Nye eiere på tribunen - like nitrist på banen

Liverpool fikk bank av byrivalen.

«BALLWATCHING»: Mens Liverpool-forsvaret sto og så på at Seamus Coleman førte ball, snek Tim Cahill seg umerket inn på første stolpe og fikk en grei oppgave med å sende Everton i ledelsen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLIS
«BALLWATCHING»: Mens Liverpool-forsvaret sto og så på at Seamus Coleman førte ball, snek Tim Cahill seg umerket inn på første stolpe og fikk en grei oppgave med å sende Everton i ledelsen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLISVis mer

||| (Dagbladet): Everton - Liverpool 2-0.

Nye eiere i styrerommet og fornyet optimisme blant supporterne på tribunen, men ute på fotballbanen var Liverpool langt unna å starte på noen frisk giv, selv om det 214. Merseyside-derbyet burde ha vært den perfekte anledningen til å legge en traumatisk sesonginnledning bak seg.

Manager Roy Hodgson ga uttrykk for at han følte seg fornærmet over at stillingsforholdet hans i det hele tatt var blitt et samtaleemne blant supportere og media.

Etter en nitrist statisk og tidvis uinspirert forestilling mot en langt friskere og mer dynamisk byrival, spørs det om han ikke må finne seg i at spekulasjonene rundt hans avgang skyter ytterligere fart.

NÅDESTØTET: Mikel Arteta gjorde vondt til verre for Liverpool da han uforstyrret fikk hamre inn 2-0 fem minutter ut i annen omgang.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
NÅDESTØTET: Mikel Arteta gjorde vondt til verre for Liverpool da han uforstyrret fikk hamre inn 2-0 fem minutter ut i annen omgang.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer

Det er også vanskelig å forstå at den tidligere Fulham-sjefen ga uttrykk for at han syntes egne elever spilte en god kamp, selv om han har rett i at de avsluttet bedre enn de startet.

- Jeg syntes vi var litt uheldige som lå under til pause. Vi spilte bra og lagde flere sjanser i andre omgang, og nektet dem mange, men dessverre var vi allerede to mål under, sier Hodgson til Sky Sports etter kampen.

Personlige feil
Den nye eieren John William Henry ble neppe overbevist etter sin første forestilling ringside der han satt på tribunen på Goodison Park sammen med NESV-styreformann Tom Werner og så scoringer fra Tim Cahill og Mikel Arteta sørge for Evertons første derbyseier i ligaen siden september 2006.

 - Det var på tide. Det er stort å vinne uansett hvem du møter, men Liverpool-kampene er viktig for fansen, sier Everton-kaptein Phil Neville.

Mens Everton foretok et byks fra 17.- opp til 11.-plass på tabellen etter sin første hjemmeseier for sesongen, er Liverpool nest sist på svakere målforskjell en Wolverhampton.

LITE Å GLEDE SEG OVER: Liverpools nye eiere, New England Sports Venture, var på sin første kamp på søndag. John W. Henry (f.v.) og Tom Werner fikk lite å glede seg over, men applauderte i entusiastisk før avspark sammen med klubblegenden Kenny Dalglish.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
LITE Å GLEDE SEG OVER: Liverpools nye eiere, New England Sports Venture, var på sin første kamp på søndag. John W. Henry (f.v.) og Tom Werner fikk lite å glede seg over, men applauderte i entusiastisk før avspark sammen med klubblegenden Kenny Dalglish.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer

New England Sports Venture er inneforstått at de har gått til anskaffelse av et oppussingsobjekt, og må være forberedt på å åpne lommeboka på vidt gap i januar, men i første omgang må Liverpool luke bort graverende personlige feil, som ved begge ettermiddagens baklengsmål.

«Ballwatching»
Et helt forsvar ble nemlig fullstendig oppslukt av å se på ballen da Seamus Coleman drev framover med kraft og finesse på høyresiden etter 34 minutter.

Dermed kunne Tim Cahill snike seg ubemerket inn på første stolpe, slik han har gjort til en spesialitet. Denne gangen kom imidlertid ballen langs bakken, og dermed måtte den hodesterke australieren ta føttene i bruk.

Det gjorde han utmerket da han blåste ballen oppunder nettaket, fullstendig uttagbart for Pepe Reina.

Knapt over midten
På det tidspunktet var det fullt fortjent at Everton gikk i ledelsen. Mens vertene hadde kommet til et par gode muligheter ved midtstopperparet Phil Jagielka og Sylvain Distin, hadde Liverpool knapt vært over midtbanen.

Riktignok hadde gjestene fra den andre siden av Stanley Park et velregissert angrep som endte med at Fernando Torres avslutning med bakhodet tvang fram en kvalifisert redning fra Tim Howard.

LEVER FARLIG: Roy Hodgson kan neppe føle seg særlig trygg etter nok en svak forestilling fra Liverpool.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
LEVER FARLIG: Roy Hodgson kan neppe føle seg særlig trygg etter nok en svak forestilling fra Liverpool.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer

Ellers begrenset Liverpools offensive produksjon før pause seg til et par halvhjertede forsøk fra distanse fra Lucas og Raul Meireles.

Doblet ledelsen
Liverpool åpnet friskere etter hvilen, og Maxi ga borteseksjonen forhåpninger om snarlig bedring med et knallhardt skudd i åpningssekundene.

Men i stedet for en utligning doblet i stedet hjemmelaget ledelsen etter nok et tilfelle av tvilsomt forsvarsspill etter at en corner ble klarert ut i returrommet. Mikel Arteta fikk uforstyrret stå stille og ta ned ballen med oppasser Raul Meireles på vei bort fra spanjolen.

Han takket for tiden og plassen han fikk og sendte i vei et skudd som tok en dekket Pepe Reina på senga. Riktignok ble Liverpool-keeperens utsyn til situasjonen trolig redusert av Yakubu i offsideposisjon, men som i gårsdagens kamp mellom Fulham og Tottenham, godkjente dommeren målet.

Torres uten selvtillit
Liverpool skapte en del mot slutten da Hodgson omsider bestemte seg for å ta taktiske grep halvveis ut i annen omgang da han kastet inn David Ngog, men uttellingen uteble.

Det hjalp dessuten lite at Fernando Torres - tilsynelatende fortsatt ribbet for all selvtillit - ble friskmeldt før kampen.

ETTERLENGTET: Tim Cahill og Everton kunne juble høyt etter den første derbyseieren mot Liverpool siden september 2006.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
ETTERLENGTET: Tim Cahill og Everton kunne juble høyt etter den første derbyseieren mot Liverpool siden september 2006.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer

Hodgson har problemer med å sette ord på hva som er i veien med Torres, som virket mer og mer frustert utover i kampen.

- Jeg vet ikke. Jeg tror ikke han er i dårlig fysisk form, han la ned mye arbeid i dag. Men han ble slaktet for VM-innsatsen for Spania, og er kanskje litt mentalt nede. Han trenger å få selvtilliten tilbake.

FRUSTRERT: Fernando Torres rakk å bli frisk i tide til byderbyet, men Liverpool-spissen fikk lite med støtte på topp, og ble mer og mer frustrert utover i kampen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
FRUSTRERT: Fernando Torres rakk å bli frisk i tide til byderbyet, men Liverpool-spissen fikk lite med støtte på topp, og ble mer og mer frustrert utover i kampen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer