Grant Wahl

Nye detaljer om dødsfallet

Spesialkorrespondent i Sunday Times, Josh Glancy, kommer med anklager mot Fifa etter at journalisten Grant Wahl døde.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

DØDE: Grant Wahl fikk et akutt illebefinnende og døde i kvartfinalekampen mellom Nederland og Argentina. Foto: Fifa / AP
DØDE: Grant Wahl fikk et akutt illebefinnende og døde i kvartfinalekampen mellom Nederland og Argentina. Foto: Fifa / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Den amerikanske journalisten Grant Wahl fikk et akutt illebefinnende under kvartfinalekampen mellom Nederland og Argentina fredag mens han jobbet som analytiker for CBS.

Dødsårsaken er foreløpig ukjent, men Wahl sa tidligere i uka at han hadde et tilfelle av bronkitt. Nå vekker nye detaljer oppsikt. Spesialkorrespondent i Sunday Times, Josh Glancy, anklager nemlig Fifa for at det er for få hjertestartere på stadion.

- Hvorfor var det ikke en hjertestarter? Det var spørsmålet vi stadig stilte hverandre, mens legene pumpet og pumpet til ingen nytte, skriver Glancy i Sunday Times, ifølge People.

HYLLEST: Grant Wahl ble hyllet på pressetribunen og på storskjermen på stadion. Foto: Christian M. Hugsted / Dagbladet
HYLLEST: Grant Wahl ble hyllet på pressetribunen og på storskjermen på stadion. Foto: Christian M. Hugsted / Dagbladet Vis mer
Foto: Christian M. Hugsted / Dagbladet
Foto: Christian M. Hugsted / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor var det ingen hjertestarter i nærheten på dette toppmoderne stadionet for milliarder av dollar, som har en VIP-suite som er så overdådig at den inkluderer et soverom, som skal være vert for VM-finalen? Det gikk mange minutter, og vi ventet stadig på at det skulle komme. Men det gjorde det aldri, følger Glancy opp med.

Ifølge korrespondenten skal en journalist med førstehjelpsopplæring og to leger ha kommet raskt til unnsetning. Glancy skriver at det var «en panikkslått stemme som lød fra pressetribunen».

- De argentinske seierherrenes hovering virket uutholdelig patetisk. Nøden til de beseirede nederlenderne, rammet i midtsirkelen, virket på en eller annen måte triviell og banal i møte med en enke som er i ferd med å motta den verste telefonsamtalen man kan tenke seg. Fotballens magiske trolldom var brutt. Det eneste viktige var at en god mann på uforklarlig vis hadde mistet livet, skriver Glancy.

VILL JUBEL: Det feires ikke bare i Casablanca eller Qatar for den historiske seieren til Marokko i VM, det feires også i Norge. Vis mer

Også Fifa-president Gianni Infantino var i sorg etter bortgangen.

- Det er med vantro og enorm sorg jeg har blitt gjort oppmerksom på bortgangen til den anerkjente sportsjournalisten Grant Wahl, mens han dekket en kvartfinalekamp under VM i Qatar, sa han i en pressemelding lørdag.

Fifa har ikke kommentert anklagen om mangel på hjertestartere.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer