Fotball-VM

Nye kontroverser: - Støtter regimet

... men de iranske spillerne skal være under et massivt press fra myndighetene i eget land. - De vet at etterretningen følger med i Doha, sier ekspert.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SANG: De iranske landslagsspillerne valgte å synge med under nasjonalsangen. Foto: AFP
SANG: De iranske landslagsspillerne valgte å synge med under nasjonalsangen. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Iran - USA 0-1 (0-1)

Som under Irans kamper tidligere i mesterskapet dreide mye seg om det som skulle skje før dommeren blåste kampen i gang.

Sang de med på nasjonalsangen, som de gjorde mot Wales? Eller tiet de, som i åpningskampen mot England?

De valgte å synge med, riktig nok uten at noen av spillerne testet stemmebåndene nevneverdig.

I sin kommentering poengterte NRKs Andreas Stabrun Smith:

- Det er massiv pipekonsert fra de iranske supporterne underveis.

STØTTER LANDSLAGET: De iranske supporterne på tribunen i Doha. Foto: AFP
STØTTER LANDSLAGET: De iranske supporterne på tribunen i Doha. Foto: AFP Vis mer

Om pipekonserten er rettet mot spillerne som synger med, eller direkte mot nasjonalsangen, er uklart. Pipekonserten også å høre da de iranske spillerne ikke sang før kampen mot England.

Kampreferatet ligger nederst i saken!

- Nøkkeløyeblikk

Likevel:

- Å synge den såkalte nasjonalsangen er et nøkkeløyeblikk for iranere fordi det er et symbol på støtte til det islamske regimet, som har brukt dødelig vold mot folket de siste 70 dagene, poengterte Iran International rett etter kampstart.

Teksten i sangen hyller regimet og revolusjonen i 1979, hvor blant annet kvinners rettigheter ble kraftig innskrenket.

UNDER PRESS: De iranske landslagsspillerne. Foto: Reuters
UNDER PRESS: De iranske landslagsspillerne. Foto: Reuters Vis mer

- Mange iranere forventer at spillere skal vise støtte til opprørerne. På andre sida står et regime som undertrykker, er voldelig og som legger et vanvittig press på spillerne. Også på spillernes familier, sa TV 2s Mina Finstad Berg under kanalens sending tirsdag ettermiddag.

Hun fortsatte:

- De vet at etterretningen følger med i Doha. Dette skaper et ubehag. Og ikke bare det, men det er potensielt farlig.

Kjempet heroisk

USA tok ledelsen like før pause ved Chelsea-juvelen Christian Pulisic. Det betydde at Iran måtte score.

På dette tidspunktet var USA videre til 8-delsfinalen, mens Iran var ute av VM.

MÅL: Christian Pulisic scora kampens eneste mål. Foto: AFP
MÅL: Christian Pulisic scora kampens eneste mål. Foto: AFP Vis mer

- Dette er en veldig viktig omgang for begge lag, kommenterte Stabrun Smith, da lagene kom ut til den andre halvdelen.

Iran kjempet iherdig i sluttminuttene og ropte på straffe på overtid. Verken dommer Lahoz eller VAR-rommet var imidlertid overbevist.

Oppgjøret endte derfor 1-0 i favør amerikanerne.

Dermed er USA, sammen med England, videre i VM. Iran og Wales kom til kort i gruppe B.

TV-bildene viste at de iranske spillerne gråt på gressmatta.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer