ARBEIDERE: I fjor kom de første nyhetene om det som ble beskrevet som Kim Jong-uns slavehær. En stor gruppe arbeidere som blir sendt verden rundt for å arbeide med store prosjekter, deriblant VM-anleggene i Qatar, og tjene penger for regimet i Pyongyang. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS / NTB SCANPIX
ARBEIDERE: I fjor kom de første nyhetene om det som ble beskrevet som Kim Jong-uns slavehær. En stor gruppe arbeidere som blir sendt verden rundt for å arbeide med store prosjekter, deriblant VM-anleggene i Qatar, og tjene penger for regimet i Pyongyang. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS / NTB SCANPIXVis mer

Nye avsløringer om Diktator-Kims slavehær: Bygger VM-arenaer i Qatar

- Vi gjør det for å tjene utenlandsk valuta.

(Dagbladet): I fjor kom de første nyhetene om det som ble beskrevet som Kim Jong-uns slavehær. En stor gruppe arbeidere som blir sendt verden rundt for å arbeide med store prosjekter, og tjene penger for regimet i Pyongyang.

Nå har det blitt avgjort at FN skal starte en etterforskning av disse arbeiderne og rapporter om at de først og fremst jobber i utlandet for å tjene utenlandsk valuta. Det skriver Independent.

100 000 Arbeids- eller slavehæren til den nordkoreanske diktatoren består i stor grad av politiske motstandere og forbrytere, og det faktiske antallet varierer noe.

FN opererer med 20 000, mens NK Watch, en menneskerettighetsgruppe med base i Sør-Koreas hovedstad Seoul, sier at det er snakk om så mange som 100 000 mennesker som arbeider rundt om i verden, og at de årlig tjener så mye som 25 milliarder kroner.

Under et møte i FNs menneskerettighetsråd denne uka sa spesialutsending Marzuki Darusman at Nord-Korea må holdes ansvarlig for bortføringen, voldtekten og torturen av 200 000 mennesker siden 1950-tallet.

Arbeiderne som er sendt til Midt-Østen, deriblant Qatar for å bygge de gigantiske anleggene til fotball-VM i 2022 (The Guardian), forteller også at de har en agenda.

- Vi er her for å tjene utenlandsk valuta for vår nasjon, sier de.

- Vi fikk aldri utbetalt lønn Tidligere i år kom historien til en annen utenlandsarbeider for en dag, snekkeren Rim Il.

Han ble lovet 120 dollar i måneden for en jobb i Kuwait i 1996 ifølge New York Times. Det var et tilbud han ikke kunne takke nei til, men han forsto raskt at jobben var ikke slik han hadde tenkt. Han ble busset ut til en arbeidsplass inngjerdet med piggtråd sammen med 1800 andre nordkoreanere. Der jobbet han hver eneste dag fra 7 til 19, og ofte lengre. 

- Vi fikk bare fri to fredagsettermiddager i måneden, men da måtte vi studere bøker eller se på filmer om hvor stor vår leder i hjemlandet var. Vi fikk aldri utbetalt lønn, og da vi etterspurte den sa de at vi måtte tenke på alle som sultet hjemme og at vi skulle være takknemlige for å få tre måltider om dagen, sa Rim på en konferanse i Seoul i februar.

Levde som slaver Hele grunnlaget for etterforskningen er den store FN-rapporten som kom i februar i fjor der det hevdes at det skjulte landet skal stå bak tiår med bestialske straffe- og torturmetoder mot sine egne innbyggere og de som har utfordret styresettet i landet.

Nord-Korea har avvist rapporten som «svindel» og brukt formuleringer som «krigserklæring» og «katastrofale konsekvenser» mot de som støtter forslaget.

Rim Il sier han bare ble betalt i kontanter i løpet av hans fem måneder i Kuwait. Han rømte til Sør-Korea i 1997.

- Vi levde som slaver, sier han, ifølge New York Times.