«Nye Brasil» fortsetter å imponere på hjemmebane

Festfotball i Salvador.

HELT: Neymar skuffet heller ikke mot Italia. Tre mål på tre kamper er fasitt etter at gruppespillet er ferdig. Foto: AP Photo/Fernando Llano
HELT: Neymar skuffet heller ikke mot Italia. Tre mål på tre kamper er fasitt etter at gruppespillet er ferdig. Foto: AP Photo/Fernando LlanoVis mer

(Dagbladet): Skulle man dømt oppgjøret mellom Brasil og Italia ut fra kampens første minutter, kunne kampen fort blitt en klassisker.

Bekymringsløs angrepsfotball mot defensiv kløkt.

Lagene kom masjerende ut til øredøvende jubel, nasjonalsangene ble sunget med upåklagelig innlevelse og når Hulk manet publikum til innsats allerede etter ett minutt så det lovende ut.

Men kampen ble betraktelig mer bedagelig enn først antatt.

Brasil trillet ball, og Italia forsvarte seg som kun italienere kan - med ferdighet, triks og rutine.

Likevel holdt det ikke helt inn. Dante var kjapt fremme på en retur fra Gianluigi Buffon, og sendte Brasil i ledelsen kun minuttet før pause.

En omgang som ikke helt hadde holdt det den lovet.

Samba på utlån Kun fem minutter var spilt av den andre omgangen da den brasilianske sambaen omsider fikk fritt utløp i Salvador. Artisten? Mario Balotelli.

Volley-hælflikken igjennom til Emanuele Giaccherini hørte hjemme på øverste hylle, og Juventus-spilleren gjorde ingen feil fra spiss vinkel. 1-1.

Plutselig var hele nasjonens kjæledegge satt i skyggen, men slik kunne det ikke fortsette.

Etter 56 minutter fikk hjemmelaget frispark på 16,5 meters hold. Selvsagt var det Neymar som ble felt, selvsagt var det Neymar som skulle ta det og selvsagt gikk ballen forbi en utspilt Buffon.

TUSENKUNSTNER: Mario Balotelli med et øyeblikks magi i Salvador, men det holdt ikke for Italia. Foto: EPA/ANTONIO LACERDA
TUSENKUNSTNER: Mario Balotelli med et øyeblikks magi i Salvador, men det holdt ikke for Italia. Foto: EPA/ANTONIO LACERDA Vis mer

2-1, og Brasil hadde tatt tilbake patenten på sambaen.

Pasningen fra Marcelo som satte opp Fred til 3-1 var ikke stort dårligere, og selv om Giorgio Chiellini og dommer Irmatov omsider ble enige om mål og ikke straffe var det aldri sambatakter over Juventus-stopperen.

Alt etter manus Christian Maggio hadde kjenning med treverket bak Júlio César drøye ti minutter før slutt, men nærmere kom ikke italienerne.

I stedet benyttet Fred seg av muligheten han fikk av en noe slepphendt Buffon og en noe sløv linjedommer. 4-2.

«Klassiker» er kanskje en overdrivelse men kampen levde i alle fall opp til det den hadde hintet om innledningsvis.

Men... Men kanskje ikke fotballen skulle stukket av med showet denne kvelden.

Samtidig foregår store demonstrasjoner mot Brasils kjempeinvesteringer i fotball-VM og OL, kun et poetisk og ironisk steinkast fra stadion.

Kanskje er det der fokus bør ligge.

PROTESTER: «Vi er mange, vi glemmer ikke, vi tilgir ikke, vi venter». Foto: AP Photo/Antonio Calanni
PROTESTER: «Vi er mange, vi glemmer ikke, vi tilgir ikke, vi venter». Foto: AP Photo/Antonio Calanni Vis mer