Magnus Carlsen og Hans Niemann

Nye funn sjokkerer: - Spikeren i kista

I en fersk analyse kommer det fram oppsiktsvekkende funn som viser at Hans Niemann (19) angivelig har jukset. - Sjansen for at en amerikansk 19-åring klarer det er tilnærmet null, sier sjakkdommer.

DRAMATIKK: Magnus Carlsen og Hans Niemann har skapt sjokkbølger i internasjonalt sjakk. Foto: AFP
DRAMATIKK: Magnus Carlsen og Hans Niemann har skapt sjokkbølger i internasjonalt sjakk. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette må da være spikeren i kista i jukse-skandalen, skriver den norske sjakkeksperten Atle Grønn, om det som skal være nye bevis mot jukseanklagede Niemann.

Magnus Carlsen vant Juluis Bear Generation Cup søndag, etter å ha slått Arjun Erigaisi i finalen. Likevel er det dramatikken rundt hans parti med Niemann som de aller fleste vil huske etter turneringen.

Som kjent trakk Carlsen seg fra partiet med amerikaneren etter bare to trekk. Det skjedde 14 dager etter at han trakk seg fra Sinquefield Cup og la ut en kryptisk Twitter-melding som mange tolket som en indikasjon på at Carlsen mente Niemann hadde jukset.

Siden den gang har sjakkmiljøet vridd og vendt på Niemanns tidligere partier, i et forsøk på å finne legitim dokumentasjon på at 19-åringen faktisk har jukset. Han har tidligere, for noen år siden, inrømmet å ha jukset.

I en omfattende video publisert på Youtube-kanalen «Yosha - Echecs» av FIDE-mester og sjakktrener Yosha Iglesias, presenterer Iglesias det som tilsynelatende er oppsiktsvekkende funn.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer

Praktisk umulig

Den franske sjakk-kjenneren bruker programmet ChessBase, som er et databaseprogram for lagring og søking i sjakkpartier. I tillegg til at man kan søke etter partier og stillinger basert på spillernes navn eller sjakkåpninger, har ChessBase også innebygd analyseverktøy basert på datasjakkprogrammene Fritz, Shredder og Crafty.

Kort fortalt kan programmet analysere trekkene til en spiller under et parti, og etterpå presentere en prosent som baseres på hvor stor andel av partiet som er spilt perfekt, ifølge datamaskiner og kunstig intelligens.

Den franske sjakkspilleren Sébastien Feller ble i 2011 suspendert av det internasjonale sjakkforbundet for juks, etter å blant annet ha spilt et parti som var 98 prosent etter datamaskinens preferanse.

Feller skal ha brukt kodet tekstmeldinger da han jukset.

Så til Iglesias nye funn. Under et parti mellom Matthieu Cornette og Niemann under Chess Open i 2020, vant sistnevnte overlegent. Ifølge ChessBase, programmet som Iglesias viser til, spilte Niemann partiet hundre prosent perfekt.

Sjakkekspert Atle Grønn har tidligere uttalt til Dagbladet at sannsynligheten å for spille de beste 20-30 computer-trekkene er lik null.

NIEMANN: 19-årige Hans Niemann vant partiet mot Magnus Carlsen i Champions Chess Tour, etter at Magnus Carlsen tapte med vilje.
NIEMANN: 19-årige Hans Niemann vant partiet mot Magnus Carlsen i Champions Chess Tour, etter at Magnus Carlsen tapte med vilje. Vis mer

Litt seinere i videoen ser Iglesias på et parti spilt tre måneder seinere mellom Christopher Woojin Yoo og Niemann.

Også her scorer Niemann hundre prosent, ifølge datamaskinen.

Totalt viser Iglesias til sju partier i perioden 2019 til 2022 hvor Niemann har spilt partier med en hundre prosent score.

Skyhøye scorer

I et Google Docs dokument utviklet av en anonym person kalt «Gambitman», presenteres gjennomsnitt-turneringsprosenten til Niemann fra 2019 til 2022.

Der kommer det fram oppsiktsvekkende funn.

I turneringen Philadelphia Open i juli 2021 spilte amerikaneren turneringen med et gjennomsnitt på 69.88 prosent.

De fire påfølgende turneringens han spiller, ser gjennomsnittet slik ut:

  • 70,29, 78,65, 79,14, 78,56.

For å forstå hvor spinnville disse tallene er, spiller Carlsen til sammenlikning opp mot 70 prosent på sitt beste. Den tidligere verdensmesteren Garry Kasparov lå opp mot 69 prosent, mens verdenseliten i sjakk ligger et sted mellom 62 og 67 prosent.

PRESENTERER DATA: Yosha Iglesias viser fram funn i en YouTube video publisert søndag 25. september. Foto: YouTube: Yosha - Chess
PRESENTERER DATA: Yosha Iglesias viser fram funn i en YouTube video publisert søndag 25. september. Foto: YouTube: Yosha - Chess Vis mer

- Tilnærma null

- Gitt at disse tallene stemmer, så er det tall som aldri har blitt sett av en stormester på hans nivå, sier sjakkdommer Kristoffer Gressli til Dagbladet, og legger til at tallene som presenteres i videoen virker troverdig.

- Carlsen klarer ikke å holde det nivået fem turneringer på rad, så sjansen for at en amerikansk 19-åring klarer det er tilnærma null, fortsetter Gressli.

Carlsen meldte søndag at han vil komme med en offisiell uttalelse tidlig denne uka, hvor han adresserer situasjonen rundt Niemann.

- Jeg kommer til å si noe, men ikke alt, sa Carlsen til TV 2 etter at han hadde feid over Arjun Erigaisi (19) i finalen av årets sjuende Champions Chess Tour-turnering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer