Nye dop-beskyldninger mot Schleck og CSC

«Bassos venn»?

(Dagbladet.no): Torsdag denne uka kunne Dagbladet.no som et av de første mediene i verden vise bildene av aksjonen fransk tollvesen gjennomførte mot bilen til Johnny Scleck, faren til CSC-rytterne Fränk og Andy.

I dag har det kommet dopbeskyldninger mot Fränk Schleck og det danske Bjarne Riis-ledede Team CSC/Saxo Bank.

Den anerkjente tyske avisa Süddeutsche Zeitung setter rytteren og Riis i forbindelse med den skandaliserte spanske dopinglege Eufemiano Fuentes som beskyldes for å ha hjulpet en rekke sykkelryttere med bloddoping.

Ifølge avisa skal Schleck være beskrevet i Fuentes som «Amigo de Birillo», altså «Birillos venn».

- Fränk var sjokkert og skuffet og dette går jo inn på ham. Det er ikke optimalt å få dette dagen før tempoetappen, men man kan ikke ta det seriøst, sier Schleck-kamerat Kurt Asle Arvesen til TV2.

«Brillo» var dekknavnet til den tidligere CSC-rytteren Ivan Basso som var en av topprytterne som i 2006 ble felt i den store dopingsaken knyttet til Fuentes.

Men avisen skriver også at «Amigo de Birillo» kan være en annen, for eksempel Giovanni Lombardi.

Ifølge den tyske avisa skal Bjarne Riis i 2005 personlig ha møtt den spanske doplegen.

CSC: Bjarne Riis, Fränk Schleck og Andy Schleck. Foto: Christophe Ena/AP/Scanpix
CSC: Bjarne Riis, Fränk Schleck og Andy Schleck. Foto: Christophe Ena/AP/Scanpix Vis mer

- Navnene Riis og Frank Schleck er vi naturligvis kjente med, og det er en forbindelse med Fuentes, sier en anonym etterforsker til avisa, ifølge Politiken.

Bjarne Riis avviser alle beskyldningene.

- Det er noen meget alvorlige anklager som vi kan avvise blankt. Jeg har aldri hatt noen sånne møter og jeg ville aldri finne på å sende rytterne mine til en sånn mann, sier Riis til Sporten.dk.

Det er langt fra sikkert at det er noe i anklagene i det hele tatt.

Internationale Cykle Union (UCI) har gransket hele Operacíon Puerto, som aksjonen rettet mot Eufemiano Fuentes het, og de sier at verken Frank Schleck eller Bjarne Riis omtales i dokumentene.

- Våre advokater har sett dem og studert dem, det samme har vår antidopingavdeling. Etter min beste overbevisning opptrer ikke Fränk Schleck der, og det er heller ikke noen referanser til ham, sier UCIs president Pat McQuaid til danske TV 2 Sporten.

Antidopingsjef Anne Gripper sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at verken Riis eller Schleck er omtalt i dokumentene.

Nye dop-beskyldninger mot Schleck og CSC
TOLLAKSJON: Dagbladets team i Frankrike ble vitner til tollaksjonen mot Johnny Schleck.