Nytt Champions League-format:

Nye Champions League: - Mister sjarmen

Det har vært mye fokus på Super League-kaoset den siste tida. Det nye Champions League-formatet som UEFA har presentert, vil gjøre veien til den gjeveste turneringa enda vanskeligere for norske lag.

MÅLGARANTIST: Erling Braut Haaland kunne feire i kjent stil med lagkameratene sine, her fra første åttendelsfinale mot PSG. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters
MÅLGARANTIST: Erling Braut Haaland kunne feire i kjent stil med lagkameratene sine, her fra første åttendelsfinale mot PSG. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge The Athletic skal UEFA holde et møte i dag, og da vil det nye Champions League-formatet bli diskutert.

UEFA presenterte på mandag et nytt format for Champions League. Nå som Super League-planene ser ut til å rakne, virker det som Champions League fortsetter som den gjeveste klubbturneringa i Europa.

Det nye formatet vil følge den «sveitsiske modellen», og konkurransen vil bli utvidet fra 32 til 36 lag.

Komplisert format

Den «sveitsiske modellen» betyr at alle lag som kvalifiserer seg vil være sikret ti kamper. I dagens Champions League er man sikret minimum seks kamper, disse endringene vil bli introdusert etter 2024 sesongen.

- Det normale gruppespillet vil forsvinne, i stedet vil det nye formatet gjøre at det blir en liga med 36 lag. Der vil klubbene spille ti kamper, forteller V Sport kommentator Petter Veland til Dagbladet.

SUPERLIGA: Superligaens formann og Real Madrid-president Florentino Pérez (71) mener UEFA har håndtert situasjonen dårlig. - Vi gjør dette for å redde fotballen, sier han. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: AP / Scanpix. Vis mer

Lagene vil spille fem kamper på hjemmebane og fem kamper på fremmed gress.

Kampene vil bli inndelt basert på seeding, der lagene vil bli rangert fra en til 36.

- Deretter vil de åtte beste gå videre til en utslagsrunde, og de resterende lagene vil gå inn i en playoff runde for å avgjøre de siste åtte plassene i åttendedelsfinalene, forteller Veland.

Manchester City-stjerna Ilkay Gündogan mener Super League har tatt fokuset vekk fra det nye Champions League-formatet.

Med det nye oppsettet blir det fire ekstra plasser i Champions League. UEFA har gitt uttrykk for at en av disse plassene vil gå til laget som kaprer fjerdeplassen i den femte beste ligaen, som tidligere bare har fått tre plasser.

Det er for øyeblikket den franske ligaen, men den portugisiske er ikke langt bak. Dette betyr at de fem største ligaene vil være garantert fire plasser i Champions League.

De tre gjenværende plassene kan bli gitt på grunnlag av tidligere prestasjoner i europeiske konkurranser.

- Dette blir som et sikkerhetsnett for lag som har levert gode prestasjoner i Champions League, men kommer fra en dårlig sesong i hjemlig liga, forteller Veland.

Tottenham og Liverpool ser ikke ut til å kapre en Champions League-plass denne sesongen, men med dette oppsettet hadde de hatt en god mulighet til å få en av plassene grunnet deres sterke sesonger i Europa.

Den nye «superligaen» vekker sterke reaksjoner. Slik kan reglene i den nye eksklusive ligaen bli. Vis mer

Veland mener dette gagner storklubbene.

- Det blir vanskeligere for storklubber å gå på en smell, men også mer utfordrende for klubber fra mindre land.

(Saken fortsetter under bildet)

STORKAMP: Det er kan fort bli duket for flere stjernedueller med den «sveitsiske modellen».
STORKAMP: Det er kan fort bli duket for flere stjernedueller med den «sveitsiske modellen». Vis mer

Negativt for norsk fotball

Norsk toppfotball er en del av European leagues, som representerer 36 ligaer i 30 land.

Det nye oppsettet kan gjøre det enda vanskeligere for klubber fra mindre land å kvalifisere seg til Champions League, men det blir enklere for lag fra større land som allerede har flere plasser.

Bent Skammelsrud var en nøkkelspiller i Rosenborgs mesterligaeventyr, den tidligere midtbanespilleren er skeptisk til det nye formatet.

- Forskjellene blir bare større, og Champions League mister sjarmen sin.

European leagues ønsker at de tre ekstra plassene til Champions League, skal gå til ligamestere som for øyeblikket må kjempe seg gjennom kvalifiseringsrundene.

- Hvis dette ikke skjer har de mindre landene mindre å kjempe for. Det er synd og drømmen til norske spillere blir tatt bort, forteller Skammelsrud.

Hvis dette forslaget blir vedtatt, kan det bety at mesterne i land som Norge, Sverige, Danmark, Skottland og Sveits ikke trenger å spille en utfordrende kvalik for å komme seg til Champions League.

Økningen av kamper i Champions League, vil også påvirke et allerede travelt kampprogram i hjemlig liga og cup.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer