Nord-Korea i OL

Nye detaljer avslørt om Nord-Koreas mystiske cheerleadere

De snakker ikke med noen andre, spiser i grupper på 30 og blir geleidet ut av hallene av påpassere. Dette er Nord-Koreas cheerleader-tropp.

HELT LIKE: Cheerleaderne har matchende klær, lue, samme hårfarge og alle veiver med det koreanske flagget. Her er de fra den avlyste slalåmen for jenter. Foto: Hans Arne Vedlog
HELT LIKE: Cheerleaderne har matchende klær, lue, samme hårfarge og alle veiver med det koreanske flagget. Her er de fra den avlyste slalåmen for jenter. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PYEONGCHANG (Dagbladet): Etter mye om og men, sendte Nord-Korea 22 utøvere til OL i nabolandet Sør-Korea.

Til tross for et ganske beskjedent utøverantall, teller troppen nesten 500 mennesker.

Blant dem er det sikkerhetsvakter, et tredvetalls taekwondoutøvere og kanskje de som har fått aller mest oppmerksomhet: 229 nordkoreanske kvinner, som er en del av Kim Joung Uns sjarmoffensiv i Sør-Korea.

De skal være valgt ut på bakgrunn av alder, utseende og entusiasme – og er i byen for å heie på sine landsmenn.

OL-KJÆRLIGHET: KKs Ingeborg Helledal har en helt spesiell kjærlighet for OL, og tar opp kvinnekampen samtidig. Programleder: Ingrid Cogorno / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Private

Jentene snakker ikke med noen andre, og det ser knapt ut som de snakker med hverandre underveis i kampene.

De blir beskyttet av påpassere som følger dem ut og inn av lokalet og sikrer at ingen snakker med dem under selve konkurransen.

Flere detaljer har også kommet om cheerleaderne. De blir blant annet sendt 30 og 30 til middager på hotellet de bor på, og har med seg to eldre menn til å passe på. De ankommer restauranten i to godt synkroniserte rekker, skriver New York Times.

En tidligere politimann i Nord-Korea som rømte fra hjemlandet, forteller til CNN at de overvåkes døgnet rundt og får blant annet ikke gå på do sammen. ​

Avisa skriver vider at jentene mest sannsynlig kommer fra elitefamilier, og at de går på prestisjeskoler i det lukkede landet.

Jentene må være over 160 centimeter og være ansett som pene.

Grunnen til at de ikke snakker med andre er like enkel som den er brutal: De kan bli sendt til de fryktede konsentrasjonsleirene for å snakke om hva de har sett.

Dette synger de

Men når det forente koreanske laget spiller ishockey, er de på plass på tribunen. Det samme gjelder alpint.

Cheerleaderne har planlagt en nesten pinlig nøyaktig heiarop. Det er langt fra den sjarmerende, dog noe synkrone klappingen på norske arenaer når «hele» publikum er med. Det fikk Dagbladet selv oppleve under kvinnenes avlyste storslalåm-renn.

- De prøver å appellere på folks følelser, sier professor Nam Sung-wook til Wall Street Journal.

Koreografien er så planlagt at den nesten mister følelsen av å være ekte. Washington Post har oversatt heiaropene, og i repertoaret finner vi blant annet

- Kom igjen, kom igjen, våre spillere – kom igjen.

Og:

- Seier. Våre spillere vinner. Seier!.

Det koreanske flagget blir naturlig nok veivet i takt med heiaropene, og det er lett å tro at man ser på et gospelkor.

Washington Post skriver også at cheerleaderne har en egen «hyggelig å møte deg-sang», som blir ropt når de møter folk fra nabolandet. Blant ropene er det også en gammel koreansk folkesang.

Så gjenstår det å se hva resultatet av Kims sjarmoffensiv blir. En ting er i hvert fall sikkert - så langt har det ikke gått bra med hockeylaget.

Den første kampen tapte de 8-0 mot både Sveits og Sverige. 14. februar møter de Japan i den siste innledende kampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer