- Ny verden med Åge

Håvard Flo har 22 landskamper fra epokene med Drillo og Semb. Etter én trening med Åge Hareide har han ingen problemer med å sette ord på det Norge har savnet.

HONGKONG (Dagbladet): - Humør, sier Håvard Flo til Dagbladet etter Åge Hareides trenerdebut i Hongkong i går ettermiddag. - Humør, entusiasme og spilleglede. Og sjøl om det er tidlig og jeg selvfølgelig vet at den første tida naturligvis er en markeringsfase fra trenerteamets side, så er det tydelig hvilken vei de vil gå. Nye Norge skal bruke lagdelene, spille ballen gjennom laget og spille fotball slik fotballspillere ønsker at fotball skal spilles.

- Det er en helt ny verden med Åge.

Et rop til fortida

Men fysioterapeut Roar Robinson, også han med fartstid under Drillo og Semb, hadde tydeligvis ikke fått med seg det. Og i god tro og beste mening - og ikke minst av gammel vane - flyttet han derfor de banemarkørene Åge Hareide hadde lagt ut for den øvelsen han ønsket, til dit de pleide å være under Nils Johan Semb. Og med Åge Hareides spontane utbrudd på Robinsons vaner fra fortida ble alle som oppfattet det fortalt hvilken retning landslagets nye koster ønsker å feie:

- Roar, det er min bane - det eneste du skal gjøre med dette laget er å tøye det ut, ropte Norges nye landslagstrener.

Der og da var det åpenbart at han ønsker å feie rent.

Artigere enn før

- Jeg vet at én eneste trening ikke er rare grunnlaget, men det er helt klart artigere nå enn før, sier Håvard Flo. - Det Åge Hareide legger opp til er gladtrening med ball, kall det gjerne humørtrening om du vil, der alvoret kan bli fortalt med et glimt i øyet. Og slik jeg har oppfattet ham tror jeg hans største ambisjon er å få bygd inn igjen en vinnerkultur i laget.

- Der det kollektive humøret skal være en viktig faktor for trivsel og godt spill på banen.

Så når forsvant den? Vinnerkulturen? Og når forsvant humøret?

Og ikke minst:

Hvorfor ble alt sammen borte?

Om det sier Håvard Flo:

Tiltaksløs

- Både under Drillo og Nils Johan Semb var det mye terping på de defensive arbeidsoppgavene til de to bakerste leddene. Med Drillo - som for meg var en slags Nils Arne Eggen uten å være den samme typen - fikk vi i tillegg mye gratis. For du trodde på det umulige på den tida - det var det Drillo var så flink til.

- Han fikk oss til å tro at vi kunne vinne hver eneste fotballkamp vi spilte.

- Hva med tida under Semb?

- Vi terpet på det samme da også. Forskjellen fra Drillo-tida var imidlertid at kvaliteten ikke var god nok fordi mye av entusiasmen forsvant. Og du trenger ekstra entusisame når du vet at alle treninger er spikret uten fleksibilitet.

- Når du alltid vet hva du skal gjøre på en trening, er det lett å bli tiltaksløs, sier Håvard Flo.

Feil plasser

Håvard Flo er 34 år om tre snaue måneder og veteran i den norske Hongkong-troppen. Det plager ham ikke. For Åge Hareide har allerede lovet de som er her at Norges framtidige landslagspillere skal få spille der de kan spille best.

Og bare der.

- Det at vi brukte våre største navn på feil plasser, vel, det var ikke bra, sier Håvard Flo.

- Nå vet vi i hvert fall at vi får spille i de posisjonene vi behersker - om vi er gode nok for laget. Og fordi vi nå skal skape to mot en-situasjoner på kantene og slå ballen inn derfra, så føler jeg at jeg har fått en ny vår.

- Det er jo slike pasninger jeg ønsker å heade mot mål. Fotball med 100-meterspasninger diagonalt er ikke noe for meg.

- Hva annet er det som gjør deg så entusiastisk?

- Alt, egentlig. Spillermøtene for eksempel.

- Nå er det rolig, avslappet og humørfylt sjøl om Åge Hareide og trenerne snakker alvor. Og det er en helt ny situasjon - det var mer direkte på fag under Drillo og Semb.

- Sjøl om det selvfølgelig alltid har vært artig å spille for Norge, tror jeg det blir virkelig morsomt nå, sier Håvard Flo.

NY VERDEN: Landslagssjef Åge Hareide har allerede klart å markere seg med en ny stil .
...OG TØY: Enkelte øvelser må er obligatoriske uansett spillestil