå (RUSADA) har håndtert saken på. Eller sagt med WADA-briller: Måten de ikke har håndtert saken på.

- Til tross for formelle beskjeder om at saken burde bli løst raskt, har det ikke vært noen utvikling. Derfor har vi overført saken direkte til CAS, sier Wada-president Witold Banka.

WADA-PRESIDENT: Witold Banka. Foto: NTB
WADA-PRESIDENT: Witold Banka. Foto: NTB Vis mer

Den siste utviklingen i saken kom seint i oktober, da RUSADA sa at de ikke ville offentliggjøre verken eventuelle høringer eller resultatet av dopingetterforskingen mot kunstløperen, skrev BBC. En måned før hevdet russiske aviser at en dom lå klar, men den ble aldri offentliggjort.

Valijeva var bare 15 år da dopingbomba smalt. Under Beijing-OL ble det offentliggjort at hun hadde testet positivt for hjertemedisinen trimetazidin, en medisin som står på dopinglista.

SPESIELT VALG: Den amerikanske kunstløperen Adam Rippon får massiv oppmerksomhet for antrekket han valgte å bruke under nattens Oscar-utdeling. Han ankom utdelingen i et BDSM-inspirert antrekk, og Twitter ser ut til å elske det. Video: CNN Vis mer

Den positive testen ble avgitt i desember 2021.

Hun fikk likevel lov til å delta på grunn av at hun bare var 15 år, og hun derfor ikke var gammel nok til å være underlagt IOCs dopingregler.

Valijeva, som var storfavoritt under OL, falt to ganger under den individuelle konkurransen. Hun ble likevel nummer fire. 16-åringen var også på det russiske laget som tok gull i lagkonkurransen, og Russland risikerer å miste gullet om hun blir dømt. USA, Japan og Canada fulgte på de neste plassene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer