Til røntgen-undersøkelse etter Bolsjunov-takling

Nye detaljer forbauser

Joni Mäki innrømmer at han provoserte og tirret Aleksandr Bolsjunov med vilje. Iivo Niskanen røper at også en annen russisk skiløper var oppe med knytteneven. Markus Cramer forteller hva Bolsjunov sa til juryen, mens Jelena Välbe kaller Mäki for en gris.

SKANDALESCENER: Det ble svært dramatisk da Norge gikk inn til suveren sier på herrestaffeten i Lahti søndag. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aleksandr Bolsjunov viste under og etter gårsdagens verdenscupstafett - akkurat som under Ski Tour i Granåsen i fjor - at han har et temperament som overgår selv det temperamentet landsmannen Sergej Ustjugov ble kjent for da han var verdens beste langrennsløper især i 2016/17-sesongen.

I Lahti i går sklitaklet russeren Joni Mäki og slo etter Finlands hurtige ankermann med staven. Årsaken var at Mäki gjorde en frekk, men lovlig manøver, da han stengte Bolsjunov inne like før oppløpet offisielt startet.

Nå framkommer flere nye detaljer i saken:

* Jon Mäki innrømmer at han provoserte og tirret Bolsjunov allerede før kamphanene kom inn på stadion.

* Iivo Niskanen hevder at Bolsjunovs lagkompis Aleksej Tsjervotkin dro fram knyttneven for å forsvare Bolsjunov og var klar til å slåss.

* Mäki har skadet hånda, som har hovnet opp, etter sammenstøtet og må til røntgenundersøkelse i dag.

* Det russiske skiforbundet har overhodet ingen planer om å sanksjonere Bolsjunov for overtredelsen som førte Russlands førstelag til diskvalifikasjon. Jelena Välbe titulerer Mäki som en gris.

Dette sa Bolsjunov til juryen

I tillegg forteller Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer hva Bolsjunov angivelig sa i møte med juryen etter den kontroversielle hendelsen:

RYSTET SKIMILJØET: Aleksandr Bolsjunov slo etter Joni Mäki og sklitaklet finnen etter målgang. Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
RYSTET SKIMILJØET: Aleksandr Bolsjunov slo etter Joni Mäki og sklitaklet finnen etter målgang. Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT Vis mer

- Aleksander var veldig sint og spurte juryen: «Hva skulle jeg gjort? Jeg var stengt inne og hadde ingen plass å gå. Skulle jeg hoppet over gjerdet?» sa Bolsjunov ifølge Cramer.

Ifølge Iivo Niskanen og Joni Mäki ble også landsmannen Aleksej Tsjervotkin hissig i situasjonen etter at Bolsjunov kroppstaklet Mäki og slo etter ham med staven.

- Da jeg skulle gi Bolsjunov et klapp på skuldra og takke for konkurransen, kom Tsjervotkin opp med en knyttneve, sier Niskanen til Yle.

- Tsjervotkin ble ganske varm i topplokket, istemmer Mäki.

Niskanen legger til:

- Det var sterke følelser i spill. Kanskje fortjente Joni det.

Tirret Bolsjunov med vilje

Mäki innrømmer nemlig at han bevisst provoserte Bolsjunov, muligens inspirert av Petter Northug i storhetstida.

- Jeg gikk og stirret bort på ham under løpet, så det provoserte ham nok litt. Jeg sa «farvel» til ham over siste bakketopp og i utforkjøringen på vei ned mot stadion. Jeg vet ikke om han forsto det, forteller Mäki til den finske avisa Ilta Lehti.

AMPER STEMNING: Aleksandr Bolsjunov fikk nye finske uvenner i Lahti i går. Foto: Markku Ulander / NTB
AMPER STEMNING: Aleksandr Bolsjunov fikk nye finske uvenner i Lahti i går. Foto: Markku Ulander / NTB Vis mer

Sporvalget like før oppløpet offisielt startet, var også helt bevisst, innrømmer han.

- Jeg gir ikke fra meg ledig plass for at han skal komme enkelt forbi, slik at han måtte endre spor og forsøke og komme forbi i korridoren i midten. Jeg var nesten sikker på å slå ham, forteller den finske langrennskometen.

- Bolsjunov har vunnet hele sesongen, så han tok det veldig tungt. En slik reaksjon hører imidlertid ikke hjemme i langrennssporten. Forhåpentligvis vil det ikke skje igjen.

Mäki forteller videre at hånda hans har hovnet opp og er skadet.

En røntgenundersøkelse i dag skal avdekke omfanget av skaden i kjølvannet av sammenstøtet med Bolsjunov.

Det er ikke første gang Bolsjunov vekker oppsikt med sitt temperament. Det kokte helt over for skistjerna i Granåsen i februar 2020:

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- En gris

Den russiske leiren viser liten forståelse med resten av verdens fordømmelse av Bolsjunovs handlinger.

Skipresident Jelena Välbe sier til nyhetsbyrået Ria Novost at hun mener Mäki sitter med skylden i saken og at Bolsjunov ikke vil sanksjoneres internt.

- Finnens oppførsel var som en gris, knurret Välbe.

- Hvorfor skal jeg straffe Bolsjunov mer etter dette? Jeg forstår Bolsjunov hundre prosent. Vi får beskyldninger fra hele verden.

Jevgenij Belov istemmer Välbes budskap.

- I sak etter sak ser vi hvordan Russland blir straffet. I framtida vil det bare bli enda mer av sånt, sier Jevgenij Belov til samme nyhetsbyrå.

Bolsjunovs far - blant annet kjent for sine handy egenskaper og lagde en «falsk krystallkule» til sønnen i fjor vår - forsvarer også langrennsesset fra Russland overfor nettstedet Sport.ru .

HYLLES: Måten Aleksandr Bolsjunov feiret sammenlagtseieren i verdenscupen på får nordmennene til å trekke på smilebåndet. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Hvis vi ikke svarer, vil vi ydmyke Russland. Dette var bare følelser. Jeg skjønner Aleksandr fullt ut. Dette var helt greit, sier pappa Bolsjunov.

- Jeg er på sønnen min sin side. Kanskje ville jeg ha slått enda hardere, la han til.

Ikke første gang

Aleksandr Bolsjunov ble i fjor første russiske mann siden Alexander Zavyalov (som representerte Sovjet) til å vinne verdenscupen sammenlagt siden 1983.

Hissig var han også periodevis da, ikke minst etter Ski Tour, da han symbolsk valgte å knuse sine egne ski etter smøretabben i Granåsen.

Til Dagbladet forklarte han:

- Jeg var sint. Jeg tenkte fem minutter før start at jeg burde gå uten klister, men da var det for seint. Smørerne klarte ikke å gi meg rubski i tide. Det var frustrerende. Jeg sa takk til smørerne. De skjønte at jeg ikke mente det og at de hadde tabbet seg ut. De ba om unnskyldning, men jeg svarte ikke. Jeg brukte 40-50 minutter før jeg snakket med noen.

Etterpå spurte han vekk fra norsk og svensk presse:

- De norske journalistene kan løpe etter meg så mye de vil. Jeg er ikke overrasket, men neste gang vil jeg sørge for å løpe enda raskere og akselerere slik de ikke klarer å holde følge med meg, sa Aleksandr Bolsjunov til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer