Oscar Pistorius skjøt kjæresten:

Nye krav etter Pistorius-drapet: «Sjokkerende mild»

Ble dømt til seks års fengsel i fjor sommer. Nå raser debatten.

DREPT: Oscar Pistorius skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp i 2013, men hevder han trodde han skjøt en tyv. Foto: AFP PHOTO / Waldo Sweigers
DREPT: Oscar Pistorius skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp i 2013, men hevder han trodde han skjøt en tyv. Foto: AFP PHOTO / Waldo Sweigers Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Friidrettsstjerna Oscar Pistorius (30) ble i fjor dømt til seks års fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp.

Nå krever Påtalemyndigheten i Sør-Afrika at straffen blir strengere. I går, fredag, forsøkte de å overbevise landets øverste ankedomstol om at Pistorius-straffen må skjerpes.

Ifølge blant annet BBC og Telegraph mener Påtalemyndigheten at straffen på seks år er «sjokkerende mild».

- Dette var et brutalt drap på en uskyldig kvinne som ikke hadde noe sted å gjemme seg. Det var et kaldblodig drap, sa statsadvokat Andrea Johnson under høringen i domstolen i Bloemfontein.

Hun mener også at Pistorius ikke viser noen tegn til anger. Påtalemyndigheten mener drapsmannen bør sone 15 år i fengsel.

Forsvar

Under høringen forsøkte Johnson å overtale domstolen til å godta en anke. Samtidig framførte hun argumenter for hvorfor straffen bør skjerpes.

Barry Roux, Pistorius' advokat, forteller:

- Han hadde ingen intensjoner om å drepe Reeva da han trodde det var en innbruddstyv, sier Roux.

Reeva Steenkamp ble skutt og drept gjennom en baderomsdør på valentinsdagen 13. februar 2013. Pistorius innrømmet at han skjøt, men har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv som befant seg på badet.

Pistorius var en av Sør-Afrikas aller største idrettsstjerner og drapssaken fikk enorm oppmerksomhet verden over. En tv-dokumentar hevdet nylig å ha ny informasjon fra den skjebnesvangre natta. I Discoverys «Faking It: Tears of a Crime» gjør eksperter en vurdering av de dødelige kulene som tok livet av Steenkamp.

- Han skjøt mot magasin-hyllen. For meg virker det opplagt at han visste hva han gjorde, sier ballistikk-ekspert Chris Mangena i den nye dokumentaren, gjengitt av News.com.

FUNNET SKYLDIG: Idrettsstjerna Oscar Pistorius ble funnet skyldig i uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp, dagen etter han ble frifunnet for overlagt og forsettlig drap. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Lang sak

Uansett: Pistorius ble pågrepet samme kveld som drapet og påtalemyndigheten tiltalte ham for først overlagt drap.

Etter en sju måneder lang rettssak, ble han i september 2014 frikjent for overlagt og forsettlig drap. Pistorius ble imidlertid funnet skyldig i uaktsomt drap, og i oktober 2014 ble han dømt til fem års fengsel, halvparten av aktors påstand om ti års fengsel.

Påtalemyndigheten anket både kjennelsen og dommen i saken.

I desember 2015 besluttet høyesterett å omgjøre kjennelsen til forsettlig drap. Saken måtte derfor opp på nytt og i fjor sommer dømt til seks års fengsel.

- De formildende omstendighetene veier tyngre enn de skjerpende faktorene, sa dommer Thokozile Masipa under domsavsigelsen i Pretoria.

Den vanlige straffen i Sør-Afrika for en førstegangsforbryter som begår drap, er 15 år. Flere jusseksperter hadde tippet at 29 år gamle Pistorius ville bli idømt minst ti års fengsel, ifølge NTB.

I sin domsavsigelse argumenterte dommer Masipa med at det er lite trolig at Pistorius vil begå nye forbrytelser, og sa han er en «god kandidat» for rehabilitering. Hun trakk også fram at Pistorius er førstegangsforbryter, og at han allerede har sonet ett år i fengsel.

Men saken kan nå få en ny vending.

FILMEN OM OSCAR PISTORIUS: I traileren til filmen kan du se «Blade Runner» avfyre skudd. Video: Lifetime Vis mer

Forklaringen

I 2013 forklarte Pistorius seg om hendelsesforløpet i retten i Pretoria:

- Den 13. februar skulle Reeva gå ut med vennene sine, og jeg skulle treffe en av mine venner. Men hun ville bli hjemme. Vi ble enige om å tilbringe kvelden hjemme. Rundt klokka 22 var vi på soverommet. Hun drev med yoga og jeg så på tv uten protesene mine. Seinere gikk vi og la oss. Hun hadde kjøpt valentinsgave til meg og vi var dypt forelsket, forklarte han.

Han sa videre:

- Jeg har vært utsatt for innbrudd og trusler tidligere. Derfor sover jeg med en 9 mm pistol under puta. Jeg våkna og tenkte å stenge igjen døra da jeg hørte en lyd fra badet. Jeg kjente skrekken komme, fortalte Pistorius.

Han sa at han tok med seg pistolen, beveget seg mot badet og ropte til inntrengeren.

- Jeg trodde Reeva lå i senga. Jeg ropte at inntrengeren skulle forlate huset og at Reeva skulle ringe politiet. Ettersom jeg ikke hadde protesene mine på meg, kjente jeg meg sårbar. Både for meg selv og Reeva. Jeg skjøt et skudd gjennom badedøra. Så oppdaget jeg at Reeva ikke lå i senga. Det var da det slo meg at hun kanskje var på badet.

Deretter gikk han tilbake for å skaffe hjelp.

- Jeg satte på protesene og gikk ut på balkongen og ropte etter hjelp. Jeg åpnet badedøra og Reeva levde. Jeg ringte etter hjelp, løftet henne og bar henne ned trappa. Jeg prøvde å redde henne, men hun døde i armene mine. Jeg kan ikke forstå over mye lidelse jeg har forårsaket. Jeg stoler på det sørafrikanske rettssystemet og at det vil vise at jeg ikke drepte Reeva, sa Pistorius i sin forklaring i 2013.

30 år gamle Pistorius har amputert begge beina og vunnet seks gullmedaljer i sprint i Paralympics. Han fikk kallenavnet «Blade Runner» på grunn av skinnene han bruker i stedet for sine amputerte bein.

Han ble verdensberømt da han klarte å konkurrere på lik linje med verdensstjerner under London-OL i 2012

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer