Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017

Nye beskyldninger: Hvorfor ødelegge mer for Marit Bjørgen?

Problemet har vært at vi selv har snakket ned skisporten. 

BEST AV DE RENE: Marit Bjørgen ble norsk VM-dronning med sine fire gull. Så er det kanskje på tide å stoppe den urettferdige kritikken mot henne og andre løpere som bruker astmamedisin. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BEST AV DE RENE: Marit Bjørgen ble norsk VM-dronning med sine fire gull. Så er det kanskje på tide å stoppe den urettferdige kritikken mot henne og andre løpere som bruker astmamedisin. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

MED 7 gull, 6 sølv og 5 bronse ble Norge beste nasjon i ski-VM. Det får så være. Medaljetelling er en ganske meningsløs øvelse. Det er moro der og da med norske seire, men ikke mer enn at tett konkurranse med flest mulig andre vinternasjoner er enda artigere.

Akkurat det er av og til vanskelig å få til i de ganske små nordiske grenene, selv om vi de siste sesongene for ofte har overdrevet de negative konsekvensene av den norske dominansen. Om faren for at alle triumfene våre i skisport gjør de andre uinteressert.

Rekordtallene fra langrenn i svensk TV i vinter forteller en annen historie. For nå er det desidert største problemet at vi nordmenn selv prater ned vår egen skisport.

I MER enn et halvt år har hjemlige kritikere sammenhengende angrepet det norske skimiljøet for å ha dårlige etiske verdier og for å tøye det medisinske regelverket for å oppnå bedre resultater.

Flere kommentatorer har tatt finske, svenske og polske provokatørers parti. For eksempel Aftenposten som lenge før TV2s nyhet om norsk medisinering av friske utøvere var sjekket ut som feilaktig, slo fast at «det er på tide å innrømme at Kowalczyk hadde rett».

For i dette skitne spillet mot norsk langrenn har den ellers flotte skiløperen Justyna Kowalczyk vært en provokatør. Hennes eneste anliggende har vært å diskreditere Marit Bjørgen; å vise at det er norsk langrenns astmamedisinering som er årsaken til at Marit alltid vinner. Akkurat slik en skrudd svensk kommentator nå påstår at Therese Johaug egentlig ble ofret i det norske domssystemet for at Marit Bjørgen og andre av våre astmatiske langrennsløpere uhindret skulle få gjøre Norge til beste VM-nasjon.

SLIKE bortforklaringer kan være til å forstå om du er en forvirret langrennsløper eller en innleid svensk mediaklovn, men det er ikke like lett å skjønne om jobben din er å analysere din egen hjemlige toppidrett:

  • For hvorfor har så mange av oss vært ute etter å ta Marit Bjørgen?

Det er jo dette denne medisineringsdebatten i realiteten dreier seg om bak forvirringen rundt forstøverapparat og korrekt dosering. Selve retten for skiløpere med medfødte eller arbeidsrelaterte lungeproblemer til å konkurrere fra samme utgangspunkt som de friske.

KOWALCZYK har hevdet at Marit Bjørgen har gått på apoteket og jukset seg til en fordel, svenske provokatører har gjentatte ganger skrevet at denne svindelen er satt i et fordekt system av norsk skisport, finske hevnere har påstått at vi derfor endelig er avslørt og våre egne kritikere roper fortsatt at det er en systemsvikt i norsk skiidrett som er skyld i all ulykken.

Alt dette selv om rapporten fra den internasjonale granskingskommisjonen før VM frikjente Norge

Og mer enn det:

  • Nordiske eksperter på astma og etikk avfeide samtidig disse påstandene en for en som fullstendig grunnløse.

På et fagmøte i Lahti midt under mesterskapet sluttet nesten alle legene fra VM-nasjonene seg til denne konklusjonen. Underlig nok fikk ikke dette fagmøtet så mye dekning i norske medier. Det passet kanskje ikke til de sementerte oppfatningene om en råtten hjemlig skisport.....

dette møtet ble den svenske landslagslegen Per Andersson stående ensom igjen med den samme feilaktige oppfatningen. Lørdag publiserte han et brev i Dagens Nyheter der har karakteriserte dette faglige nederlaget sitt som «et overgrep på idrettens sjel». Det må han få mene, og vår egen langrennsport må absolutt unngå å holde seg med treningsmetoder og helsestell for eliteløperne som den vanlige norske skiløper mistror.

Poenget i denne saken er imidlertid at mistroen er skapt på helt feil premisser. Eller som en overrasket etikkprofessor Reidun Førde sa til meg da granskingsutvalget hun satt i la fram den frikjennende rapporten sin og resultatet ble det motsatte av det kritikerne hadde hevdet:

- Er det noen som hadde trengt en granskingskommisjon i denne saken, så er det mediene.

FOR den erfarne etikkprofessoren kjente seg ikke igjen i de fleste medienes omtale av det skimiljøet hun sammen med en anerkjent statsadvokat , et par eks-politietterforskere og Nordens fremste astmaekspertise hadde gransket siden tidlig i fjor høst. Det toppidrettsmiljøet som kommisjonen etterpå roste for sin totale åpenhet og for å ha en nordisk gullstandard i medisineringen av skiløpernes luftveisproblemer.

Foruten å beholde en åpen, etisk debatt gjenstår det bare for et frikjent langrennsmiljø å rette opp praktiske detaljer i det daglige helsearbeidet. Altså det enkelte norske kommentatorer på grunn av sin høyst private idrettspolitiske agenda fortsatt omtaler som «systemsvikt», men som Marit Bjørgen selv kaller «noen små ting med rutiner».

Hvem som har troverdighet i dette spørsmålet, trenger du neppe være langrennsekspert for å svare på.

DERIMOT hjelper det å være glad i skisporten og ærlig opptatt av at den skal være så ren som mulig. Svært mange nordmenn er det.

Derfor har Skiforbundet gjennom alle disse månedene vært bekymret for omdømmet til sporten. Nå ser det helt annerledes ut, og det har ingen ting å gjøre med den overveldende sportlige suksessen i Lahti:

  • Deltakertallene i barnerennene denne sesongen viser at tilstrømningen av unger til langrenn er stabil over nesten hele landet på tross av den snøfattige vinteren
  • Juniorklassene for både jenter og gutter er imponerende brede med et rekordstort Hovedlandsrenn denne helgen.
  • Langrenn har beholdt den sterke sponsorstøtten selv etter to utestengninger og en stygg medisineringsdebatt.

I tillegg har NRK hatt svært høye seertall under ski-VM med ny rekord for kvinnestafetten. På den måten har «Ski-Norge i den brede, folkelige betydningen av dette begrepet tydelig svart på mer enn et halvt års sammenhengende kritikk av sporten sin:

  • Folk som er glad i ski tror på norsk langrenn, og har fått den nøytrale granskingen som viser at det er riktig å gjøre det.

Da er det ikke lenger noen grunn til å ødelegge hverken for Marit Bjørgen eller oss selv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media