Nye dopingbeskyldninger mot Armstrong

- Jeg har ingenting å si, sier 39-åringen om avsløringene i Sports Illustrated.

NYE BESKYLDNINGER: Lance Armstrong er gjenstand for nye dopinganklager i kommende nummer av Sports Illustrated.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / MARK GUNTER
NYE BESKYLDNINGER: Lance Armstrong er gjenstand for nye dopinganklager i kommende nummer av Sports Illustrated.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / MARK GUNTERVis mer

(Dagbladet): Lance Armstrongs (39) svanesang som profesjonell syklist i etapperittet Tour Down Under i Australia, overskygges nå av nye beskyldninger om organisert dopingbruk, ført i pennen av to journalister i det anerkjente ukesmagasinet Sports Illustrated (SI).

I kjølvannet av påstander framsatt av den dopingtatte rytteren Floyd Landis i fjor sommer, nedsatte amerikanske antidopingmyndigheter og føderale myndigheter en granskningskommisjon blant annet med det formål å bygge en sak mot Lance Armstrong og hans støttespillere for å komme til bunns i om de sto bak organisert dopingbruk i det US Postal- og Discovery-sponsede profflaget texaneren syklet for.

Siden august har den føderale juryen gjennomført vitneavhør av Armstrongs samarbeidspartnere og omgangskrets. I lys av disse høringene, har SI-journalistene Selena Robert og David Epstein gjennomgått hundrevis av dokumenter og intervjuet titalls kilder i Europa, USA og New Zealand.

Resultatet er å finne i bladkiosker over hele USA og i postkassene til bladets 3,5 millioner abonnenter i dag. Fem av avsløringene er imidlertid allerede lekket til magasinets nettsted, SI.com:

1. Brukte ukjent dop Ifølge en kilde med kjennskap til myndighetenes etterforskning av Armstrong, fikk 39-åringen på slutten av 1990-tallet tilgang til et medikament som på det tidspunktet var under utprøving, kalt «HemAssist», hvis formål var å brukes i tilfeller av ekstremt blodtap.

Studier på dyr hadde vist at stoffet ga en kraftig vekst i blodets evne til å transportere oksygen, og det uten å løpe den samme risikoen som ved bruk av EPO.

Labratoriet som uviklet HemAssist, Baxter Healthcare Corp, skrinla prosjektet allerede i september 1998, da de ikke kunne påvise noen større helsemessig gevinst enn ved ordinære blodoverføringer.

- Dette gjør det umulig for Lance Armstrong å ha skaffet til veie HemAssist i perioden SI påstår, sier en kilde med kjennskap til Armstrong-leiren til Cyclingnews.

2. Utstrakt bruk av privatfly Et av frynsegodene ved å være med i Armstrongs reisefølge, var hyppig bruk av privatfly, ifølge dopingdømte Floyd Landis, som har bidratt som vitne i saken mot sin tidligere lagkamerat i US Postal.

SJEFSANKLAGER: Jeff Novitzky fra US Food and Drug Administration leder etterforskningen mot Lance Armstrong og hans samarbeidspartnere. Novitzky har tidligere ledet etterforskningene mot baseballspiller Barry Bonds og sprinter Marion Jones.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jeff Chiu
SJEFSANKLAGER: Jeff Novitzky fra US Food and Drug Administration leder etterforskningen mot Lance Armstrong og hans samarbeidspartnere. Novitzky har tidligere ledet etterforskningene mot baseballspiller Barry Bonds og sprinter Marion Jones.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jeff Chiu Vis mer

Private flyplasser har praktiserer som regel en slappere tollkontroll enn hva som er tilfelle på vanlige flyplasser, men Landis forteller i SI-artikkelen om en episode i 2003 da Armstrong og lagkameratene fløy til St. Moritz i Sveits, der tollbetjenter insisterte på å gjennomgå bagasjen deres.

- Lance hadde en bag med dop og annen dritt. De ønsket å gå igjennom den, noe som var uvanlig, sier Landis.

Tollerne fant, ifølge Landis. både sprøyter og dopingmidler med etiketter på spansk. Etter hva Landis husker, fikk Armstrong en av de andre i reisefølget til å overbevise tollerne om at dopingpreparatene var vitaminger, og at sprøytene skulle brukes til å sette vitamininjeksjoner.

- Tollerne så skjevt på oss, men lot oss passere, sier Landis i dag.

3. Brøt ikke med Ferrari Italienske politimenn og tollbetjenter gjennomførte i november en razzia mot boligen til Armstrongs mangeårige lagkamerat, både før og etter comebacket, Jaroslav Popovitsj.

