VERDENSREKORD: Eliud Kipchoge viser frem den nye verdensrekorden han tok i Berlin Maraton søndag. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
VERDENSREKORD: Eliud Kipchoge viser frem den nye verdensrekorden han tok i Berlin Maraton søndag. Foto: REUTERS/Fabrizio BenschVis mer

Eliud Kipchoge tok ny verdensrekord i maraton

Ny verdensrekord: - Det er det villeste løpet jeg har sett. Han sprenger grenser

Under Berlin Maraton senket Eliud Kipchoge verdensrekorden med over ett minutt. Det skal ikke gå an, mener ekspert.

Eliud Kipchoge (33) skrev seg inn i historiebøkene søndag. Kenyaneren gikk i mål med tiden 2:01,39 og knuste den forrige verdensrekorden på maraton med over ett minutt.

- Jeg finner ikke ord for å beskrive denne dagen. Det sies at du kan misse to ganger, men at alle gode ting er tre, sa Kipchoge etter det ekstreme løpet i Berlin.

Kenyaneren har vært i verdenstoppen lenge og har flere ganger prøvd å ta den tidligere rekorden på 2.02.57. Søndag lykkes han endelig.

- Sprenger grenser

Friidrettsekspert Jann Post er overrasket over tiden. Kipchoge forbedret rekorden med over ett minutt, og det er ifølge eksperten veldig uvanlig.

- Eliud Kipchoge setter verdensrekord på maraton med uoffisielle 2.01.40. Den gamle rekorden var 2.02.57. Det er brutalt fort. Et løp for historien. Får frysninger, skriver Jann Post på Twitter.

Han utdyper til Dagbladet.

- Det er en av de villeste løpene jeg har sett. Å forbedre tiden med ett minutt og 18 sekunder er veldig uvanlig på et slikt veletablert løp. Det er rett og slett helt ekstremt. Han sprenger grenser, sier Post.

Det var derimot ikke uventa.

- Jeg har ventet på at det skulle smelle fra Kipchoge. Han har vært verdens beste maratonløper de siste fire åra, og har hatt flere forsøk hvor han prøvde å ta rekorden.

For den litt mindre løpsinteresserte, så kan tempoet forklares på denne måten:

- Man kan sammenlikne med ei tredemølle. Vanligvis stopper disse på 18 eller 20 kilometer i timen. Kipchoge sprang en plass mellom 20,5 og 21 kilometer i timen. Det er bare å prøve. Per kilometer brukte han i snitt to minutter og 53 sekunder, sier Post.

Dopingspørsmålet

Det er ingen tvil om at Kipchoge viste en enorm prestasjon søndag, da også tiden skriver seg inn i historiebøkene. Likevel blir det satt spørsmålstegn om renhet, da utøvere fra Kenya har hatt en rekke dopingsskandaler den siste tida. Post forstår tvilen, men understreker:

- Han er en veletablert løper i maratonmiljøet, er motivert og vet hva det går i. Ingen i hans miljø har blitt tatt for doping. Likevel er det mange kenyanere som er blitt tatt de siste åra, så jeg skjønner det blir stilt spørsmål. Jeg har derimot ingen grunn til å tvile på Kipchoge, sier eksperten og legger til:

- Det er slik det er blitt de siste åra, det er ikke en god idrettsprestasjon uten at det blir stilt spørsmål om det er doping involvert.