DØD: Finlands hopplegende Matti Nykänen er død. Det opplyser slektninger av ham til avisa Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Nye detaljer om Nykänens siste døgn

Skulle se Super Bowl med kompiser natta da han døde.

Hoppverden er rystet etter at Matti Nykänen døde natt til mandag, 55 år gammel. Det er fortsatt uklart hva som forårsaket dødsfallet. Men til finske aviser forteller venner at han avbrøt flere avtaler i helga.

Hopplegenden hadde sin siste offentlige opptreden fredag kveld. Det skjedde på en restaurant i Helsinki-området. Nykänen holdt en konsert - og private videoopptak viser at publikum var med på notene.

Blant tilskuerne i lokalet var Katja Pilkevaara. Overfor avisa Iltalehti medgir hun at det så ut som om Nykänen hadde hatt bedre dager.

- Det virket som om han manglet det lille ekstra som han har pleid å ha på konserter. Han framsto trøtt og hadde glemt ord i tekstene, forteller Pilkevaara.

MØTTE IDOLET: Katja Pilkevaara traff Matti Nykänen etter konserten i Helsinki fredag. Etterpå la hun ut dette bildet på Instagram.
MØTTE IDOLET: Katja Pilkevaara traff Matti Nykänen etter konserten i Helsinki fredag. Etterpå la hun ut dette bildet på Instagram. Vis mer

Dette overskygget likevel ikke den gode stemningen. Etterpå møtte hun Nykänen og en venn i nærheten av restauranten. Der befant også et par andre fans seg.

Tydelig glad

- Matti var tydelig glad for å treffe oss. Han reiste seg og klemte alle. Og endelig fikk jeg tatt et bilde av meg selv sammen med Matti, forteller Pilkevaara. Bildet ble seinere lagt ut på Instagram.

Iltalehti spør om dette er det siste bildet av Nykänen.

Planen var angivelig at stjernehopperen fra 80-tallet skulle være i Helsinki hele helga. Til vanlig bodde han i Joutseno, 25 mil øst for hovedstaden. Denne helga var det meningen at han også skulle ha en konsert nummer to.

Vesa Finska - Nykänens mangeårige venn - forteller til Iltalehti:

- Etter konserten fredag dro Matti hjem til meg. Der lot jeg han være alene, fordi han skulle ha en annen konsert denne helga. Da jeg kom hjem neste dag, hadde han dratt.

Planen var at Nykänen og noen kompiser skulle se finalen i amerikansk fotball, Super Bowl, natt til mandag. Aleksi Valavuoren - en annen venn som var involvert i konsert nummer to - forteller at han var i kontakt med Nykänen fredag:

- På det tidspunktet la jeg merke til at Matti trengte hvile.

Kai Merilä har kjent Nykänen i flere år. Han opplyser at hopplegenden fikk konstatert diabetes i fjor høst.

- Sykdommen var helt forferdelig, men han tok kontroll over situasjonen. Han målte blodsukkeret sitt, forteller han. Og tilføyer:

- Jeg tror han døde av sykdom.

LEGENDE: Matti Nykänen vil først og fremst bli husket som en fantatstisk skihopper. Dette bildet er fra Lahti i 1981. Foto: NTB scanpix
LEGENDE: Matti Nykänen vil først og fremst bli husket som en fantatstisk skihopper. Dette bildet er fra Lahti i 1981. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nykänen sovnet inn hjemme hos seg selv mellom søndag og mandag. Kona Pia Talonpoika fant ham livløs. Hun forsøkte gjenopplivning og ringte ambulanse.

- Ambulansen kom, men han pustet ikke. Vi vet ikke hva han døde av, forteller Nykänens svigermor, Mirja Talonpoika.

Tøft liv

Det er ingen hemmelighet at den tidligere skihopperen levde et tøft liv etter at han la opp i 1991, 28 år gammel. Før dette rakk han blant annet å vinne fire OL-gull og fem VM-gull. Han hadde også 46 seirer i verdenscupen, og han vant Hoppuka i Tyskland og Østerrike to ganger.

- Ingen over, ingen ved siden av, sier den tidligere NRK-kommentatoren Arne Scheie til Dagbladet.

- Jeg ble sjokkert da jeg fikk nyheten om dødsfallet, forteller Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, til NTB.

- Det får meg først og fremst til å tenke på alt han har betydd for hoppsporten. På mange måter var han banebrytende i mye av det han gjorde. Han oppnådde alt du kunne oppnå i forholdsvis ung alder.

I Finland diskuteres det nå om Nykänen skal få en begravelse dekket av staten. Tirsdag ble det tent minnelys for den avdøde hopperen i hoppanlegget i Jyväskylä. Dette var fødebyen hans.

HOPPLEGENDE: Dette er Arne Scheies hyllest til Matti Nykänen. Video: Arne Scheie / NRK Vis mer