Da oppdaget de både dokumenter og prestasjonsfremmende preparater, såvel som tekstmeldinger og eposter som knytter Armstrongs lag til den kontroversielle italienske legen Michele Ferrari så sent som i 2009, selv om Armstrong selv sier han kuttet alle bånd med Ferrari i 2004.

4. Unormale testosteronverdier I et brev som SI har fått tilgang til, framkommer det at Armstrongs testosteron-epitestosteron-verdier ble rapportert å være høyere enn normalt ved tre anledninger mellom 1993 og 1996, men at samtlige tilfeller ble avvist av antidopinglabratoriet ved UCLA, ledet av dopingjegeren Don Catlin.

Labratoriet testet texaneren mer enn 20 ganger mellom 1990 og 2000.

I 1999 sendte Det amerikanske sykkelforbundet en formell begjæring til Catlin om innsyn i tidligere testresultater for en syklist som bare var identifisert gjennom testkoder. Denne syklisten skal ha vært Armstrong. I sitt svar til forbundet, informerte Catlin om at han ikke kunne finne fem av testresultatene. Ifølge SI, skilte tre av disse testresultatene seg ut. Det normale forholdet mellom testosteron og epistestosteron er 1:1. Disse tre testene skal ha vist 9,0:1, 7,6:1 og 6,5:1. Før 2005 var den lovlige grensen 6,0:1. Siden 2005 har den vært 4,0:1. Alt over dette anses som bevis for dopingbruk.

VITNE: Etter lenge å ha blånektet for egen dopingbruk, har Floyd Landis  (t.h.) foretatt en helomvending og begynt å samarbeide med antidopingmyndighetene. Blant annet vitner han i etterforskningen mot sin tidligere lagkamerat Lance Armstrong.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard
VITNE: Etter lenge å ha blånektet for egen dopingbruk, har Floyd Landis (t.h.) foretatt en helomvending og begynt å samarbeide med antidopingmyndighetene. Blant annet vitner han i etterforskningen mot sin tidligere lagkamerat Lance Armstrong.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard Vis mer

I tillegg til disse testresultatene, avslører SI at det har vært en motvilje fra USAs olympiske komité å åpne disiplinærsaker mot idrettsutøvere som har misbrukt prestasjonsfremmende preparater.

5. Pådriver Newzealanderen Stephen Swart, som var lagkamerat med Armstrong i Motorola-laget i 1995, beskriver amerikaneren som drivkraften bak enkelte av lagmedlemmenes bruk av EPO.

- Han var initiativtageren. Det var han som presset fram bruken av det, sier Swart, som selv innrømmer misbruk av EPO.

Taus Armstrong og hans advokater har overfor SI tilbakevist alle påstandene som kommer fram i artikkelen.

Etter nattens dramatiske etappe i Tour Down Under, som ble vunnet av Team Sky-rytter Ben Swift, ble han igjen konfrontert med avsløringene.

Uten at han hadde noe tillegge.

- Jeg har ingenting å si. Jeg har gått igjennom det, og det ligger ingenting i det, sier Armstrong til nyhetsbyrået AFP.

Armstrongs talsmann Mark Fabiani er enda tydeligere på at dette er en ikke-sak.

- Dette er en historie fylt med gamle nyheter, som tar i bruk de samme gamle, forslitte løgnene om igjen, sier Fabiani til cyclingnews.com.

FERRARI-SAMARBEID: Under en razzia hjemme hos Lance Armstrongs mangeårige lagkamerat Jaroslav Popovitsj (t.h.), fant italiensk politi bevis for at samarbeidet med den kontroversielle legen Michele Ferrari ikke tok slutt i 2004, slik Armstrong har anført.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard
FERRARI-SAMARBEID: Under en razzia hjemme hos Lance Armstrongs mangeårige lagkamerat Jaroslav Popovitsj (t.h.), fant italiensk politi bevis for at samarbeidet med den kontroversielle legen Michele Ferrari ikke tok slutt i 2004, slik Armstrong har anført.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard Vis mer
UNNLATELSE: Ifølge SI, skal dopingjegeren Don Catlin (nr. to f.v.) unnlatt å forfølge tre tilfeller av for høye testosteronverdier hos Lance Armstrong på midten av 1990-tallet.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan HONDA
UNNLATELSE: Ifølge SI, skal dopingjegeren Don Catlin (nr. to f.v.) unnlatt å forfølge tre tilfeller av for høye testosteronverdier hos Lance Armstrong på midten av 1990-tallet.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan HONDA Vis mer