Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye Besseberg-angrep: – Jeg forventet at det skulle skje

Gabriela Koukalová har lenge vært kritisk til IBU og Anders Besseberg. Nå forteller tsjekkeren at hun forventet at politiet skulle gå til aksjon, før eller seinere.

FORVENET SAK: Gabriela Koukalova er ikke overrasket over saken mot IBU. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FORVENET SAK: Gabriela Koukalova er ikke overrasket over saken mot IBU. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Skiskytter Gabriela Koukalová og Anders Besseberg hadde neppe valgt hverandre hvis de ble sendt til en øde øy sammen med én person.

De siste åra har den tsjekkiske skiskytteren sendt flere stikk til den tidligere IBU-lederen for måten han og IBU har håndtert antidopingarbeidet i sporten på.

Og nå, etter at nyheten om at Besseberg og IBU blir etterforsket, sier Gabriela Koukalová at hun ikke overrasket er over anklagene.

Til NRK skriver tsjekkeren at hun er lei seg for at sporten har havnet i denne situasjoner, men legger til:

- Endelig skjer det ting, Jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Jeg forventet at det ville skje før eller seinere, om jeg skal være ærlig, skriver Koukalová i en e-post til NRK.

På direkte spørsmål fra NRK om at anklagene går på at forbundet kan ha dekket over mulige dopingsaker, sier hun:

- Jeg har ingen grunn til å tro at påstandene ikke er sanne.

Tidligere kritikk

Koukalová har ved flere anledninger sagt sin klare mening om saken, og det toppet seg i Holmenkollen i fjor. Under blomsterseremonien etter sprinten nektet 28-åringen å ta Besseberg i hånda.

- Han er ikke oppriktig. En person i en så høyprofilert posisjon burde sette et eksempel og alltid forsvare rettighetene til utøverne, sa hun til snowalps.com i Holmenkollen.

Hun fortsatte:

- Han har vist absolutt ingen interesse for å håndheve reglene, men vil bare forsvare sin egen posisjon. Mange utøvere anklager ham for å være for å avslappet i kampen mot doping.

Besseberg stilte seg da uforstående til kritikken, og sa at løperne ikke var oppdatert på jobben IBU hadde gjort.

Koukalová, som la opp etter årets sesong, delte ikke den oppfatningen:

- Nei, han snakket som en skrevet bok. Han ga meg ikke inntrykket av at han tvilte på sin egen posisjon. Jeg vet ikke hva som ligger bak hans oppførsel, og helst vil jeg ikke vite det, men jeg er sikker på at han blir avslørt til slutt.

I et tilsvar sier IBU følgende til NRK:

- Utøverne står fritt til å mene det de ønsker, og utøver det ønsker vi ikke å kommentere uttalelsene de kommer med.

Dagbladet har forsøkt å få tak i Besseberg uten hell tirsdag.

Raidet

Etter å ha styrt skiskyting til nye høyder fra han tok over som skiskytterpresident på begynnelsen av 90-tallet opplever Anders Besseberg nå de tyngste dagene i sin karriere innen idretten.

72-åringen er anklaget for korrupsjon og manipulasjon av dopingprøver og er under etterforskning av østerriksk politi.

Det var i april det ble klart at den norske IBU-presidenten er under etterforskning. Østerriksk politi opplyste at de etterforsker korrupsjon på i alt 2,3 millioner kroner i saken der Besseberg er involvert.

Politiet bekrefter at de har gjennomført en razzia hos det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i Salzburg, i tilegg til at de hadde aksjon mot Bessebergs private hjem i Norge.

Besseberg har selv benektet at de alvorlige anklagene stemmer. WADA-rapporten baserer seg blant annet på opplysninger fra den kjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

- De konkrete anklagene er at i forbindelse med VM 2017, så skal russiske leger og ledere ha vært i besittelse av dopingmidler og metoder. Dette er fullstendig ukjent for meg. Jeg fikk ikke noen spesielle spørsmål om dette i avhør. Det er også anklager mot at IBU skal ha latt dopede russere å starte. Det er en umulighet. Det skjønner jeg overhodet ikke, sa Besseberg til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media