NY DOKUMENTAR: Oscar Pistorius er dømt for drap på kjæresten og i en ny dokumentar kommer det anklager om at Pistorius visste nøyaktig hva han gjorde. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko/File Photo
NY DOKUMENTAR: Oscar Pistorius er dømt for drap på kjæresten og i en ny dokumentar kommer det anklager om at Pistorius visste nøyaktig hva han gjorde. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko/File PhotoVis mer

Oscar Pistorius skjøt kjæresten:

Nye detaljer om skrik og skudd i Pistorius-drapet: - Skrek da hun falt

Ballistikk-ekspert mener Oscar Pistorius må ha visst at kjæresten Reeva Steenkamp var bak døra da han skjøt.

(Dagbladet): Oscar Pistorius (30) ble i 2016 dømt til seks års fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp (29).

Steenkamp ble skutt og drept gjennom en baderomsdør på valentinsdagen 13. februar 2013. Pistorius innrømmet at han skjøt, men har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv som befant seg på badet.

Pistorius var en av Sør-Afrikas aller største idrettsstjerner og drapssaken fikk enorm oppmerksomhet verden over.

Nå kommer det en ny tv-dokumentar som angivelig har ny informasjon fra den skjebnesvangre natta. I Discoverys «Faking It: Tears of a Crime» gjør eksperter en vurdering av de dødelige kulene som tok livet av Steenkamp.

- Han skjøt mot magasin-hyllen. For meg virker det opplagt at han visste hva han gjorde, sier ballistikk-ekspert Chris Mangena i den nye dokumentaren, gjengitt av News.com.

DREPT: Oscar Pistorius skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp i 2013, men hevder han trodde han skjøt en tyv. Foto: AFP PHOTO / Waldo Sweigers
DREPT: Oscar Pistorius skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp i 2013, men hevder han trodde han skjøt en tyv. Foto: AFP PHOTO / Waldo Sweigers Vis mer

I programmet vises kulene som drepte Steenkamp. Ammunisjonen er av typen «Black Talon» og kan oppfattes som brutale og gir stor skade.

- Prosjektilet spinner og skaper dermed større skade når det treffer. Det skaper et hull og med et større sår på innsiden, sier eksperten Mangena, som også er sitert i 9News og Daily Mail.

- Skadene vil være enorme, sier Mangena videre.

Skrik og fall

Den nye dokumentaren kan vise til 600 bilder som ble tatt fra åstedet og Mangena skal ha funnet ut nøyaktig hvor Pistorius sto da han avfyrte skuddene.

Han skal ikke være i tvil om at Pistorius visste hva han gjorde.

Eksperten mener friidrettsstjerna umulig kan ha vært uvitende om at kjæresten var på badet.

- Hun (Steenkamp) sto bak døra, hun var ikke i en sittende stilling. Det første skuddet traff hoften, og hun falt ned. Trolig skrek hun da hun falt, sier Mangena.

Mangena argumenterer i dokumentaren for at Steenkamp falt ned over en magasin-hylle inne på baderommet. Dette skal også Pistorius ha skjønt fra den andre siden av døra.

Pistorius skal dermed ha endret vinkel på pistolen. Så kom tre nye skudd i retning magasin-hyllen. Mangena mener dermed at Pistorius må ha visst at det var kjæresten på den andre siden av døra - og ikke en innbruddstyv.

Tre skudd traff og drepte Steenkamp: ett i hodet, ett i armen og ett i hofta.

DRAPSTILTALT: Idrettsutøveren Oscar Pistorius fikk i dag vite at rettssaken hans vil komme opp i mars 2014. Han er tiltalt for å ha drept kjæresten. Video: NTB Scanpix Vis mer

Balltre-spor

Opplysningene i dokumentaren er ikke de første som antyder at Pistorius drepte med overlegg. I 2016 kom det en bok som refset etterforskningen av drapet.

Teorien - lansert av privatetterforskerne og forfatterbrødrene Calvin og Thomas Mollett - går ut på at Pistorius visste at Steenkamp var inne på badet, og at sår på ryggen var forårsaket av friidrettsstjerna som jaget henne inn i rommet.

Steenkamp skal deretter ha låst seg inne på badet. I harnisk skal Pistorius ha slått i baderomsdøra med cricketkølle to-tre ganger. På dette tidspunktet var klokka 03:14, skriver detektivene. Allerede før dette hadde Steenkamp blitt påført to sår på ryggen.

Kort tid seinere ble Steenkamp drept, etter at fire skudd ble avfyrt gjennom døra. Boka kommer med kritikk av etterforskningen og mener at sårene på Steenkamps kropp ble oversett etter obduksjonen og under rettssaken. Forfatterne mener grunnen kan være at hele saken virket opplagt.

Det er tidligere blitt hevdet at politiet fant et blodig balltre inne i Pistorius' bolig.

- I boka ser vi på Oscars versjon ved å undersøke åstedsbilder, rapporter og vitneutsagn. Alt av en enkel grunn: Visste Oscar at Reeva var bak døra? skriver Mollett, ifølge sørafrikanske Daily Maverick.

- Vi får inntrykk av at politiet kom på åstedet og trodde dette var en opplagt sak mot Oscar. De visste han avfyrte skuddene og hadde uttalelser fra naboer som hørte en kvinne skrike. Men hvorfor ble det ikke gjort skikkelige rettsmedisinske undersøkelser? skriver forfatterne.

Stor profil

30 år gamle Pistorius har amputert begge beina og vunnet seks gullmedaljer i sprint i Paralympics. Han fikk kallenavnet «Blade Runner» på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein.

Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner under London-OL i 2012. Etter pågripelsen i 2013 ble han tiltalt for overlagt drap, og deretter dømt for uaktsomt drap etter en sju måneder lang rettssak.

I 2016 ble han dømt til seks års fengsel.

FUNNET SKYLDIG: Idrettsstjerna Oscar Pistorius ble funnet skyldig i uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp, dagen etter han ble frifunnet for overlagt og forsettlig drap. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer