Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raw Air

Nye detaljer om sjokket

Derfor gikk det galt under Raw Air på Lillehammer i går.

DRAMA: Silje Opseth (t.v.) brøt ut i gråt da hun likevel ikke ble kåret til vinner på Lillehammer. Maren Lundby (foran) forsøkte å trøste som best hun kunne. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
DRAMA: Silje Opseth (t.v.) brøt ut i gråt da hun likevel ikke ble kåret til vinner på Lillehammer. Maren Lundby (foran) forsøkte å trøste som best hun kunne. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Hoppverden har knapt sett maken til det som skjedde under Raw Air på Lillehammer i går. Silje Opseth (20) trodde hun hadde vunnet sitt første verdenscuprenn noen gang, og jublet vilt.

Så kom den motsatte beskjeden. Hun hadde ikke vunnet likevel. Vinneren het Maren Lundby (25). I løpet av minutter gikk Opseths verden fra himmel til helvete. Hvordan kunne skandalen skje?

Dagbladet har i dag snakket med sentrale aktører i juryen og rennledelsen. Dette var det som skjedde, og aktørene kaller det for «fryktelig».

TRØST: Maren Lundby trøster Silje Opseth etter at de to byttet plass på resultatlista. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TRØST: Maren Lundby trøster Silje Opseth etter at de to byttet plass på resultatlista. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

I den første utregningen av resultatlista fikk Lundby 5,9 poeng for lite. Årsaken er det som skjedde i forbindelse med det første hoppet i Lysgårdsbakken. Da la Lundbys trener på trenertribunen inn en såkalt «coach request». Han ba om at hun skulle gå ned en avsats på farten.

Normalt når du gjør dette, trykker du på en knapp på trenertribunen. Men systemet virket ikke, slik at «coach request» måtte gjøres manuelt over radio.

I første omgang hoppet Lundby fra gate 15. Dette ble ikke registrert i systemene slik det skulle, på grunn av en personlig feil. Derfor slo det ut på sluttresultatet.

De 5,9 poengene Lundby skulle hatt i gate-kompensasjon kom rett og slett ikke med da de endelige resultatene ble regnet ut.

Vanligvis kan rennledelsen stole på utregningene til Swiss Timing. Men for sikkerhets skyld går sentrale personer gjennom resultatene manuelt til slutt. Og da ble feilen oppdaget.

I dette tilfellet var det teknisk delegert Jani Hyvärinen og assisterende renndirektør Miriam Tepes som oppdaget feilen.

- Dessverre fant vi ut dette etter at konkurransen var gjennomført og etter at premieseremonien var over. Det var smertefullt, sier Tepes til Dagbladet.

Sammen med assisterende teknisk delegert Bertil Pålsrud har han tatt Dagbladet gjennom gangen i det som skjedde.

- Det er en feil som ikke skal skje. Men etter hvert renn blir listene regnet over, for å fange opp feil. Heldigvis ble det riktig vinner til slutt, sier Pålsrud.

- Men det var synd at premieutdelingen hadde blitt gjennomført først.

Silje Opseth brøt ut i gråt da det gikk opp for henne at hun likevel ikke hadde vunnet.

- Det er litt kjipt akkurat nå, sa hun til NRK.

- Det gikk fra å være de beste minuttene i mitt liv til å bli de verste.

PROMO: Maren Lundby og Daniel-André Tande ble bedt om å promotere Raw Air i Polen. Klippet vekker oppsikt! Video: Raw Air Vis mer

Til Dagbladet forteller renndirektør Chika Yoshida:

- Veldig trist. Dette skulle ikke skjedd, og det er fryktelig. Jeg snakket med jentene (Opseth og Lundby) etterpå. De var sjokkert. Virkelig sjokkert. Men de holdt sammen og støttet hverandre.

NRK-ekspert Johan Remen Evensen er kritisk.

- Det er en av tidenes blemmer i hopphistorien, om ikke den aller største. Jeg har aldri hørt om at det er blitt regnet feil på denne måten og at det har fått slike utslag. Det er krise for Silje og Maren. Og det er krise for FIS og hele produktet, sier han.

Chika Yoshida forteller at FIS skal gå nøye gjennom fadesen.

Raw Air fortsetter i Trondheim i dag. Lundby har så godt som vunnet hoppturneringen for kvinnene.

Hele Norges coronakart