Nye kraftsalver fra Miller

Kritikken har haglet mot Bode Miller etter en serie høyst kontroversielle dopingutspill de siste ukene. Stjernealpinisten fra USA fortsetter likevel ufortrødent med nye kraftsalver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De aller ferskeste utspillene dukket opp i hans eget radioprogram «The Bode Show» fredag. På lufta gjentok Miller at han ønsker seg betydelige endringer i hele dagens antidopingsystem.

– Alt jeg ønsker er at folk skal bruke sunn fornuft. Mitt mål er å endre systemet, slik at det blir mer effektivt. Jeg vil ikke at folk som Dick Pound skal ta avgjørelser utelukkende basert på sin egen agenda, sa Miller med klar adresse til den mektige sjefen i Det internasjonale antidopingbyrået WADA.

Astmamedisiner

Miller brukte blant annet det timelange showet til å understreke at han selv ikke bruker noen form for dopingmidler, kosttilskudd eller vitaminer. Samtidig trakk han fram det han oppfatter som flere svakheter ved dagens dopingreglement.

– Legene er enige om at effekten av visse astmamedisiner forsvinner etter 20 minutter. Samtidig forblir stoffet i kroppen i 20 dager. Det betyr at du må unngå konkurranser i 19 dager, 23 timer og 40 minutter etter et astmaanfall – dersom du vil unngå å bli utestengt fra idretten i to år, sa han.

Fjorårets sammenlagtvinner i verdenscupen mener i tillegg det er ulogisk at astmamedisin står på dopinglista – når alkohol ikke er der.

– Jeg kan drikke meg dritings, og likevel kjøre skirenn neste dag, sa Miller ironisk.

Egne helsekort

VIL HA DOPINGSERTIFIKAT: Bode Miller vil slippe medisiner til - slik at alle får se hva folk bruker. Foto: Scanpix/Epa
VIL HA DOPINGSERTIFIKAT: Bode Miller vil slippe medisiner til - slik at alle får se hva folk bruker. Foto: Scanpix/Epa Vis mer

Amerikaneren er heller ikke snauere enn at han har et forslag til hvordan det hele kan løses på en – i hans øyne – bedre måte.

Miller foreslår at hver utøver utstyres med et slags helsekort, som viser hvilke stoffer vedkommende har benyttet.

– Det hadde vært en god løsning. Da kunne folk si «ok, den utøveren der er meget god, men vet ikke å ta vare på kroppen sin», sier Miller, og sikter åpenbart til dem som måtte velge å bruke ulovlige midler.

– De kuleste typene ville være dem som vant uten å ha noe på kortet sitt, tilføyer han.

Wiberg holder «avhør»

Miller har skapt debatt etter at han i forkant av verdenscupåpningen i Sölden snakket varmt om at det bør bli lov å bruke dopingmidler – så lenge bruken er kontrollert av leger eller forskere.

Amerikaneren peker på at alpinister løper stor risiko for skade når man blir slitne – eksempelvis mot slutten av en utforløype. Med noe EPO i kroppen ville utholdenheten bli betydelig økt, argumenterer han.

Både WADA og Den internasjonale olympiske komité har reagert sterkt. IOC har gitt den tidligere svenske stjernealpinisten Pernilla Wiberg i oppgave å ta en prat med Miller.

(ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer