Ny verdensrekord på 5000 meter

Nederlender slo Ervik og Hedrick - førstemann under 6.10.

(Dagbladet.no:) Det ble som ventet fantomtider på 5000 meter på rekordisen i Salt Lake City i natt, men dessverre for Norge var det ikke Eskil Ervik som sto på toppen av pallen.


Jevnt med Hedrick
Nordmannen gikk i par med Chad Hedrick, amerikaneren som satte verdensrekord på samme distanse i Calgary forrige helg med tiden 6.09,68.

Ervik stresset Hedrick fra start, og det ble et jevnt løp til siste slutt. Begge gikk for verdensrekorden, men det ble stive bein mot slutten. Hedrick slo Ervik med noen få centimeter - Hedrick på 6.10,52 og Ervik på 6.10,65.

Ny norsk rekord for Ervik, men likevel var nordmannen skuffet etterpå.

- Det var feigt at jeg ikke gikk fortere, jeg ble litt for sen hele veien, sa Ervik til VG etter løpet.

Til tross for misnøyen, virket det som Ervik tok ut det han hadde. Både Hedrick og Ervik lå langflate på isen rett etter målgang.


Verdens beste tid
I neste par sto Sven Kramer og Carl Verheijen fra Nederland klare til å pushe hverandre til kanontider.

Begge havnet til slutt under Hedricks ukegamle verdensrekord, og det var 19 år gamle Sven Kramer som kunne juble høyest etter løpet.

JUBLENDE GLAD: 19 år gamle Sven Kramer satte ny verdensrekord i Salt Lake City - verdens raskeste løp på 5000 meter gikk unna på 6.08,78. Foto: EPA
JUBLENDE GLAD: 19 år gamle Sven Kramer satte ny verdensrekord i Salt Lake City - verdens raskeste løp på 5000 meter gikk unna på 6.08,78. Foto: EPA Vis mer

To tideler foran Verheijen gikk Kramer inn til tidenes beste tid på 5000 meter - den nye rekorden lyder 6.08,78.

Siste runde gikk unna på forrykende 28,1 sekunder.


Varierende norsk innsats
De øvrige norske løperne havnet et stykke bak de beste. Håvard Bøkko var ikke langt fra sin ferske juniorverdensrekord, og endte på 6.19,81.

Lasse Sætre ble nummer åtte med tiden 6.17,60 - Øystein Grødum sprakk og endte på 6.21,64.

NORSK REKORD: Eskil Ervik tapte såvidt for Chad Hedrick, men satte ny norsk rekord like over 6.10 på 5000 meter. Likevel var han misfornøyd etter løpet.