Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye bevis for at sørafrikanerne visste Semenya var tvekjønnet

Avsløres av månedsgamle e-poster.

TILBAKE I TRENING: Caster Semenya har ikke vist seg offentlig mens debatten rundt henne har rast de siste ukene. Disse bildene viser den unge jenta i trening i Sør-Afrika for noen dager siden. Foto: SCANPIX/EPA
TILBAKE I TRENING: Caster Semenya har ikke vist seg offentlig mens debatten rundt henne har rast de siste ukene. Disse bildene viser den unge jenta i trening i Sør-Afrika for noen dager siden. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

||| (Dagbladet.no): Det sørafrikanske friidrettsforbundet (ASA) anklages nå for å ha visst at 800-meterløperen Caster Semenya viste tegn på tvekjønnethet i god tid før de sendte henne til VM i Berlin.

Den sørafrikanske avisa Mail & Guardian avslørte i går en rekke e-poster mellom teamlege Harold Adams, ASA-president Leonard Chuene og administrerende direktør Molatelo Malehopo, der Adams ber om at forbundet utfører ytterligere tester på Semenya, etter at en klinikk i Pretoria avdekket at utøveren hadde indre testikler og produserte unormalt store mengder testosteron til å være kvinne.

Den ene e-posten fra Adams til Chuene og Malehopo er datert 5. august, ti dager før VM, og ber om flere tester av Semenya i tilfelle spørsmål om kjønn skulle bli et tema under mesterskapet.

- Med hensyn til det konfidensielle tilfellet foreslår jeg at vi bestemmer oss for følgende: 1. Vi foretar en kjønnstest og tar den med til Berlin. 2. Vi foretar oss ingenting og jeg vil ta hånd om saken dersom det blir tatt opp i Berlin, skriver Adams.

Svaret skal like etter ha vært:

- Jeg foreslår at du gjennomfører de testene IAAF kan få behov for.

I lys av avsløringene innrømmer Leonard Chuene at Semenya ble kjønnstestet før VM.

- Testen ble gjort 7. august. Den ble anbefalt utført av legen til det sørafrikanske friidrettsforbundet, innrømmer friidrettspresidenten ifølge NTB.

Varslet «tredje verdenskrig»
Legen Harold Adams skal ha oppfordret ledelsen til å trekke Semenya fra mesterskapet, men det ble avvist. Ønsket om en VM-medalje var så sterkt at man heller bestemte seg for å kjempe mot eventuelle spekulasjoner med nebb og klør.

Leonart Chuene har tidligere en rekke ganger avvist på det sterkeste at det ble utført tester på Caster Semenya før hun vant sitt suverene 800-meter-gull i Berlin.

Det sørafrikanske forbundet har kommet med kraftige angrep på det internasjonale friidrettsforbundet og internasjonal presse, som har blitt beskyldt for å drive en uverdig heksejakt på den unge jenta.

Den sørafrikanske sportsministeren, Makhenkesi Stofile, varslet om en «tredje verdenskrig» dersom det internasjonale friidretsforbundet (IAAF) skulle finne på å utestenge Caster Semenya.

Avslørte ydmykende testing
Tidligere landslagstrener Wilfred Daniels har imidlertid allerede sådd tvil om ASAs offisielle versjon.

Daniels trakk seg tidligere i måneden, og  begrunnet avgangen i at det sørafrikanske friidrettsforbundet allerede før VM hadde utsatt Semenya for en kjønnstest under påskudd av at 18-åringen skulle avlegge en rutinemessig dopingprøve - en klar indikasjon på at de sendte henne til Berlin, vel vitende om stormen som kom til å blåse opp i etterkant av gulløpet.

- Det verste med det hele, var at hun trodde hun skulle ta en dopingtest. Hun var på ingen måte forberedt på det som skulle skje. Sannheten kommer for en dag når Caster endelig får mulighet til å fortelle hva som skjedde, sa Williams.

Til stede under undersøkelsene, som altså ble beordret av generalsekretær Molatelo Malehopo i det sørafrikanske friidrettsforbundet, var også treneren hennes Michael Seme og nevnte landslagslege Harold Adams, ifølge Williams. 

- Undersøkelsene tok nesten to timer, og Semenya ble stadig mer frustert - til og med sint - over den ydmykende og krenkende måten de ble gjennomført på. Med beina i stigbøyler, måtte hun finne seg i at det ble tatt bilder av underlivet hennes, sa den avgåtte treneren.

IAAF begynte på sin side sine undersøkelser etter VM-gullet for å imøtegå spekulasjonene omkring Semenya. Noen konkluderende resultater er ikke ventet før i november, men Sydney Morning Herald offentliggjorde i forrige uke at de sitter på dokumentasjon som beviser at Semenya er tvekjønnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media